Hajnkesov sindrom opet preti Realu - može li Lopetegi da preživi?

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.10.18. | 09:37

Kraljevski klub od 1998. često ume da zabrlja posle velikih uspeha

Madridskom Realu ove sezone baš I ne ide pod vođstvom novog trenera Đulena Lopetegija, a ugledni madridski sporstski dnevnik As u opširnoj analizi bavio se time da li kraljevskom klubu ponovo preti kako su ga nazvali “Hajnkesov sindrom”.

As podseća da od 1998. godine, kada god bi Real smenio trenera koji mu je doneo titulu evropskog prvaka, u klubu nastalo rasulo. Sličan scenario nazire se i ovih dana, mada smo ipak još uvek u prvom delu sezone.

Izabrane vesti

POSLE HAJNKESA: KAMAČO JE TRAJAO 21 DAN, A HIDINK JE DOBIO OTKAZ

Hajnkes je 1998. godine dobio otkaz iako je posle 32 godine doneo Realu titulu prvaka Evrope. Kao razloga za ovakvu odluku uprava je navela osvajanje tek četvrtog mesta u Primeri, nezgodan karakter i odnos sa igračima. Lorenco Sans, tadašnji predsednik Reala, umesto Hajnkesa doveo je Hoza Antonija Kamača koji je na funkciji izdržao samo 21 dan, od 27. Juna do 9. Jula.
“On je trener kakvog smo želeli”
, rekao je Sans na Kamačovoj promociji.

Ali sve je “puklo” kada je Real odbio da za kondicionog trenera dovede Kamačovog dugogodišnjeg saradnika Lorensanu. Nekadašnji reprezentativac Španije to je doživeo kao znak nepoverenja i zato je podneo ostavku.

Naravno, nije Realu bilo potrebno mnogo vremena da mu nađe naslednika, a to je bio Holanđanin Gus Hidink koji je bio selektor te zemlje. Jedini trofej koji je osvojio bio je Interkontinentalni kup u Tokiju, kada je Real pobedio Vasko da Gamu. On je izdržao do februara 1999. godine, a kraljevski klub tada je bio tek šesti u Primeri. Sans je probao da vrati Fabija Kapela, ovaj ga je odbio, pa je Real angažovao Velšanina Džona Tošaka.

Pod njegovim vođstvom Real je osvojio drugu mesto u Primeri sa 11 bodova manje od Barselone. Uprkos tome, Tošak je počeo i sledeću sezonu na klupi kraljevskog kluba. Nije izdržao ni do kraja prve polovine, a otkaz je dobio nakon javnog sukoba sa Sansom.

A onda je došao Visente del Boske. U prvenstvu su rivali već odmakli daleko, u Kupu kralje je novi trener došao do polufinala, ali je spasio sezonu osvajanjem Lige šampiona. Real je u finalu u Parizu pobedio Valensiju sa 3:0.

DOLAZAK FLORENTINA PEREZA I NESUGLASICE SA DEL BOSKEOM

U leto 2000. godine na mesto predsednika kluba umesto Sansa došao je Florentino Perez. Iako je pitanje da li mu se Del Boske uklapao u celu sliku o Galaktikosima, ostavio ga je na klupi. I Del Boske mu je vratio sa još šest trofeja - novom Ligom šampiona, dve Primere. Interkontinentalnim kupom, Superkupom Evrope, odnosno Španije. Ali, u leto 2003, Perez je odlučio da prekine saradnju sa čovekom koji je u različitim ulogama bio u klubu 35 godine.
Stigao je Karlos Keirož, čiji rezultati su obećavali na početku sezone, ali je prvenstvo završio na četvrtom mestu, sedam bodova iza šampiona Valensije. Ovo je bio početak perioda u kojem su se u Realu treneri smenjivali kao na traci, a kroz klub su prošli Kamačo još jednom, Garcija Remon, Vanderlej Luksemburgo, Lopez Karo… Na kraju je ceh platio i predsednik Perez koji je napustio funkciju.

OTKAZ ZA ANĆELOTIJA, STIŽE BENITEZ I OSTAJE DO JANUARA

Real je na novu titulu u Ligi šampiona morao da čeka 12 godina, a onda je na mesto trenera došao Karlo Anćeloti u leto 2013, kada je zamenio Žozea Murinja. Popularni Karleto vodio je Real do tako dugo čekane Desime u Lisabonu u nezaboravnom finalu sa gradskim rivalom Atletikom. I sledeća sezona počela je dobro, Real je vezao 22 pobede, a onda je na polusezoni ekipa potpuno pala pre svega fizički. To je iskoristila Barselona koja je osvojila titulu u Primeri, a Anćeloti je dobio otkaz iako je cela svlačionica bila uz njega.

Anćelotija je zamenio Rafa Benitez koji je nikada nije uspostavio pravi odnos sa igračima. Pod Benitezovim vođstvom Real je često delovao kao grupa građana, a sve je kulminiralo u El Klasiku, kada je Barselona u sred Madrida demolirala Real sa 4:0. Perez je ekspresno reagovao i ovaj put uslišio želje navijača - Benitez je dobio otkaz, a zamenio ga je legendarni Zinedin Zidan. Jedan od miljenika navijača iz igračkih dana, Zidan, poslužio je Perezu prvo kao “kišobran” zbog izliva nezadovoljstva navijača, a kasnije se pokazao kao idealno rešenje jer je uzeo tri Lige šampiona zaredom, što nikome pre nije pošlo za rukom.

ZIDAN ODLAZI POSLE KIJEVA I STIŽE LOPETEGI

Šok za navijače Reala usledio je 31. maja kada je Zidan, posle trijumfa nad Liverpulom u Kijevu u finalu LŠ, saopštio da podnosi ostavku. Nisu samo navijači bili neprijatno iznenađeni, već i Perez. Ipak, još jednom je brzo pronašao novog trenera, ali je ceh za to platila reprezentacija Španije, a i sam Lopetegi. Smenjen je sa mesta selektora nekoliko dana uoči Mundijala, nakon što je Real na svom sajtu objavio da će preuzeti funkciju trenera kada se vrati iz Rusije. Tokom leta Lopetegijev Real nije imao neki spektakularan prelazni rok, ali su rezultati na samom početku sezone bili dobri. Međutim, nakon uvodnih mečeva, kola su krenula nizbrdo, Real je upisao tri poraza u poslednje četiri utakmice i nije uspeo da postigne gol. Sigurno ima veze i sa odlaskom Kristijana Ronalda u Juventus, ali možda stvarno “radi” Hajnkesov sindrom. U svakom slučaju, u najkomplikovanijoj situaciji je Lopetegi.

Foto: Action images


tagovi

Đulen LopetegiJup HajnkesZinedin ZidanKarlo AnćelotiRafa Benitez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara