""
""

Fudbalski moćnici se sve češće iz fotelja sele iza rešetaka

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.03.14. | 10:50

Uli Henes, doskorašnji čelnik Bajerna, poslednji je u nizu predsednika fudbalskih klubova koji je završio na optuženičkoj klupi. Zbog utaje poreza, „muljanja“ s finansijama ili nameštanja utakmica osuđeni su Bernar Tapi, Hesus Hil, Lučano Mođi, Hose Luis Nunjez, Hose del Nido...

Oni su zvezde poput skupo plaćenih fudbalera na terenu, smenjuju i postavljaju trenere, otpuštaju i angažuju igrače, iza sebe imaju navijačku armiju i glasačku mašinu od desetina, pa i stotina hiljada simpatizera. Bez obzira da li su vlasnici poput gazda u engleskoj Premijer ligi ili su ih izabrali akcionari kao u nemačkoj Bundesligi, odnosno „sosiosi“ u španskim velikanima, predsednici klubova su uticajne ličnosti ne samo u svetu fudbala, nego i biznisa i politike.

Izabrane vesti

Dolazak na čelo Barselone ili Real Madrida idealna je prilika i za sklapanje mnogobrojnih privatnih poslova. Bilo da se radi o građevinskom magnatu poput Florentina Pereza ili marketinškom guruu kao što je bio doskorašnji čelnik Katalonaca Sandro Rosel. Međutim, iako se često čini da su ovi fudbalski moćnici nedodirljivi, u poslednje vreme sve češće se dešava da se iz udobnih fotelja presele na klupu, ali ne onu trenersku kraj terena, nego sudsku, optuženičku! 

Vest da će dosadašnji predsednik evropskog prvaka Bajerna Uli Henes provesti tri po godine u zatvoru poput munje je obišla planetu. Utaja poreza od 20 i kusur miliona evra bi u nekoj drugoj zemlji možda i prošla s „nanogicom“ ili nekom drugom uslovnom kaznom, ali ne i u Nemačkoj. Posebno jer se radilo o tajnom računu u Švajcarskoj.

Henes međutim, nije ni prvi, a ni poslednji, od fudbalskih čelnika koji su završili na optuženičkoj klupi. Dvojica možda i najkontroverznijih magnata bili su Bernar Tapi i Hesus Hil. Francuz je osuđen zbog nameštanja utakmica tokom svoje ere u Marselju, ali i korupcije i izbegavanja poreza, dok je Španac koristio funkciju gradonačelnika Marbelje kako bi popunjavao budžet madridskog Atletika. Da ne spominjemo da je bio optužen za ubistvo bez predumišljaja čak 56 osoba!

Zbog izbegavanja plaćanja poreza uslovno su osuđeni bivši čelnici PS Žermena Perper i Grej, finansijske nepravilnosti odvele su u pritvor i čelnika peruanske Alijance Lima Giljerma Alarkona, ali i njegove kolege iz kolumbijskog Independijentea Medeljina, Rodriga Galjega i Marija Valderamu, a u julu 2012. turski sud je osudio na šest godina i tri meseca zatvora, zbog nameštanja utakmica, tadašnjeg predsednika Fenerbahčea Aziza Jildirima.

Pre osam godina u Italiji je eksplodirala afera „Kalčopoli“, u kojoj je glavni režiser bio čelnik Juventusa Lučano Mođi, poznat i kao „Laki Lučano“, a kazne zabrane rada u fudbalu zaradili su i Klaudio Lotito (Lacio) i Dela Vale (Fjorentina).

Međutim, nigde predsednici nisu toliko „muljali“ kao u Španiji. Još od vremena legendarnog „prezidentea“ Barselone Đosepa Luisa Nunjeza koji je osuđen za utaju poreza i podmićivanje inspektora, ali zahvaljujući dobrim vezama nikada nije otišao iza rešetaka, što nije pošlo za rukom Hose Mariji Ruiz Mateosu, nekadašnjem čelniku Rajo Valjekana, odnosno Hose del Nidu, doskorašnjem prvom čoveku Sevilje koji je početkom marta primljen u zatvor. A na sudu, s lakšim ili težim optužbama završili su i Manuel de Lopera (Betis), Augusto Lendoiro (La Korunja), Ramon Kalderon i Lorenso Sains (Real Madrid), Dimitri Piterman (Rasing)...

Poslednji u nizu, pred kojim je neizvesna budućnost, svakako je Sandro Rosel, koji je pre nekoliko meseci podneo ostavku na predsedničku funkciju u Barseloni, ali je pitanje da li će izbeći odgovornost zbog transfera Nejmara na Nou Kamp u kojem se igrom slučaja izgubilo 30-40.000.000 evra!     

I u Srbiji su pojedini klupski čelnici bili na „udaru zakona“, ali nijedan nije osuđen. Protiv Zvezdinog tria DžajićCvetkovićMarinković vođen je postupak zbog zloupotrebe službenog položaja, prvi čovek OFK Beograda Zvezdan Terzić optužen je za zloupotrebe u transferima fudbalera, baš kao i komesar za takmičenje Superlige Vladimir Bulatović. Konačno, početkom ove godine priveden je prvi čovek Partizana Dragan Đurić zbog sumnje da je prilikom privatizacije oštetio Veterinarski zavod.

U Srbiji su, nažalost, mnogi čelnici klubova tragično nastradali, iako njihove smrti, osim u retkim slučajevima, nisu povezane s fudbalom.

Željko Ražnatović je bio prvi čovek šampionskog Obilića, Jusa Bulić je do elite predvodio Železnik, Miša Nikšić i Branislav Trojanović su rukovodili Zvezdarom. U zatvoru se obesio bivši predsednik OFK Beograda Miko Brašnjović, dok je u centru grada ubijen generalni sekretar FS Jugoslavije Branko Bulatović.

ULI HENES
Zemlja: Nemačka
Klub: Bajern
Uspesi: za vreme mandata Bajern osvojio sve domaće i internacionalne titule, prihodi povećani za 20 puta, sagrađena Alijanc Arena
Privatno: vlasnik porodične fabrike kobasica, finansijski ili organizaciono pomagao Borusiju (D), Sent Pauli, Hertu, Minhen i Hanzu
Sud: osuđen zbog utaje 28.500.000 evra poreza, određena mu kazna od 3,5 godine zatvora

BERNAR TAPI
Zemlja: Francuska
Klub: Olimpik Marselj
Uspesi: od 1986. do 1994. osvojio sve domaće i evropske titule, na Velodrom doveo brojne svetske asove
Privatno: biznismen (preprodao Adidas), vlasnik biciklističkog tima, svojevremeno glumac, pevač i političar (ministar u francuskoj vladi)
Sud: optužen za nameštanje utakmica, korupciju, izbegavanje plaćanja poreza, osuđen na dve godine zatvora. 

LUĆANO MOĐI
Zemlja: Italija
Klub: Juventus
Uspesi: sa Juventusom osvojio sve što se moglo osvojiti, čak sedam puta prvak Italije
Privatno: sportski funkcioner u Romi, Laciju, Torinu, Napoliju i Juventusu, vlasnik menadžerske kompanije
Sud: zbog učešća u aferi „Kalčopoli“, nameštanju rezultata, osuđen na pet godina i četiri meseca zatvora, kazna posle smanjena na 28 meseci

HESUS HIL
Zemlja: Španija
Klub: Atletiko Madrid
Uspesi: sa Jorgandžijama osvojio jedno prvenstvo i tri Kupa Španije, a 1996. godine i „duplu krunu“
Privatno: biznismen, političar, osam godina gradonačelnik Marbelje
Sud: suđeno mu zbog „ubistva bez predumišljaja“ 56 ljudi, zbog malverzacija sa gradskim finansijama, osuđivan u nekoliko navrata na zatvorske kazne, Međutim, iza rešetaka je proveo tek desetak dana

ĐOSEP LUIS NUNJEZ
Zemlja: Španija
Klub: Barselona
Uspesi: na čelu Barse od 1978. do 2000. godine, osvojio 30 raznih trofeja, doveo Krojfa, Maradonu…
Privatno: poslovi sa građevinama, klub vodio kao preduzeće
Sud: optužen i osuđen zbog utaje poreza, ali i podmićivanje poreskih inspektora i iako je osuđen na šest godina zatvora, nikad nije otišao iza rešetaka, već je predao pasoš i svakih 15 dana se javlja policiji. 

(FOTO: Action images, MN Press)


tagovi

Zvezdan TerzićUli Henesmeđunarodni fudbalHoze Marija Del NidoHesus HilEvropaDragan ĐurićBernar TapiDragan Džajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara