""
""

Kvalitet - kineska proizvodnja! Dobili džakove para sa Dalekog istoka, a etiketirani kao propale investicije

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.03.17. | 14:05

Predstavljamo sedam transfera kineskog fudbala čije su karijere doživele sunovrat...

Spuštena je zavesa na još jedan uzbudljiv prelazni rok u Kini, tokom kojeg su rasipnici sa Dalekog istoka utrošili blizu 400.000.000 evra. Transfer koji je obeležio pijacu viđen je još prvog dana, kada je Šangaj SIPG iskeširao 60.000.000 evra Čelsiju za Oskara.

Izabrane vesti

Trend basnoslovne potrošnje novca nastavljen je i ove godine. A iako se većina transfera isplatila klubovima na određeni način, bilo je i slučajeva kada su pare, narodski rečeno, bačene niz reku. 

S obzirom da smo ispratili još jedan prelazni rok u nepovrat, smatrali smo da je pravo vreme da vam predstavimo sedam najlošijih transfera kineskih klubova. Takozvanih - propalih investicija. 

Prva asocijacija i verovatno sinonim za propast karijere u Kini je Ezekijel Laveci. Argentinski krilni napadač napustio je PSŽ u februaru prošle godine kako bi potpisao za Hebej i tom prilikom po slovu ugovora inkasirao 22.000.000 evra! Na stranu to što je transfer iznosio tek oko 5.500.000 evra, Laveci još nije postigao takmičarski gol u dresu Hebeja, a odigrao je deset ligaških mečeva prošle sezone. 

Mada je u Kini zgrnuo celo malo bogatstvo, nedavno je izjavio da bi voleo da se vrati u Napoli. Pitanje je samo - da li bi ga bivši klub hteo?

Slučaj brazilskog centarfora Žoa priča je za sebe. Taj čovek je još i napravio pristojnu karijeru, iako su mu golovi najčešće bili misaona imenica.

Posle kratkog izleta u Al Šababu iz Dubaija, Žo je postao treći brazilski fudbaler u redovima Đengsua, gde je zaigrao sa Aleksom Tešeirom i Ramiresom.

Mada je učinak od 11 golova na 26 utakmica zadovoljavajući učinak, činjenica da je na ime godišnjih primanja uzimao blizu 6.000.000 evra neto, bez bonusa, jasno ide u prilog tome da je u pitanju još jedna pogrešna procena kineskih poslodavaca.

Onog trenutka kada je zapao u golgetersku krizu prebačen je u drugi tim, kako bi se oslobodilo mesto za dovođenje Kolumbijca Rodžera Martineza. Žo je ubrzo otišao i vratio se u rodni Brazil, gde je postao igrač Korintijansa.

Hebej je definitivno napravio katastrofalni potez dovođenjem Lavecija, a Gael Kakuta odmah je iza iskusnog Argentinca. Sevilja je napravila dobar posao i nekadašnjeg bisera Čelsijeve škole prodala za nešto više od 5.000.000 evra. Kakuta je imao platu gotovo identičnu visini obeštećenja, a na 24 ligaške utakmice upisao je samo dva gola.

Posle takvog, razočaravajućeg učinka, dobio je dozvolu da ide, pa se sada nalazi u španskom Deportivu na pozajmici.

Globtroter Alberto Đilardino imao je tu sreću da u Kini po prvi put u karijeri osvoji titulu nacionalnog šampiona i pridoda je trofejima u Ligi šampiona sa Milanom i svetskog šampiona s Italijom. Njegov dolazak u Guangdžou Evergrande trasiran je posle razgovora sa tadašnjim trenerom i sunarodnikom Marčelom Lipijem.

Plaćen je nešto više od 5.000.000 evra, a na 17 utakmica u Ligi mreže je tresao tek šest puta. Za jednu godinu rada u Kini u džep mu je otišlo 4.500.000 evra. 

Transfer Mohameda Sisoka iz Levantea u Šangaj Šenhuu iznenadio je mnoge, a saradnja je trajala samo šest meseci. Iskusni vezista doveden je kao veliko pojačanje, doduše besplatno. Ali njegova karijera otišla je u kanal dolaskom na Daleki istok.

Posle samo 15 utakmica dve strane su se razišle, na obostrano zadovoljstvo. Mediji bliski Šangaju tvrde da je Sisoko bio katastrofalan. Kasnije je igrao u Pjun Sitiju iz indijske Superlige i italijanskoj Ternani.

Lukas Barios je na ovoj listi plaćen najviše, čak 8.500.000 evra, a takođe se i očekivalo najviše. Svega 13 golova u 32 utakmice u dresu Guangdžou Evergrandea nije ono što je uprava želela. Zbog toga je saradnja raskinuta posle samo godinu dana i osvojenu duplu krunu.

Najbolje smo ostavili za kraj. Nikolas Anelka. Iz ove perspektive izgleda kao da je prošla decenija otkad su Anelka i Didije Drogba nosili opremu Šangaj Šenhue i tako otvorili vrata ostalim igračima iz Evrope. Međutim, dok je Drogba imao sasvim solidnih osam golova na jedanaest utakmica, Anelka je na svom kontu imao tek tri recke u 22 meča.

Čak je dobio i ulogu trenera onog trenutka kada je Žan Tigana dobio otkaz, ali je i on brzo otišao, nakon otvorene svađe sa jednim navijačem. 

Naravučenije - kada dovedete igrača s pedigreom, ne znači da ste napravili pravi potez. 

PROPALE INVESTICIJE KINESKIH KLUBOVA

Lukas Barios (Guangdžou Evergrande - jul 2012. godine - 8.500.000 evra.
Alberto Đilardino (Guangdžou Evergrande) - jul 2014. godine - 5.500.000 evra.
Ezekijel Laveci (Hebej) - februar 2016. godine - 5.500.000 evra.
Gael Kakuta (Hebej) - februar 2016. godine - 5.000.000 evra.
Žo (Đengsu) - februar 2016. godine - 2.000.000 evra.
Mohamed Sisoko (Šangaj Šenhua) - jun 2015. godine - bez obeštećenja.
Nikolas Anelka (Šangaj Šenhua) - januar 2012. godine - bez obeštećenja. 

(FOTO: Action Images)


tagovi

Alberto ĐilardinoĐijangsuEzekijel LaveciGael KakutaGvangdžou EvergrandeHebeiLukas Bariosmeđunarodni fudbalMohamed SisokoNikolas AnelkaŠangaj Šenhua

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara