"Superbol 50"
"Superbol 50"

Obračun od 15.000.000.000 dolara koji ne smete propustiti: Mening i Njuton u ratu za NFL slavu!

Vreme čitanja: 6min | ned. 07.02.16. | 11:17

San Francisko je spreman za događaj godine u SAD, okršaj Denvera i Karoline u 50. Superbolu (00.30, Sport klub 1)

Superbol 50

Populacija od preko 200.000.000 ljudi usmeriće pažnju u nedelju uveče na Lejvi stadion u San Francisku, u Kaliforniji, gde se Denver Bronkosi sastaju sa Karolina Pantersima (00.30, Sport klub 1) u borbi za trofej Vinsa Lombardija, u 50. Superbolu.

Izabrane vesti

Centralni događaj ovog finala biće obračun dva izvanredna kvoterbeka, koje deli čak 13 godina razlike, i koji proživljavaju totalno različite trenutke u karijerama. Kem Njuton, eksplozivni, mladi kvoterbek Karoline, predvodiće Pantere naspram 39-godišnjeg veterana Denvera Pejtona Meninga, koji želi da postane najstariji kvoterbek u istoriji NFL-a, koji je osvojio Superbol. 

SVE KVOTE ZA 50. SUPERBOL POGLEDAJTE OVDE

Ironično, rekord koji bi Pejton srušio večeras, ako bi Bronkosi slavili, pripada Džonu Elveju, čoveku koji ga je i doveo u Denver. Elvej, dvostruki osvajač Superbola i član Kuće slavnih, je generalni menadžer Bronkosa i čovek koji je kreirao ovaj tim koji će se naći u velikom finalu drugi put u poslednje tri godine. 

U penziju s tutulom: Pejton Mening

Osim Meninga, Elvej je genijalno otkrio i Gerija Kubijaka, glavnog trenera Bronkosa, koji je prošlog leta dobio priliku da predvodi Denver umesto Džona Foksa koji je otišao u Čikago. Kubijak je, zanimljivo, bio rezerva generalnom menadžeru kao igrač, a već je ušao u istoriju kao prvi u NFL-u koji se našao u Superbolu i kao igrač i kao trener u istom timu. 

Superbol 50. mogao bi da predstavlja i “poslednji rodeo” za Pejtona Meninga pre nego što se povuče, što je i nagovestio treneru Nju Ingland Patriotsa Bilu Beličiku tokom AFC konferencijskog finala pre dve nedelje, ali je zato ova utakmica možda i tek početak velike karijere Kema Njutona, zvezde Pantersa.  

Prvi put u istoriji američkog fudbala u finalu će se susresti dva kvoterbeka, koji su bili prvi pikovi na draftu, dakle najbolji u koledž konkurenciji, a sam Kem Njuton mogao bi da postavi nekoliko rekorda, i to u svojoj tek petoj sezoni u NFL. Tamnoputi vođa navale Pantera je, prema očekivanjima, noćas progralašen za MVP-ja sezone, a ukoliko večeras trijumfuje i u velikom finalu postaće prvi igrač od 1999. godine i legendarnog Kurta Vornera, koji je objedinio ove dve titule.

MVP sezone: Kem Njuton

Takođe, nedeljna utakmica doneće nam i okršaj najefikasnijeg napada (Karolina) i najčvršće odbrane (Denver) u NFL. Bronkosi se nadaju da će im se ovog puta ponoviti situacija iz 48. Superbola, kada su kao najefikasniji tim u ligi ušli u veliko finale, a tamo ih Sijetl Sihoksi savladali. Sada je Denver napadački “slabiji” tim i uzda se u svoju granitnu odbranu, mada Pantersi, predvođeni sjajnim Njutonom, zaista visoko lete.

Ovaj momak igra u životnoj formi i biće mnogo ozbiljniji test za odbranu Bronkosa od Toma Brejdija i očajne napadačke linije Patriota koji su poraženi u finalu AFC konferencije pre dve nedelje. Kem Njuton može jednako dobro da razbije odbranu Bronkosa i u vazduhu i na zemlji, gde je trčanjem recimo ove sezone osvojio preko 600 jardi, kao kvoterbek sa ubedljivo najboljim učinkom u ligi.

Zanimljivo, ova dva tima poslednji put su odmerila snage još 2012. godine, slavio je Denver sa 36:14, a sadašnji defanzivni koordinator Bronkosa Vejd Filips imao je i ranije prilike da se suoči sa Njutonom 2011, kada je radio u Hjuston Teksansima, a ovaj kao ruki predvodio Panterse do trijumfa od 23:13.

I dok i dalje traje debata da li će najbolja odbrana ili najbolji napad trijumfovati u San Francisku, nije zgoreg spomenuti da i Bronkosi i Pantersi ne zavise samo od kvoterbekova, već da imaju odlične igrače i u ostalim linijama tima, i da bi MVP 50. Superbola lako mogao da bude baš neko od tih momaka.

Vajdrisiveri (krilni hvatači) Denvera Emanuel Sanders i Demarijus Tomas mogu da naškode svakom protivniku ukoliko Mening pronađe pravi ritam, dok lajnbekeri (defanzivci) Karoline Luk Kehli i Tomas Dejvis simbolizuju “samo udri” mantru Pantersa, koja predstavlja srce igre ekipe sjajnog trenera Rona Rivere.

Trener Ron Rivera je naoštrio Pantere

Specijalni timovi takođe će imati svoju ulogu u 50. Superbolu. Panter (igrač koji ispucava loptu) Bronkosa Briton Kolkit poprilično je opasan kada je šalje duboko u polje protivnika, čak i kada je daleko na svojoj polovini, dok je krilni hvatač Karoline Ted Džin Junior izuzetno eksplozivan kada vraća šut, pogotovo kada ima otvoren put ka protivničkoj end zoni.

Zato će ovo biti zanimljiv meč za gledanje, pogotovo ukoliko Bronkosi upadnu u problem sa nošenjem lopte, i dobiju potrebu da se iscrpljuju dugim drajvovima Pantersa. Kao i svi pobednici prethodnih Superbolova i u ovom će slaviti onaj ko bude jači u sva tri segmenta američkog fudbala – odbrani, napadu i igri specijalnog tima.

Sa druge strane, uprkos što su domaćini velikog finala, Bronkosi će na teren večeras izaći u svojim alternativnim belim dresovima. Kako su izgubili četiri Superbola noseći svoje standardne narandžaste dresove, Denveru prija ovaj podatak s obzirom na činjenicu da su u deset od poslednjih 11 slavili timovi u belim dresovima. 

Trener Bronkosa Geri Kubijak zna kako se osvaja Superbol

Opet, i navijači Pantersa imaju razloga za optimizam, ako se zna da je jedini poraz Karoline u Superbolu usledio kada su igrali u belim dresovima, protiv Patriotsa 2004. godine. 

Za sve one koje u Superbolu zanima samo igra na terenu možda neće ništa značiti podatak da će se na tradicionalnom koncertu u poluvremenu pojaviti pevačica Bijons, zajedno sa hedlajnerima bendom Koldplej, koji je ranije svirao na dva Superbola i oba puta slavio je šampion AFC konferencije (u ovom slučaju Denver). Američku himnu pre početka meča otpevaće Lejdi Gaga, a ovaj jedinstveni spektakl zbog kojeg cela Amerika staje u ponedeljak ujutru po našem vremenu koštaće više od 15.000.000.000 dolara!

Samo pola minuta telvizijske reklame košta 5.000.000 dolara, poješće se tone pilećih krilaca i popiti milioni hektolitara piva, ali smo to već naučili prethodnih godina od kako je ovaj sport postao popularan i kod nas. Nadajmo se da će nam Pantersi i Bronkosi pružiti istinski spektakl koji veliko finale američkog fudbala tradicionalno pruža.

Ako znamo da su poslednja četiri od pet Superbola rešeni u poslednjim akcijama, u rane jutarnje sate po srpskom vremenu, nije isključeno da i u ponedeljak ujutru na radnim mestima širom sveta, ali i kod nas bude dosta neispavanih ljudi.


PARTIZANOV VILSON NAVIJA ZA NJUTONA I PANTERSE!

Jedan od onih koji će svakako pomno pratiti duel u San Francisku je i Partizanov plejmejker Džamar Vilson

Momak iz Bronksa, sa finskim pasošem, nema dilemu na čijoj strani će biti u noći između nedelje i ponedeljka.
“Navijaću za Pantere, igrali su sjajno ove sezone. Konstantno drže formu, sjajno ih predvodi Kem Njuton. Čovek je pravi lider ekipe, igra dobro, pokazao je to u proteklim nedeljama“, istakao je Vilson u razgovoru za MOZZART Sport.

Džamar Vilson

Uprkos činjenici da će i ovdašnji televizijski kanali prenositi utakmicu, crno-beli plej nam je otkrio zašto će ipak pokušati da ulovi strim nekog američkog kanala na internetu.
“Gledam Superbol svake godine. Čudno je. Dok sam bio u Australiji i Francuskoj, bilo je prenosa tamo, ali sam gledao američke strimove, pre svega zbog reklama. To je jedan od najvećih spektakla u Americi, a mnoge kompanije troše milione dolara samo da bi se njihove reklame emitovale na par sekundi u tom prenosu. Mnogo je zanimljivo gledati ih“.

Dodao je i da je veoma rano shvatio da, iako voli američki fudbal, taj sport nije baš za njega.
“Igrao sam američki fudbal kao klinac, do 10. godine. Međutim, pošto su me par put udarili, shvatio sam da nisam baš za to i da je bolje i pametnije da se ipak držim košarke“, uz osmeh je zaključio Džamar Vilson koji bi takođe mogao da dođe neispavan na trening u ponedeljak.

Pratite MOZZART i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: Action Images, Star Sport)


tagovi

SuperbolPejton MeningFK PartizanNFLKem NjutonKarolina PantersDžamar VilsonDenver Bronkos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara