"Klement i Anćeloti"
"Klement i Anćeloti"

Od nastavnika fizičkog do Ančelotijeve desne ruke: Ađutant kojeg engleski klubovi žele za trenera

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.11.14. | 13:16

Pol Klement je počeo kao honorarac pre 14 godina, igrao je fudbal samo u nižim ligama, a ove prošle sezone je bio deo najvećeg uspeha u istoriji Starog kontinenta - osvajanje Desime

Klement i AnćelotiEnglezi možda nisu realni kada govore o kvalitetima domaćih igrača, ali je nedostak uspeha njihovih trenera previše očigledan čak i da ih uvek arogantni Ostrvljani ignorišu. Nijedan engleski stručnjak nije osvojio Premijeršip, a 1984. poslednji put je trener iz kolevke fudbala trijumfovao u Ligi šampiona, dok prošle sezone nijedan od 16 prvoplasiranih timova elitnog takmičenja nije imao Engleza za šefa stručnog štaba.

Engleska trenerska imena su se svela na selektora Roja Hodžsona i nekoliko trenera koji menjaju klubove u Premijer ligi poput Harija Rednapa, Sema Olarjdasa. Ostrvljani sada najveće nade polažu u čoveka koji je igračku karijeru prekinuo u 23. godini, a pre 14 godina je radio kao nastavnik fizičkog.

Izabrane vesti

Pol Klement je pomoćnik Karla Ančelotija u Real Madridu i prošle sezone je bio deo istorijskog podviga i osvajanja toliko čekane Desime, a u trenerske vode je ušao 2000. godine i to kroz honorarni angažman u Čelsijevoj akademiji fudbala i to dok je još učio dečake i devojčice u školama kako da rade kolut unapred.

Njegov otac Dejv je bivši engleski reprezentativac i dugogodišnji igrač Kvins Park Rendžersa, dok je stariji brat Nil deset godina igrao za Vest Bromič Albion, ali Pol nikada nije uspeo da se takmiči u prve četiri lige engleskog fudbala. Već sa 23 godine je batalio kopačke i bacio se na proučavanje igre, a 1999. godine je zaradio trenersku A licencu. Posle ne toliko bitne role u Čelsiju radio je kao trener klinaca Fulama, mlade reprezentacije Republike Irske, a 2007. godine se vratio na Stamford Bridž gde je ponovo radio sa mlađim kategorijama.

Tu je i započeo saradnju sa Ančelotijem, prvo ga je Gus Hidink uveo u stručni štab prvog tima, a s Italijanom je uspeo i da osvoji Premijer ligu. Zbog Romana Abramoviča proslavljeni stručnjak se nije zadržao u Londonu, Klement se na kratko obreo u Blekbernu, ali je usledio poziv iz prestonice Francuske. Ančeloti je od šeika zatražio da mu dovedu bivšeg nastavnika fizičkog za glavnog trenera nove superekipe Evrope u nastajanju – PSŽ-a.
„On je jedan od najdinamičnijih i inteligentnijih trenera s kojima sam radio“, nije krio svoje zadovoljstvo Ančeloti.

Klement, Anćeloti i Bekam

Uz Ančelotijeve taktičke zamisli i Klementove drilove na treninzima Pari Sen Žermen je lako osvojio Ligu 1, i onda je Italijan dobio ponudu koja se ne odbija – na vrata mu je zakucao Real Madrid, a italijanski stručnjak je na Santjago Bernabeu sa sobom poveo i anonimnog Engleza. I to ovog puta kao asistenta!

I Zinedin Zidan je imao istu funkciju na klupi Reala, te je Ančeloti sa jedne strane imao legendu svetskog fudbala, obožavanog igrača, osvajača Svetskog, Evropskog prvenstva i Lige šampiona, a sa druge čoveka koji je pikao fudbal po petoj i šestoj ligi Engleske.

Ovog maja je Real ostvario najveći uspeh u istoriji kluba, dočekana je čuvena Desima, deseta titula prvaka Evrope, a u istoriji Kraljevskog kluba će ostati upamćeno da je u tom pohodu učestvovao i Klemont.

Zidan, Anćeloti, Klement

Na Ostrvu se upalio alarm, svaki tim koji nije imao trenera je razmišljao da pruži šansu Klementu da vodi tim. Najbliži tome su bili Vest Bromvič Albion, zbog oca će Kvins Park Rendžers uvek biti opcija, a navodno bi čak i Arsenal ponovo mogao da rizikuje sa izborom novog stručnjaka kao i kada su doveli Arsena Vengera iz japanske lige, mada, teško je reći „doviđenja“ Kraljevskom klubu.
„Imao sam nekoliko prilika da odem, ali ovo je odličan klub, odličan grad, odlična tradicija i imaš priliku da pobeđuješ. Lepo je što ću uvek biti deo Desime. Mislim da je suviše rano, ali će se desiti uskoro. Da li će to biti u Engleskoj? Ništa ne isključujem, ali najverovatnije u Engleskoj, mada ako bi iskrsla neka lepa prilika u drugoj zemlji ne bih isključio tu mogućnost. Uživao sam u Francuskoj i Španiji“, rekao je Klement.

Sigurno da velika zasluga za popularnost ide i Ančelotiju koji je i u Milanu 2001. godine lansirao Maura Tasotija kao asistenta, a Italijan i dalje obavlja istu funckiju na San Siru, treneri se menjaju, ali on ostaje.
 „Karlo ima dosta poverenja u mene i dao mi je uverenje da bih i ja mogao da radim trenerski posao, ali me još nije šutnuo, a-ha-ha“, naglasio je Klement značaj Ančelotija.

Asistent trenera je verovatno najzanemarenija funkcija u svetu fudbala, ali posle uspeha pokojnog Tita Viljanove koji je pekao zanat pored Pepa Gvardiole, kao i trijumfalnog Mundijala Joakima Leva, učenika Jirgena Klinsmana, pomoćnici izlaze iz senke, a Englezi konačno stručnjaka za trku imaju.

(FOTO: Action images)


tagovi

ČelsiEngleskaEvropaFrancuskaKarlo AnćelotiKvins Park RendžersLiga 1Liga šampionaPari Sen ŽermenPol KlementPremijer ligaPrimeraReal MadridŠpanijaVest Bromvič Albion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara