""
""

Grmi i luduje crveno-beli deo severa Engleske, a tuguje crno-beli! Norič i Njukasl ispali u Čempionšip (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.05.16. | 22:37

Sanderlend je uspeo, Sem Olardajs je pokazao da je majstor u borbi za opstanak, a Kazri i Sane su novi heroji Stadiona svetslosti

Bila je to trka utroje koja je trajala nekoliko nedelja i u kojoj je svako imao svoje šanse. Njukasl, Sanderlend i Norič su se u većem delu proleća borili da izbegnu sudbinu prežaljene Aston Vile i da se dokopaju još jedne poslednje karte koja garantuje opstanak u Premijer ligi. Večeras, kolo pre kraja šampionata , sve je rešeno. Sanderlend je izborio opstanak u Premijer ligi, a u Čempionšip se pored Aston Vile sele Njukasl i Norič.

Izabrane vesti

To je epilog zaostala dva meča koji su odredili sudbinu davljenika. Sanderlend je savladao Everton 3:0 pa Noriču ni pobeda nad Votfordom od 4:2 nije mnogo značila. Sanderlend ima četiri boda više od Njukasla i Noriča kolo pre kraja i može bez pritiska da odigra utakmicu poslednjeg kola protiv Votforda.  

Sanderlend je zaslužio. Početkom januara je imao čak osam bodova manje od Noriča i pet manje od Njukasla. Igrao je jako loš fudbal i bio bčiži bodovno i kvalitativno fenjerašu Aston Vili nego ostatku lige. Ali bez obzira na metode koje koristi, bez obzira na nedopadljiv fubal koji igra, kontroverzni Sem Olardajs je čovek kojem treba poveriti zadataka gašenja požara kada kuća gori. Mnogo puta do sada je u karijeri izvlačio timove iz nemogućih situacija u borbi za opstanak. Sada je to uspeo na čudesan način sa klubom u kojem je igrao. Sanderlend je bolje od direktnih rivala odirgao drugi deo sezone, odradio je dobar januarski prelazni rok (Kazri i Kone su postali junaci izborenog opstanka) i zasluženo izbegao selidbu u Čempionšip.

Bogat brojnim iskustvima u sličnim situacijama, Olardajs je tempirao svoje momke da večeras odigraju protiv Evertona kao u transu i da ne čekaju dramu u poslednjem kolu. U tome im je svesrdno pomogao i očajni Everton koji igra katstrofalno u drugom delu sezone i čini se da Roberta Martineza više niko i ništa ne mogu da spasu otkaza na kraju sezone. Sanderlendu su opstanak doneli prekidi koji su bili kobni za Karamele.

Patrik van Anholt je pogodio iz slobodnjaka u 38. minutu pored očajnog živog zida gostiju. A potom su usledila dva kornera Kazrija posle kojih je udaren pečat na pobedu i opstanak u Premijer ligi. Prvi korner u 42. minutu sa desne strane i očajna intervencija odbrane Evertona su omogućili Koneu da zatrese mrežu. Potom je Kazri izveo udarac iz ugla sa leve strane u 55. minutu i direktno tukao na gol. Robles je odbranio, ali je opet Kone bio na pravom mestu.

I fešta crveno-belih na severu Engleske je mogla da počne. Istovremeno, tuga i očaj u crno-belom delu komšiluka. Njukasl je gledao kako ljuti rival trese mrežu i kako mu šalje kartu za Čempšionšip.  

Njukasl je dobio šta je zaslužio. Pored silnih para potrošenih u prethodne dve godine. Uspeo je da se malo trgne kada je došao Rafa Benitez u ulozi spasioca, ali bilo je kasno. Definitivno je pucao sebi u slepoočnicu kada je odigrao remi bez golova na gostovanju fenjerašu Aston Vili. Da je pobedio u tom meču, zadržao bi nadu do poslednjeg kola. Iako je Njukasl u toj konkurenciji najzvučnije ime i najskuplji tim, gubitnik sezone je ipak Norič.

Kanarinci se vraćaju u Čempionšip iako su u prvom delu sezone delovali kao siguran kandidat za opstanak. Međutim, kako je počela 2016. godina tako je Norič krenuo da pada u ambis. Na deset uzastopnih utakmica od 13. januara do 12. marta su zabeležili čak osam poraza i dva remija. To je bilo presudno da izgube tlo pod nogama. Nije im pomogla ni večerašnja ubedljiva pobeda nad Votfordom. Već na poluvremenu su vodili 3:1 zahvaljujući katastrofalnim kiksevima odbrane Stršljenova, ali kada je stigla vest da Sanderlend vodio 2:0, ubrzo i 3:0, nikome na Kerou Roudu nije bilo do fudbala i slavlja. U drugom poluvremenu po jedan gol na obe strane, loše vesti sa severa Engleske i tužno saznanje da se Norič ekspresno vraća u Čempionšip.  

(FOTO: Action images)


tagovi

votfordVahbi KazriSanderlendPremijer ligaNorič SitiLamin KoneEvropaEvertonEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara