Terode i Kordoba u naletu radosti
Terode i Kordoba u naletu radosti

Misterija Kelnove “osmice” - ima nešto u tim dresovima...

Vreme čitanja: 1min | uto. 13.11.18. | 16:25

Da li su fudbaleri Drezdena bili hipnotisani u porazu od 8:1?

Jedan od najzanimljivijih rezultata u Evropi minulog vikenda bila je pobeda Kelna u Cvajti nad Dinamom iz Drezdena od čak 8:1. To je ujedno rekord i najveći poraz u istoriji tima iz istočne Nemačke, a kako i zašto je došlo do njega objasnio je sportski psiholog iz Lajpciga.

Izvesna Tanja Šuk Veber tvrdi da su karnevalski dresovi Jarčeva, koji su tradicionalno dizajnirani specijalno za ovu utakmicu, hipnotisali fudbalere iz Drezdena.
"Mislim da je percepcija gostiju dosta uticala na rezultat. Boje i položaj šara često imaju značenje i mogu da izazovu neželjene efekte kod protivika. Moguće je i da je previđe vodoravnih šara kao na dresu Kelna iziritiralo i hipnotisalo fudbalere iz Drezdena", smatra Tanja.

Izabrane vesti

Ta teorija je i naučno dokaziva: dresovi sa šarama mogu da zbune, posebno oni sa crvenim jer ta boja pokazuje tačnost. I zaista Keln je postigao osam golova iz 15 šuteva na gol Dinama.
"Velika je verovatnoća da su dresovi Kelna bili razlog debakla. Taj tim retko igra u ovakvim majicama, uglavnom nose crvene ili bele dresove pa je standardna procedura prekinuta nažalost po fudbalere iz Drezdena", zaključila je Veberova.  

I zaista, gostujući fudbaleri koji su uoči ovog meča bili u porastu forme igrali su kao pod anestezijom, pa su u jednom trenutku primili čak četiri gola za 16 minuta.

Foto: www.fc.de


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara