""
""

Loše vreme za ćaskanje o Dortmundu: Ne skandirajte mi ime, ja večeras uživam pod stresom

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.04.16. | 11:01

„Nemam šta ili bilo kome da dokazujem u Borusiji, ali naravno da ću se radovati, to je kao kad pobediš prijatelja iz detinjstva“, poručuje Jirgen Klop u sjajnim izjavama pred gostovanje Liverpula na Vestfalenu

Zemljotres fudbalskih emocija trese Dortmund. Stadion Vestfalen podrhtava, erupcija se očekuje večeras u 21.05, jer je Jirgen Klop veći i od ovde utakmice.

Čini se da nije bitno šta će se desiti na terenu za vreme obračuna Borusije i Liverpula. Daleko više interesovanja privlači to kako će se legendarni trener ponašati protiv bivšeg kluba.

Izabrane vesti

Ma, šta kluba, ljubavi za sva vremena.
Bolje što sam se vratio ovde nego da sam otišao u Severnu Koreju ili na neko drugo mesto“, nasmejao se Nemac pokušavajući da opiše koliko mu je drago što u okviru prvog meča četvrtfinala Lige Evrope njegov Liverpul gostuje njegovom Dortmundu.

Tamo su ga, tačno 320 dana posle rastanka, dočekali raširenih ruku. Prirediće mu i pljesak pre početka meča. U to niko ne sumnja. A onda, kad se lopta „zarola“, neće biti važan ni odjek sa tribina, ni Klopovo ponašanje, jer je u fudbalu, baš kao i u ratu, sve dozvoljeno.
Kad smo počinjali da se bavimo fudbalom svi smo ga igrali protiv najboljih prijatelja iz detinjstva. Apsolutno je neprihvatljivo da, kao, ne želiš da ga pobediš. Moj otac me je voleo više od bilo koga, ali kad bismo igrali jedan protiv drugog, uvek je želeo da me savlada. Trebalo mi je 15 godina da ja njega tučem prvi put, ali to nije bio njegov problem, niti je narušilo naš odnos“.

Kvote Kladionice MOZZART za duel Borusija Dortmund - Liverpul

Opet, ovo je toliko specijalan meč da prevazilazi sam sport. Čak je jedna nemačka TV stanica, Sport 1, objavila da će večeras koristiti takozvanu „Klop kameru“, koja neće snimiti nijedan sekund utakmice, već će svih 90 minuta snimati samo gostujućeg trenera.
„Ne znam šta ljudi misle o meni, ali mogu da kažem da su svi bili vrlo ljubazni kad smo se prošlog leta opraštali. Znam da će mnogi biti srećni što me opet vide, mada ovo baš i nije idealna situacija da se sretnete sa prijateljima. Ako neko želi da me zagrli - nema problema. Pod uslovom da ga poznajem. Na kraju krajeva, ovo je samo fudbal“.

Navijači su ga pre godinu dana ispratili ogromnom koreografijom njemu u čast. Preko južne tribine Vestfalena pisalo je: „Hvala, Jirgene“.
Nisam imao nijedan loš trenutak za vreme boravka u Dortmundu. Sad, kad sam se vratio, niko ne mora da me podseća kako je bilo. Znam sam. Znam sve o našem odnosu. Ne očekujem ništa. Niko ne mora da skandira moje ime kad uđem na stadion. To mi nije potrebno. Što se mene tiče, mogu i da mi zvižde. Ako hoće“.

Nije prirodno da mu zvižde. Bar ne na početku. Ili sve dok Borusija bude imala pozitivan rezultat, međutim, jedan od najharizmatičnijih trenera današnjice na sve načine pokušava da obuzda nabujale emocije.
„Za mene lično biće stresno kad izađem iz autobusa, uđem na stadion i sretnem se sa svakim članom obezbeđenja ponaosob. Svakim zaposlenim. Sve ih poznajem. Osoba sam koja bi, u normalnim okolnostima, stala da prozbori koju reč sa njima. No, ovo nije dobar trenutak. Bilo bi suviše stresno za mene“.

PRELAZZI: Istorija uživo

Dodao je, u čast kolege Tomasa Tuhela, njegovog naslednika i u Majncu i Dormtundu:
Poznajem dobro ovaj stadion, ne znam tačno koliko sam utakmica na njemu vodio, ali znam da sam na mnogima uživao. Zahvalan sam na tome, jer mi je jasno da nikad više u životu neću uživati na taj način. Pošteno je da sad neko drugi uživa“.

O samoj utakmici...
„Nemam šta ili kome da dokazujem u Dortmundu. Nije mi to namera. Što se mene tiče, nerešen ishod bi bio sasvim u redu, srećan sam zbog duela generalno, ali nisam i ne mogu da budem zadovoljan što se toliko pažnje pridaje meni. Nije mi to potrebno, mada znam da ne mogu da izbegnem“.

Šta kad i ako Liverpul da gol?
„Naravno da ću se radovati. Radio sam to i kad sam sa Dortmundom gostovao mom prethodnom klubu, Majncu, u kome sam proveo 18 godina. Znamo kako Borusija igra, ali moji fudbaleri nisu putovali dovde da bi izašli na teren bez nade da mogu da ostvare povoljan rezultat. Ako me u Dortmundu za sedam godina nisu upoznali dobro, da znaju da želim da moj tim da gol i pobedi, onda... Ako ga damo u prvom minutu, sigurno neću trčati pored aut-linije, ali ako pogodak bude važan, odlučujući, e, onda ćemo da vidimo šta će se desiti“.

Umesto zaključka opet o emocijama...
Sigurno neću reći: 'Izvinite, moja je greška'. Niti ću mojim igračima pred meč kazati: 'Bio sam u Dortmundu, ostavite me na miru, izađite na teren i odradite ovo sami'. Ne! Želim da učestvujem u ovome, jer mi se sviđa atmosfera koja će biti i večeras i u revanšu. Borusija ima sjajnog trenera. Ne mislim da sad, zato što sam ja na klupi Liverpula, moramo da izađemo, pobedimo sa 5:0, pa da svi pričaju: 'Oooo, vidi šta ovaj može'. Ljudi, hajde da igramo fudbal. Dobar fudbal. I da kad se ovo večeras završi pozovemo Dortmundu na Enfild“.

Gospodski!

Pratite MOZZART i na našoj novoj Fejsbuk stranici!

(FOTO: Action images)


tagovi

VestfalenPremijer ligaNemackaLiverpulLiga EvropeJirgen KlopEvropaEngleskaBorusija Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara