""
""

Moćna Zvezda prvak ponovo!

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.05.16. | 22:21

Izgled šampionskog pehara je promenjen, ali je vlasnik isti! To je Crvena zvezda - 61:49

 

Izabrane vesti

Crvena zvezda ponovo je šampion Jadranske lige, drugu godinu zaredom! Crveno-beli iskoristili su sav potencijal moćnog sastava pod komandom Dejana Radonjića i „počistili“ hrabru, ali povredama razbijenu Megu. Najveće iznenađenje jubilarnog petnaestog izdanja regionalnog takmičenja je u vanrednim okolnostima, bez nekoliko izuzetno važnih igrača pružilo otpor, ali nedovoljno jak da bi se pitanje osvajača novog zlatnog pehara uopšte dovelo u pitanje - 61:49 (24:16, 13:18, 6:9, 15:9).

Mada je šutersko izdanje „novog-starog“ prvaka bilo daleko ispod proseka, uostalom i Mege, posebno kada su u pitanju pucnji sa distance (3/21 - 7/27 za tri), tim koji je sada po svim parametrima i definitivno overio učešće u Evroligi je napadački nedostatak nadomestio kvalitetnom odbranom. Kvinsi Miler je 10 od ukupno 18 poena na meču ubacio već u prvom poluvremenu i pred budnim okom skauta iz Memfisa, Klipersa i Atlante ostavio vrlo dobar utisak, ali ponovo je možda i najveći uticaj u najvažnijim trenucima imao - Marko Simonović! Reprezentativni krilni košarkaš još jednom je pogađao onda kada je bilo najpotrebnije, i baš kao u prethodnim duelima ubacio je jednu od najvažnijih trojki. Ovog puta to je učinio početkom poslednjeg kvartala, kada je Zvezdu odveo na velikih devet poena prednosti (49:40), što je najavilo kraj Meginih nadanja. Od tog trenutka gosti su blago uvećali vođstvo i nisu ga ispuštali do kraja meča. Ipak, ono što treba da ostane zapisano u almanasima jeste da je ovo bilo jedno od najslabijih finala po pitanju broja ubačenih poena, ali i u toj situaciji Zvezda je bogato evropsko iskustvo pretočila u partiju za titulu. 

Ne treba zaboraviti ni veliki defanzivni učinak Tarensa Kinzija, koji kao da je imao hiljadu ruku nekim situacijama. te novu asistentsku rolu Stefana Jovića, ali i poene iz drugog plana koje su postigli Luka Mitrović, Vasilije Micić i Majk Cirbes. Kao i sveukupni timski učinak, koji je Megu sveo na samo 49 poena.

Svesni da posle dva poraza u Beogradu nemaju šta da izgube, puleni Dejana Milojevića krenuli su u poslednji juriš u dupke punoj dvorani Sportskog centra Pinki u Sremskoj Mitrovici, u pokušaju da se Zvezdin šampionski šampanjac ipak hladi bar još jedan dan. Nisu uspeli, iako su one udarne igle prebrodile teret velikog umora, stanja visoke telesne temperature i pritiska koji je pao na njihova mlada leđa. Jednostavno, Crvena zvezda je u ovom trenutku za koplje ispred celog regiona. Međutim, kao najlepša uspomena na sezonu u kojoj su mnogo skuplji sastavi Budućnosti i Cedevite pikirali mesto u finalu, supertalentovanoj momčadiji osvajača Kupa Radivoja Koraća ostaje da su u ovom trenutku odmah iza najboljeg na Jadranu! Tima čiji je kvalitet dokazanog, evropskog kvaliteta. 

Za razliku od prethodnih utakmica kompletnog doigravanja, kada je uz Radeta Zagorca i Nikolu Ivanovića imao najveći uticaj na Meginu igru, Zvezdina evroligaška odbrana zaključala je Danila Nikolića i potpuno ga odstranila sa parketa. Talentovani crnogorski šuter meč je završio bez poena, uz čak 12 promašaja iz igre (po šest za dva i tri poena), a to je automatski značilo da su njegovi saigrači bili u dodatnom hendikepu. Zagorac i Ivanović su uradili sve što je bilo u njihovoj moći, na momente koristili Zvezdinu nedorečenost u napadu, ali to nije bilo dovoljno da se napravi nešto više, posebno kada se uzme da su samo trojica igrača Mege imali preko pet ubačenih koševa, a dvojica su bili baš Zagorac sa 21 i Ivanović sa 10 poena. 

Crvena zvezda će ovogodišnju plej-of seriju pamtiti ne samo po tituli, već i po tome što je jedini tim bez poraza u celom doigravanju. Osim toga - Zvezda je postala i prva ekipa koja je „počistila“ protivnika u finalu otkad se serija igra na tri pobede. 

Titula ponovo ide na Mali Kalemegdan.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Tarens KinziSrbijaRade ZagoracNikola IvanovićMega LeksMarko SimonovićMajk CirbesKvinsi MilerJadranska ligafinale plej-ofa Jadranske ligeDanilo NikolićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara