"Rafa Markez"
"Rafa Markez"

Miljenik nacije – Rafa Markez!

Vreme čitanja: 1min | pet. 13.06.14. | 20:58

Iskusni štoper postao prvi čovek koji je sa kapitenskom trakom predvodio nacionalni tim na četiri Mundijala

Rafa MarkezDan koji će Rafa Markez večno pamtiti. Ne samo zato što je njegov Meksiko savladao Kamerun na startu Svetskog prvenstva u Brazilu, već i zato što je 35-godišnji defanzivac postao prvi čovek koji je kao kapiten vodio svoju zemlju na četiri različita Mundijala.

Pritom, Markez je u prvom kolu Grupe A odigrao 13. utakmicu na planetarnim smotrama čime je pretekao legendarnog meksičkog golmana Antonija Karbahal Totu, koji je za Sombrerose igrao od Svetskog prvenstva 1950. u Brazilu do onog iz 1966. u Engleskoj.

Izabrane vesti

Hrvatska, Evkador, Italija, SAD, Angola, Iran, Portugal, Argentina, Južna Afrika, Francuska, Urugvaj, pa opet Argentina i sada Kamerun bili su Markezovi protnivici na tim mečevima.

Rafa Markez je, inače, profesionalnu karijeru počeo u Atlasu 1996, reprezentativnu odiseju je počeo još 5. februara 1997. protiv Ekvadora, da bi 1999. bio prodat Monaku za oko osam miliona evra što je tada bio najskuplji transfer nekog meksičkog fudbalera.

Sa reprezentacijom Meksika osvojio je Kup konfederacija 1999, te KONKAKAF Zlatni kup 2003. i 2011. Trijumfalnu nisku nastavio je u Barseloni sa kojom je, između ostalog, dva puta pokorio Evropu. Trenutno je član Leona, dvostrukog uzastopnog šampiona Meksika.

Inače, dres sa nacionalnim grbom Markez je nosio na 119 utakmica na kojima je postigao za defanzivca sjajnih 14 golova.

(FOTO: Action Images)


tagovi

reprezentativni fudbalMeksikoRafael MarkezBrazil2014ABrazil2014

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara