"Marija Šarapova"
"Marija Šarapova"

„Hladni rat“ preko leđa lepe Maše

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.10.16. | 09:13

Ruska teniserka u prvom intervjuu nakon smanjenja suspenzije nije štedela ljude iz teniske federacije rekavši da nisu bili neutralni i da su hteli da je kazne na četiri godine

Marija ŠarapovaNovi „Hladni rat“ koji se polako budi širom sveta preneo se ubrzo i na sferu sporta. Mnogi bi ovu konstataciju odbacili lagano, ali „situacija“ na terenu govori sasvim drugačije.
Ruski sportisti su protekle godine kažnjeni nebrojeno puta, čak i zbog sumnje u doping. Šta više, u sumanutoj želji da ispadnu „veće pape od pape“ čelnici Paraolimpijskog komiteta su celoj ruskog delegaciji zabranili da se takmiči na Igrama u Riju bez ijednog testa. Surovo i nepotrebno.
S druge strane, drugi sportisti koji su dobili opravdanje od lekara lečili su se ozbiljnim anabolicima i steroidima, kakvi se koriste u ilegalnim teretanama. Imena su izlišna, ovde je važan princip. A njega – nema.
Upravo takav osećaj nepravde i deljenje prema mestu rođenja ili pod kojom zastavom igrate, provejava iz intervjua Marije Šarapove koji je dala ubrzo nakon što je objavljeno da joj je kazna za uzimanje meladonijuma smanjena sa 24 na 15 meseci.
„Drago mi je da ću ponovo imati priliku da igram tenis. Ali kroz šta sam sve prošla… Kada sam u martu dobila pismo u kome me obaveštavaju da sam pala na doping testu bila sam šokirana. Uzimala sam taj preparat čitavu deceniju i to po preporuci doktora, pošto smo ga više puta testirali.A onda me nisu obavestili o tome da je stavljen na „crvenu listu“. I zbog toga sam dobila dvogodišnju suspenziju iako je Međunarodna teniska federacija htela da bude duplo duža. Bila sam na saslušanju i tamo su me dočekali ljudi izabrani od onih koji su me optužili, protiv kojih se borim. Ne može se nikako reći da je komisija bila neutralna. Ali ja sam rođena kao ratnica i ne predajem se!“ izjavila je sibirska lepotica.
Sa Mašom se slaže i njen advokat Džon Hagerti koji je istakao loš radu u teniskoj federaciji:
„Panel Suda za arbitražu u sportu nije se složio sa većinom zaključaka koji je dala Međunarodna teniska federacija kada ju je suspendovala. Pre svega nisu je valjano obavestili o promeni na listi zabranjenih supstanci. Kad se pogleda kako to rade druge svetske sportske federacije, ITF je baš podbacio “

Porše je odmah raskinuo ugovor sa MašomPetostruka osvajačica grend slemova i do suspenzije najbolje plaćena sportstkinja sveta vraća se na teren od ponoći 25. aprila, što znači da će moći da igra na Rolan Garosa. Šarapova je zbog doping afere ostala bez ugovora sa Poršeom, kao i novčane nagrade sa Australijan opena od oko 550.000 evra.
(foto. Action Images)

Izabrane vesti


tagovi

Marija ŠarapovaRusijaSud za arbitražu u sportu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara