"Žardel"
"Žardel"

Kucamo na vrata... Marija Žardela (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.09.15. | 11:22

On nije bio mađioničar, bio je perfektan tehničar, fantastičan egzekutor - razoran udarac, vanserijska igra glavom. Ali je i te kako ponekim driblingom ili rabonom podsećao da dolazi iz zemlje fudbalske mašte. Ipak, sve to je uspeo da upropasti...

ŽardelPrva reč koja vam padne na pamet kada čujete ime i prezime Mario Žardel jesu golovi. A kako i ne bi, reč je o čoveku koji je dva puta u karijeri osvojio Zlatnu kopačku, postigao ukupno 345 prvenstvenih golova, ali nažalost reč je o i igraču koga su na kraju upropastili depresija, alkohol i kokain.

Vanserijske mogućnosti potvrdio je još kao tinejdžer u Vasko da Gami, potpom se raspucao na pozajmici u Gremiju, nakon čega su ga silno želeli Benfika i Glazgov Rendžers, ali i ih je preduhitrio Porto i napravio jedan od najboljih poteza u završnici dvadesetog veka kada su u pitanju transferi igrača.

Izabrane vesti

Četiri sezone: 125 utakmica - 130 golova u portugalskoj Primeiri. To su cifre koje su u današnjem savremenom fudbalu u stanju da ostvare samo Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi. Zlatna kopačka u sezoni 1998/1999. u dresu Porta, a potom ponovo u sezoni 2000/2001. kada je već nosio dres Sportinga. U međuvremnu blistava sezona u Galatasaraju: 24 meča - 22 gola. Navijači turskog velikana tada su ga prozvali Super Mario, imao je status "božanstva", ali je ipak otišao posle samo jedne sezone.
"Pitate me zbog čega sam otišao? Taj odgovor ne mogu da dam ni sam sebi. Duboko žalim zbog te odluke. Svi su bili zadovoljni: Navijači, predsednik, saigrači, a na kraju i ja. Ali, u tim trenucima sam imao određene probleme sa agentima i menadžerima. Ništa mi više nije bilo jasno", rekao je Žardel.

On nije bio mađioničar, bio je perfektan tehničar, fantastičan egzekutor - razoran udarac, vanserijska igra glavom. Ali je i te kako ponekim driblingom ili rabonom podsećao da dolazi iz zemlje fudbalske mašte.

Ipak, sve to je uspeo da upropasti...U dresu Galate

Nakon blistave sezone u Sportingu, osvajanja druge Zlatne kopačke i još jedne potvrde vrhunske klase, Žardel je izostavljen sa spiska Luiza Felipea Skolarija za Mundijal u Južnoj Koreji i Japanu, što ga je duboko razočaralo. Dok je njegov nacionalni tim jurišao ka petoj svetskoj tituli on se neprestano opijao u Brazilu, navukao se i na kokain, a kasnije su počeli i privatni problemi koji su rezurtirali razvodom braka. U dodatnu depresiju ubacila ga je i bizarna povreda kolena, kada se u alkoholisanom stanju okliznuo i pao u bazen, a pritom istegao ligamente kolena.
"Sve je počelo sa lošim društvom, onda je došao razvod, depresija i droga. Konzumirao sam samo kokain, ali ne dok sam igrao, samo dok sam bio na odmoru. To se dešava u fudbalu, ne želim mnogo da pričam o tome. U tim trenucima alkohol i droga se čine kao najbolji izlaz za sve, ali samo prividno. Sada kad mi je teško, utehu tražim u Bogu", rekao je svojevremeno Žardel.

Povreda kolena je promenila sve, usledila je operacija, potom težak period oporavka, a po povratku na teren popularni Super Mario više nije bio ni bleda senka onog nemilosrdnog razarača protivničkih odbrana.
"Moj život u poslednjih desetak godina propadao je iz dana u dan. Čovek se nađe u vrlogu teških događaja. Ako nije jak, on ga jednostavno odnese. Borim se da vratim normalan život. Jednom nedeljno odlazim kod psihijatra, meditiram, redovno odlazim u crkvu. Dajem sve od sebe, to nije uzalud, verujem da mogu uspeti", rekao je nedavno Žardel.Drugu zlatnu loptu osvojio je u Sportingu

O parijama koje je pružao u Portugaliji dovoljno govori i činjenica da je u Sportingu bio jedan od idola sadašnje fudbalske megazvezde Kristijana Ronalda. Portugalaca je oduševljavao način na koje je Žardel postizao golove, ali i na koji su ga voleli navijači lisabonskih Lavova. Ipak, Kristijano nije krio i da je bio zaljubljen u Mariovu prelepu sestru Žordanu.

Od dolaska u Porto 1996. godine, do odlaska iz Sportinga na leto 2003. godine postigao 267 golova na 274 utakmice u svim takmičenjima, a narednih sedam godina, kada je nosio dresove ukupno 14 različitih klubova, dao je ukupno 56 golova, stim što je igrao i po nižerazrednim brazilskim klubovima, a karijeru završio u Saudijskoj Arabiji.

O nekada čudesnom napadaču sa oduševljenjem su govorili i pisali svi svetski mediji, ali je nažalost u poslednjih desetak godina postao predmet ismevanja i žaljenja. O njemu je pisala isključivo žuta štampa, a onim ljubiteljima fudbala koji su se nekada divili beskonačnim golovima fantastičnog Brazilca pri samom izgovoru njegovog imena ostao bi gorak ukus u ustima.

Slavna karijera, koja je imala neslavan kraj.

Budite sa nama i sledećeg petka kada će vas MOZZART Sport i Facebook stranica "Kucamo na vrata zaboravljenih asova" obradovati novom zanimljivom pričom...

(FOTO: Action images)


tagovi

Sporting LisabonPortugalPortomeđunarodni fudbalMario ŽardelKucamo na vrataEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara