""
""

KALKULACIJE: Kako do baraža za EP? Ko sve preti Orlićima, a ko je otpisan

Vreme čitanja: 6min | pet. 07.10.16. | 13:09

Pogledajte detaljnu analizu svih kvalifikacionih grupa i šta je našim momcima potrebno da bi se našli u doigravanju...

Posle dobrih rezultata u septembru, remija u Italiji (1:1) i pobede u Novom Sadu protiv Republike Irske (3:2), mlada reprezentacija Srbije revanš utakmicom protiv Iraca večeras nastavlja kvalifikacije za Evropski šampionat u Poljskoj! 

Izabrane vesti

Da podsetimo, utakmica će biti odigrana u Vaterfordu i počinje u 18.45 po našem vremenu. Izabranici Tomislava Sivića igraju bez dvojice standardnih igrača (Sergej Milinković Savić ima kartote, dok je Nemanju Antonova savladao virus) ali pobeda ne sme da se dovodi u pitanje ukoliko želimo da zadržimo drugo mesto i kasnije kroz baraž obezbedimo plasman na završnu smotru u Poljskoj naredne godine. 

NOVO! NOVO! NOVO! Mozzartbet.com promenio dres!

Ukoliko sve bude po planu i večeras dobijemo domaćina, u poslednjem kolu u Gornjem Milanovcu (11. oktobar) Orlići će igrati za overu druge pozicije koja bi nas svrstala na onu tabelu drugoplasiranih, nadamo se među četiri najbolja tima. Pa kada smo već kod te tabele nije zgorek da još jednom sagledamo kako trenutno stojimo, odnosno kakva je situacija sa našim glavnim rivalima pred odlučujuće utakmice. 

KVOTE: Republika Irska - Srbija

Ne treba zaboraviti da se bodovi iz utakmica sa poslednjim timom u grupi brišu, što u konačnom plasmanu najboljih drugoplasiranih timova može da bude presudno.

Pa da krenemo...

GRUPA 1

Preostale utakmice:

Petak
Češka - Moldavija
Malta - Letonija
Crna Gora - Belgija

Utorak
Malta - Moldavija
Belgija - Letonija



Iz priloženog možete da vidite da Belgija ima meč manje i da može da pretekne lidera, što bi Čehe gurnulo na drugo mesto i učinilo našim potencijalnim rivalom u borbi za jedno od četiri prva mesta na tabeli drugoplasiranih. U slučaju da Češka dobije danas Moldaviju, a Belgija zabeleži oba trijumfa do kraja, dogodiće se smena na prvom mestu. Ipak, treba imati u vidu da Belgijanci danas igraju protiv Crne Gore u gostima, a Crnogorci su ih tukli u prvoj utakmici na strani. 

Sve u svemu, ukoliko Belgija bude druga, a takva je trenutna situacija na tabeli, maksimalan broj bodova koje može da osvoji je 21 ili 22. Kada se od te cifre oduzme šest iz susreta sa Maltom (verovatno će ostati poslednja), to je vraća na 15 ili 16 na tabeli drugoplasiranih. S druge strane, Češka maksimalno može do 23 boda, minus šest iz susreta sa Maltežanima jeste 17. 

Kao što znate, Orlići su trenutno na 17 bodova i sa dve pobede u preostala dva kola došli bi takođe do učinka od 23 boda, odnosno 17 na tabeli drugoplasiranih. Dakle, jednako kao Česi (čak nam je i ista gol-razlika, +6, s tim što mi imamo meč manje i šansu da ih u tom segmentu preteknemo), odnosno bod ili dva više od Belgije. 

GRUPA 2

Preostale utakmice:

Petak
Litvanija - Slovenija
Republika Irska - Srbija

Utorak
Litvanija - Italija
Srbija - Slovenija



U našoj grupi situacija je dosta prosta. Da bismo zadržali drugo mesto potrebno je da danas dobijemo Irce, a da onda izbegnemo poraz od Slovenije kod kuće. Međutim, bod iz poslednjeg duela svakako nam ne garantuje da ćemo biti među četiri najbolje drugoplasirane selekcije, štaviše, verovatno bi značio eliminjaciju u slučaju da svi favoriti odrade posao prema planu... 

GRUPA 3

Preostale utakmice:

Utorak
Island - Ukrajina
Makedonija - Škotska
Severna Irska - Francuska



Poslednje je kolo u utorak, a prvi favorit grupe Francuska na rubu je eliminacije. Teško je poverovati da će Island ili Makedonija kod kuće ispustiti ovakvu priliku. U slučaju da obe selekcije pobede, što je realnost, prvi će ipak biti Islanđani zbog boljeg međusobnog duela. Drugoplasiranim Makedoncima biće izbrisano šest bodova iz duela sa Ircima što daje ukupno 15. Dakle, manje od Srbije. Ono što je dobro jeste da ukoliko Francuzi ipak nekako budu drugi, takođe ne mogu da budu bolji od Orlića, baš kao ni Islanđani. Podsetimo, sve pod uslovom da dobijemo oba preostala meča...

GRUPA 4

Preostale utakmice:

Ponedeljak
Grčka - Mađarska
Izrael - Albanija

Utorak
Lihtenštajn - Portugal



Izrael je drugi i ovde su promene nemoguće. Izraelci u ponedeljak mogu da povećaju svoj konto na 21, ali kada im se oduzme šest bodova iz duela sa fenjerašem Lihtenštajnom ostaju na svega 15. Dakle, još jedan tim slabiji od Srbije od tabeli drugoplasiranih...

GRUPA 5

Preostale utakmice:

Petak
Luksemburg - Jermenija
Bugarska - Danska

Utorak
Jermenija - Vels
Bugarska - Rumunija
Danska - Luksemburg



Ovde je dilema Bugarska ili Rumunija na drugom mestu. Ono što je ključno i dobro jeste da ni jedni ni drugi ne mogu da obezbede više poena od Srbije. Bugari maksimalno 14, Rumuni maksimalno 13. Da podsetimo, Srbija je sa dve pobede u poslednja dva kola na 17 na tabeli drugoplasiranih.

GRUPA 6

Preostale utakmice:

Ponedeljak
Španija - Estonija
Švedska - Hrvatska



Ovde je situacija dosta zamršena. Pa da je razmrsimo. Izvesno je da će Španija dalje jer joj je u poslednjem kolu ostao duel sa potpunim autsajderom Estonijom (a i zbog direktnog okršaja Šveđana i Hrvata), ostaje samo da se vidi kao prva ili druga. Ukoliko Španci budu drugi, s pobedom u poslednjem kolu, na tabeli drugoplasiranih imaće 17 bodova, kao i Srbija, s tim što će verovatno imati bolju gol razliku. Furija je trenutno na +8, Srbija na +6, ali i pored toga što nam je ostao meč više ne zaboravite da Španci igraju protiv Estonije i da će verovatno dati "koliko im treba". Španija je, znači, prva reprezentacija za sada koja je u boljoj poziciji od nas.  

Idemo dalje. Ukoliko Šveđani budu drugi biće lošiji od Srbije, jer u slučaju poraza ili remija (samo tako mogu na drugo mesto) maksimalno mogu do 15, odnosno 16 bodova. 

Hrvati samo nekim čudom mogu da završe kao drugi, pošto je za tako nešto potreban poraz Španije ili remi na oba preostala meča. Ako se tako nešto i desi, biće slabiji na tabeli drugoplasiranih od Srbije, pošto bi sakupili 15 bodova...

GRUPA 7

Preostale utakmice:

Petak
Farska Ostrva - Austrija
Finska - Azerbejdžan
Nemačka - Rusija

Utorak
Austrija - Nemačka
Rusija - Finska



Vrlo jednostavna situacija - Austrija će biti druga, ostaje samo da se vidi sa koliko bodova. U slučaju da osvoji maksimalnih šest bodova u poslednje dva kola na tabeli drugoplasiranih imaće 19 i biti apsolutni lider, ali za tako nešto potrebno joj je da savlada za sada nepobedive Nemce. Druga varijanta je da Austrijanci dobiju Farane i izgube od Pancera (16 bodova), a treća da izvuku remi sa Nemačkom (trijumf nad Farskim Ostrvima se ne dovodi u pitanje), što bi im donelo isti učinak kao i Srbiji - 17 bodova, uz, za sada, značajno bolju gol razliku, jer su fenjeraša dobili samo 1:0 u prvom meču. To znači da trenutno na kontu imaju +11. Posle Španije, Austrija je dakle druga selekcija koja bi mogla da bude ispred nas na tabeli drugoplasiranih...  

GRUPA 8

Preostale utakmice:

Petak
Slovačka - Belorusija

Utorak
Kipar - Holandija
Turska - Slovačka



Čak i da osvojimo samo četiri boda u poslednja dva kola od Holanđana i Turaka nam ne preti nikakva opasnost. Bez obzira što se u grupama sa pet selekcija bodovi iz duela sa poslednjeplasiranim timom ne oduzimaju, ove dve reprezentacije koje konkurišu za drugo mesto imaju preslab učinak da bi se umešale u borbu za prva četiri mesta na tabeli drugoplasiranih.

GRUPA 9

Preostale utakmice:

Petak
Norveška - Švajcarska

Utorak
Engleska - Bosna i Hercegovina
Kazahstan - Norveška



Ni iz ove grupe ne vreba opasnost ukoliko Srbija pobedi i Irce i Slovence. Švajcarci mogu maksimalno do 15 bodova, a Norveška do 16, i to ako dobije obe utakmice do kraja, a jedan od rivala joj je upravo direktan konkurent Švajcarska. Da ponovimo još jednom, Srbija je sa maksimalnim učinkom u preostala dva kola na 17 bodova...

I kada posle svega podvučemo crtu situacija je vrlo jasna - sa šest bodova Orlići su sigurno u baražu, barem kao četvrtoplasirani na tabeli drugoplasiranih. Šansa postoji i ako osvojimo četiri boda, ali u tom slučaju zavisili bismo od rezultata ostalih utakmica, tako da, bolje da Orlići ništa ne prepuštaju slučaju.

Žreb za baraž mečeve biće održan narednog petka u Nionu.

I za kraj pogledajte kako trenutno izgleda tabela drugoplasiranih reprezentacija

NAPOMENAOznakom X obeležene su selekcije koje ne mogu do prvog mesta


tagovi

Srbijareprezentativni fudbalorlićimlada reprezentacija SrbijeMlada reprezentacijakalkulacije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara