"Navijači Hrvatske na jednom od svojih "
"Navijači Hrvatske na jednom od svojih "

Kapa dole Mariju Staniću: Ako nam je ustaštvo navijački folklor, onda smo dotakli dno

Vreme čitanja: 2min | sre. 19.11.14. | 13:01

Proslavljeni hrvatski fudbaler digao glas protiv fašističkih parola tamošnjih navijača u susretu s Italijom

Navijači Hrvatske na jednom od svojih Maloumnika će uvek i svuda biti, ali većina ne bi smela da toleriše ispade onih kojima je mržnja stil života. Čuveni hrvatski reprezentativac Mario Stanić zato je digao glas protiv fašista među navijačima Hrvatske, koji su se i na nedavnoj utakmici protiv Italije isticali primitivnim ponašanjem.

Publika u Milanu tako je prisustvovala već standardnom huliganskom repertoru. Zbog baklji na terenu meč je nekoliko puta prekidan, pevalo se „Ajmo, ustaše" i „Za dom spremni", a tribinu je „krasila" velika zastava sa slovom „U" kao simbolom ustaštva.

Izabrane vesti

Ne znam više šta da kažem. Ako niko ne smatra da na to ne treba da se reaguje, onda smo očigledno svi ustaše. Zaista ne znam šta nam se to događa. Ako nam je to deo navijačkog folklora, onda smo zaista dotakli dno", decidan je Stanić u izjavi za hrvatski portal Indeks u kojem je bez ustezanja kritikovao pristalice Vatrenih zbog kojih je sama igra pala u drugi plan.
Gledajte, mi živimo u licemernom svetu. Licemerje doživljavamo na svakom koraku i fudbal je samo slika onoga kakvo nam je društvo. Ako krenemo redom i pogledamo šta se sve događa u politici, zdravstvu, školstvu, kakvi su nam mediji, onda ne treba da se čudimo zbog čega nam društvo sve brže klizi u neku vrstu kamenog doba. I svi smo zbog toga krivi. Počevši od mene, tebe, pa nadalje. S tim našim silnim ćutanjem i nereagovanjem, svi skupa postajemo krivci  za stanje u kojem se nalazimo. Depresija koja se nadvila nad celokupno hrvatsko društvo je ono što me najviše smeta. Više to nije stvar koliko ko nečega ima ili nema, već je u pitanju nemogućnost da se u gradu sretne neko ko je nasmejan. Vraćamo se svi rikverc i to u svim segmentima. A najviše boli to što je to postalo normalno. Postali smo društvo koje od zdravih ljudi pravi nezdrave".

Stanić je svoje rekao i svaka mu čast na razmišljanju. Da je više takvih - pa i kod nas u Srbiji - verovatno bi mnogo toga bilo bolje. Ovako, ostaje da se vidi i kako celu situaciju vidi Evropska fudbalska federacija, koja je pokrenula istragu povodom incidenata u Milanu. 

(FOTO: Action Images)


tagovi

EvropaHrvatskaMario Stanićnavijačireprezentativni fudbalustaše

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara