""
""

MIĆA NA TURNEJI: Kad si predsednik, finansijer i šef stručnog štaba u isto vreme...

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.04.14. | 12:53

Jovan Stanković predstavlja nesvakidašnju pojavu u našem fudbalu, jer je vlasnik tri funkcije – predsednika, glavnog finansijera i trenera FK Moravac Orion, iz sela Mrštane kod Leskovca. Na podjednako predan, odgovaran i stručan način gazda Joca obavlja sve tri funkcije i zato nije nimalo čudno što aktuelni lider Srpske lige, Grupa istok, čiji je stadion „opkoljen“ čuvenim leskovačkim plastenicima, krupnim koracima gazi ka višem rangu

Godinama je Jovan Stanković od srca ulagao u FK Moravac iz Mrštana, nikada ne vodeći preciznu računicu koliko ga je u dinarima koštala ogromna ljubav prema fudbalu. A kada u jednom trenutku čovek s diplomom Prirodno matematičkog fakulteta nije mogao da pronađe trenera koji će na racionalan način trošiti njegov novac, zagrejao je stolicu i postao vlasnik trenerske A licence!

I tako je Joca, kako ga u simpatičnom seocetu nadomak Leskovca svi oslovljavaju, postao vlasnik tri funkcije: predsednika, glavnog finansijera i šefa stručnog štaba FK Moravac Orion, aktuelnog lidera Srpske lige, Grupa istok.

Izabrane vesti

Sa alfom i omegom kluba koji krupnim koracima gazi ka višem rangu razgovarali smo prošle nedelje, neposredno pred početak prvenstvenog okršaja sa negotinskim Hajduk Veljkom u kojoj su izabranici gazda Joce slavili sa 2:0 (2:0).
"Karijeru sam počeo u FK Moravac početkom osamdesetih kao golman i branio sam do 1986. godine, kada sam otišao u Beograd na studije. Po završetku PMF-a vratio sam se u Leskovac i počeo da se bavim trgovinom. Sve vreme sam bio uz klub, da bih pre četiri godine počeo ozbiljnije da ulažem i, kao što vidite, rezultati su tu. Glavni teren nam je u odličnom stanju, izgradili smo tribinu za 500 gledalaca, imamo i dva pomoćna igrališta i moderno opremljene svlačionice za sve klupske selekcije, sudije i delegate. Naročito smo ponosni što imamo sve selekcije mlađih kategorija i među njima nekoliko potencijalnih reprezentativaca", kaže Jovan Stanković.

Traže li iz drugih klubova od vas savet, pošto u ova teška vremena tako uspešno funkcionišete? Ili vas možda zbog ljubomore ne pitaju ništa?
"Iskren da budem, više je onih što na nas gledaju s dozom ljubomore, nego onih što bi od nas nešto da nauče. Vremena jesu teška, ali fudbal obožavam i s velikim zadovoljstvom trošim novac na njega. Često me pitaju koliko me klub košta godišnje, međutim, na to pitanje nemam odgovor, jer ako bih vodio preciznu računicu, bojim se da bih digao ruke od svega, a-ha-ha...."

Dobijate li deo novca iz gradskog budžeta?
"Gradski čelnici su uvideli da izrastamo u zdrav i jak klub, pa odnedavno dobijamo određena sredstva iz opštinskog budžeta. Ukoliko se plasiramo u Prvu srpsku ligu, što žarko želimo, mečeve ćemo najverovatnije igrati na gradskom stadionu. E tada ćemo, bez dileme, da imamo još više publike na tribinama i sigurno ćemo imati više sponzora."

Zbog čega ste funkciji glavnog finansijera i predsednika kluba pridodali i ulogu trenera prvog tima?
"Danas je malo onih koji imaju osećaj za racionalno trošenje tuđeg novca i zato sam pre dve godine odlučio da, posle vođenja mlađih selekcija, sednem i na klupu prvog tima. Akademski sam građanin, dakle, inteligencija je moj adut, a dugo sam igrao fudbal. I što bih onda neko bio pametniji od mene kao šef struke? Podrazumeva se da sam pritom upisao Trenersku školu i stigao do A licence."

Vlasnik se trgovinskog preduzeća Orion. U kojoj meri trpi biznis zbog vaše tolike posvećenosti fudbalu?
"Imam punu podršku supruge Valentine i sina Marka koji ima 24 godine i uveliko je u porodičnom poslu. Imam bezmalo 300 zaposlenih i za proteklu 21. godinu, koliko postoji moja firma, nikada nije kasnila plata! Time sam sve rekao", zaključio je Jovan Stanković.

U nedelju se u Pirotu igra derbi za prvo mesto između Radničkog i Moravca. 

(FOTO: Milorad Plazinić, MOZZART Sport)


tagovi

Moravac MrštaneMića na turnejiSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara