"Nestašne godine sa Poršeom 911"
"Nestašne godine sa Poršeom 911"

Kako je Porše 911 mogao da ugasi slavu Audija „kvatro“ (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 06.05.16. | 11:15

Najbrža žena na svetu Mišel Mouton nikada ne bi postala to što jeste, niti bi bilo tolike slave za Audi "kvatro" da se Porše 911 nije pokvario na San Remo reliju 1981. godine

Nestašne godine sa Poršeom 911Beše, to davno, kada svetom automobila nisu vladali računari i kada je surovi Porše 911 palio VRC reli takmičenjem. Premotajmo zato film, i setimo se, kako se stvarala istorija! Te davne 1981. godine Porše 911 je umalo ugasio Audijevu ambiciju sa čuvenim „kvatro“ modelom. Da je Porše izdržao na samo jednoj trci za koju se ispostavilo da je pisala istoriju imali bi istoriju u kojoj bi jedino ime Ferdinanda Poršea bilo zakon u istoriji relija. Eh, pitanje je na šta bi onda danas ličio ovaj šampionat, jer veliki tata Audi, danas u najvećoj mogućoj meri ubrizgava svežu krv i iskustvo Folksvagenu za koga znamo da je dominantan u ovom takmičenju.

Vratimo se ipak istoriji i duelu Audi Kvatra i Poršea 911! Legendarni vozač Valter Rol, baš u to vreme, dakle oko 1980. godine,  prešao je u ekipu Poršea, pa je u  924 Kareri GTS pobedio na čak šest trka u reli šampionatu nemačke. Posle uspešne nemačke turneje, Rol je samo jednom nastupio na VRC Sanremo reliju i umalo pobedio. Vodio je u celoj trci, a onda mu je Porše posustao zbog kvara na poluosovini. Stigao je drugi, a pobednica je bila Mišel Mouton, koja nosi naslov najuspešnije žene u auto sportu do sada.

Izabrane vesti

Eto tako se zbilo, a da nije pitanje je da li bi danas imali „kvatro ikonostas“ u galeriji antologijskih automobila, ali i Mišel na tronu najbržih žena u istoriji.

Piše: Miloš Milić

(Foto: Action Images)

 


tagovi

WRC

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara