MotoGP (©Reuters)
MotoGP (©Reuters)

Kreće MotoGP! Nikad više trka, nikad jači Dukati

Vreme čitanja: 2min | pet. 24.03.23. | 11:31

Hoće li Peko Banjaja uspeti da odbrani titulu? Ili će ova sezona biti u znaku fabričke Jamahe i njenog najboljeg pulena Fabija Kvartarara? Pitanje je i može li se osmostruki šampion Mark Markez konačno vratiti na presto najbržeg karavana sveta

MotoGP sezona počinje ovog petka treninzima na popularnom „roler kosteru“, tačnije stazi Portimao u Portugalu. Naravno, nedelja je rezervisana za dugo očekivanu prvu trku, koja kreće u 15 časova.

Ljubitelji motociklizma će imati priliku da uživaju u rekordnom broju trka u MotoGP kalendaru, čak 21, ali 2023. nije specifična samo po tome. Svakog vikenda ćemo imati po dve trke: sprint u subotu i glavnu trku u nedelju, a bodove će osvajati devet najbržih vozača.

Izabrane vesti

Dukatijev tim je ove godine nikad jači, predvođen šampionom Frančeskom Banjajom, koji je nakon 15 godina doneo titulu, i Eneom Bastijaninijem, koji je u prošloj sezoni imao nekoliko spektakularnih pobeda. Od popularne Beštije možemo očekivati visok plasman, pa čak i titulu.

Pramak Dukati se oslanja na Žoana Zarka, ali i na Horhea Martina, koji je bio odličan u kvalifikacijama i često uspevao da zabeleži pol-poziciju.

Fabio di Đanantonio i Aleks Markez će braniti boje Gresini Racing Teama, dok će polubrat Valentina Rosija, Luka Marini i Marko Beceki biti glavni akteri u VR46 timu.

Što se tiče fabričke Jamahe, sastav je isti kao i u 2022. godini. Jedan od glavnih favorita za šampiona sveta je svakako mladi Francuz, Fabio Kvartararo, koji će morati da bude konstantniji u drugom delu sezone kako bi ispunio očekivanja Lina Džarvisa i ostatka tima. Drugi vozač japanskog proizvođača je Franko Morbideli, iza kog nije baš sjajna sezona.

/KVOTE ZA POBEDNIKA TRKE/

Možda i najveća enigma u 2023. godini je Repsol Honda tim. Jedan od najboljih konstruktora u MotoGP-u prethodne sezone nije zabeležio nijednu pobedu, a to će pokušati da promene Španci Mark Markez i Đoan Mir.

Privatni tim Honde, LCR (Lucio Cecchinello Racing) doživeo je promenu u svom sastavu. Aleks Rins je došao iz Suzukija, tima kojeg više neće biti na stazama najbržeg karavana sveta, dok je Japanac Takaki Nakagami i dalje tu.

Jedno od prijatnijih iznenađenja u prošlogodišnjem izdanju Svetskog šampionata u motociklizmu je svakako vozač Aprilije, Aleš Espargaro, koji je završio kao četvoroplasirani. Probaće ponovo da ostvari visok plasman, a garažu će deliti sa Maverikom Vinjalesom.

Divna vest je što ove godine u padoku imamo i privatni tim Aprilije, RNF Racing, za koji će voziti Migel Oliveira i Raul Fernandez.

Austrijski proizvođač KTM u svojim redovima imaće Breda Bindera i Džeka Milera koji je došao iz Dukatija, a ostaje nam da vidimo kako će se snaći na novom motociklu.

Tu je i GasGas tim koji čine bivši vozač Honde Pol Espargaro, kao i novajlija Augusto Fernandez, aktuelni šampion sveta u Moto2 kategoriji.

Piše: Mina ĆIRKOVIĆ


tagovi

Moto GPauto-moto sport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara