""
""

Kako će izgledati reprezentacija Republike Srpske? Dortmundov “Mozak” najveća zvezda!

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.04.14. | 13:58

Za najavljeni meč u Banjaluci protiv Srbije, Srbi s leve strane Drine bi mogli da naprave solidan tim sa Subotićem, Marinom, Radovićem, braćom Vranješ, Misimovićem, ali i superligašima Ožegovićem, Gaćinovićem, Supićem, Krunićem, Poparom i još nekim dobrim fudbalerima

Konačno će izgleda doći do istorijskog meča fudbalskih reprezentacija Republike Srpske i Srbije. Sa leve strane Drine stižu najave da ne postoje nikakve prepreke da se dugo očekivani meč odigra 4. septembra u Banja Luci.

Izabrane vesti

Nije poznato u kakvom će sastavu na utakmicu doći selekcija Orlova, s obzirom da nije reč o zvaničnom FIFA meču, pa je velika verovatnoća da će srpski selektor ukazati šansu nekim igračima iz domaćeg prvenstva i fudbalerima iz inostranstva koji nisu često dobijali poziv.

Međutim, podjednako zanimljivo za sve Srbe je i kakav tim može da sastavi Republika Srpska.

Prema najavama, najveća zvezda braće s one strane Drine će biti njihov selektor - Željko Buvač. Reč je o prijatelju i najbližem saradniku Jirgena Klopa u Borusiji iz Dortmunda. Zajedno su još iz vremena kada su igrali u Majncu i kada su jedan drugom dali reč da će onaj koji prvi dobije trenerski posao povesti za sobom ovog drugog. Tako je i bilo. Buvač je danas čovek čija se reč u Dortmundu podjednako poštuje kao i Klopova, što je jednom prilikom potvrdio i Nuri Sahin. Dobio je nadimak “Mozak” zbog fudbalskog intelekta. Buvač je rođen u Banjaluci i prema informacijama iz Republike Srpske ima želju da vodi reprezentaciju u istorijskom meču protiv Srbije.

Na koje fudbalere će Buvač moći da računa?

Najzvučnije ime je svakako Neven Subotić, takođe rođen u Banjaluci. Biće to jedinstvena situacija da Nevena vidimo u meču protiv reprezentacije Srbije!

Pored Subotića, najavljeno je i učešće nemačkog reprezentativca Marka Marina. Srbin iz Gradiške je ranije isticao da će se rado odazvati pozivu da nosi dres Republike Srpske. Iz Gradiške je i vezista selekcije BiH Zvjezdan Misimović, Srbin koji je igrao za mlađe selekcije Srbije i Crne Gore, ali ga ja oterao Vladimir Petrović Pižon. U istom gradu je rođen i napadač Vodždovca Ognjen Ožegović, kao i iskusni golman Branko Grahovac koji je ne tako davno branio boje rumunskog Ocelula u Ligi šampiona, a trenutno je član jednog turskog trećeligaša.

Najozbiljnija konkurencija Grahovcu za mesto na gol-liniji je kršni Heregovac iz Gacka - Nemanja Supić. Trenutno golman Voždovca, a nekada “jedinica” Vojvodine, Novog Pazara, Javora, Temišvara, Anortozisa…

U odbrani bi pored Subotića trebalo da se nađe i Ognjen Vranješ, bivši fudbaler Crvene zvezde, a trenutno štoper turskog Elaziga. Mesta u veznom redu bi trebalo da bude za njegovog rođenog brata Stojana, člana poljske Lehije i bivšu “desetku” Vojvodine.

U veznom redu je možda i najveća konkurencija. Tu je sjajni Miroslav Radović koji žari i pali u poljskoj Legiji, ali su ga selektori Srbije zaobilazili, dok za BiH nije želeo da igra. Bivši prvotimac Vojvodine Miroslav Stevanović je takođe u konkurenciji. Brzonogi vezista rođen u Zvorniku trenutno kao pozajmljen član Sevilje brani boje Alavesa.

Iz Superlige Srbije, pozivu mogu da se nadaju i najbolji igrač Donjeg Srema Rade Krunić, koji je rođen u Foči, Bilećanin iz Voše Nikola Popara, kao i mladi Radov vezista Ognjen Gnjatić. Možda se san da zaigra u dresu Republike Srpske ispuni veteranu Ognjenu Koromanu, fudbalskoj legendi Pala.

Pobrojani su igrači koji su rođeni na teritoriji Republike Srpske i koji bez problema stiču uslov da igra za tu selekciju. Međutim, postoji i nekolicina fudbalera kojima mesto rođenja nije s one strane Drine, ali su po poreklu usko vezani za Republiku Srpsku. Među njima je nova Vošina velika nada Mijat Gaćinović. Njegov otac Vladimir je bivši as Bečeja i trenutno trener trebinsjkog Leotara. Mijat je rođen u Novom Sadu, ali je odrastao u Trebinju.

U neku ruku, Trebinjac je i Nemanja Gudelj čiji otac Nebojša (takođe poznati fudbaler) rođen je u ovom hercegovačkom gradu. Po poreklu bi dres reprezentacije Republike Srpske mogli da dobiju i Interov vezista Zdravko Kuzmanović i pomalo zaboravljeni Gojko Kačar koji trenutno igra za Serezo Osaku.

Možda smo nekoga i zaboravili, pa vi u komentarima možete da nas ispravite.

Dakle, Republika Srpska bi mogla da sastavi više nego solidnu reprezentaciju i eto spektakla na Gradskom stadionu u Banjaluci 4. septembra. Svesrpski fudbalski sabor.  

(FOTO: Action images, MN Press)


tagovi

Željko Buvačreprezentativni fudbalfudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija Republike SrpskeSrbijaNeven Subotić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara