"Iljaramendi"
"Iljaramendi"

Od "Zidana i Pavona" gori su samo "Ronaldosi i Iljarasi": Evo koga je sve Juve kupio za cenu Iljaramendija!

Vreme čitanja: 5min | pet. 15.05.15. | 16:13

Nekada se preveliko trošenje novca ne isplati ...

IljaramendiReal Madrid će sezonu završiti bez trofeja! Nakon što su ostali bez Kupa, a gotovo sigurno i Primere, Kraljevi su doživeli udarac i u polufinalu Lige šampiona. Osvetila im se njihova „galaktična“ politika, a Juventus je pokazao da je – za razliku od Reala – tim.

Koliko je neizbalansirana ekipa Karla Ančelotija savršeno se videlo u revanš meču polufinala Lige šampiona. Real je u završnici morao da postigne pogodak, ali „najveći klub na svetu“ kako mu tepaju, na klupi je imao tek dve ofanzivne opcije. Mladog Hesea i Čičarita Ernandeza koji je pozajmljen iz Mančester junajteda.

Izabrane vesti

Imao je italijanski stručnjak na klupi i Asijera Iljaramendija. Momka koji je možda i najbolji primer Realove promašene transfer politike. Svoj prvi predsednički mandat Florentino Perez dobio je najavom politike „Zidani i Pavoni“. Na jednu vrhunsku klasu trebalo je da se nadovezuje jedna domaća nada. Skupa pojačanja su stizala na Bernabeuu, no momci iz omladinskog pogona nisu bili dorasli Realovom dresu. Svejedno, forsirali su ih, a sve se završilo neslavno i Perez je napustio "planetu Madrid"...

Vratio se nakon nekoliko godina i nastavio s projektom Galaktikosa.  Došli su Kristijano Ronaldo, Kaka, Anhel Di Maria, Mesut Ozil, Karim Benzema, Ćabi Alonso... Florentino Perez više nije spominjao „Pavone“, kao da je i sam digao ruke od vlastite škole. Ali, napravio je još goru stvar, počeo je preplaćuje svakakve fudbalere. Danas bismo tako Realovu politiku mogli nazvati „Ronaldosi i Iljaramendiji“. Razlike na terenu nema, ali ima je u klupskoj blagajni. Dok je famozni Pavon bio domaće dete, Iljarramendi je doveden sa strane. Za 40.000.000 evra!

Florentino Perez

Defenzivni igrač sredine terena u Madrid je stigao u jeto 2013. godine iz Real Sosijedada. Delovao je kao perspektiva, to se ne može poreći. "Ali, da nije malo previše 40.000.000 evra“, pitali su se mnogi. Sumnje fudbalske javnosti ubrzo su se pokazale opravdanim. Iljaramendi je u dve sezone za Real skupio 57 prvenstvenih nastupa. Zvuči kao da nije toliko loše, zar ne? Jedino ako ne znate podatak da je 33 puta ušao s klupe, odnosno da je u proseku igrao manje od poluvremena!

Liga šampiona je tek posebna priča. Da ga Ančeloti smatra nedoraslim zadatku nošenja Realovih boja u najžešćoj konkurenciji pokazalo se u više navrata. Na primer, prvu utakmicu osmine finala u Gelzenkirhenu protiv Šalkea prednost je od samog početka dobio tek pristigli brazilski klinac Lukas Silva, kojem je to bio debi u Ligi šampiona.

U revanšu s Nemcima na Bernabeuu, koji se pretvorio u pravu dramu, prednost je dobio Sami Kedira. Čak i nakon što je ostao bez Luke Modrića, Ančeloti se nije osvrnuo na Iljaramendija. Tako je u neizvesnom drugom duelu sa Atletikom u četvrtfinalu Lige šampiona, u sredinu prekomandovao odbrambenog fudbalera Serhija Ramosa, koji je istu ulogu imao i u Torinu, da bi u sredu  protiv Juventusa Real krenuo bez defanzivnog veznog igrača.

Premda je Real muku mučio s povredama (Modrić, Hames, Isko, Kros, Kedira), a Iljaramendi sve vreme bio zdrav, 25-godišnji veznjak u nokaut fazi sve utakmice gledao je sa klupe. I odigrao ravno šest minuta! Pet u Gelzenkirhenu i jednu simboličnu u revanšu sa Atletikom, kada je bio više deo taktičke zamene...

Pol Pogba

Tih šest minuta lagano je mogao odraditi i neki od „Pavona“, ali to se ne uklapa u viziju „galaktičnog Reala“. Kraljevima je očigledno sasvim normalno petog ili šestog i očigledno nebitnog veznog fudbalera platiti 40.000.000 evra... U međuvremenu, drugi za to kupuju doslovce pola tima. I to kakve igrače!

Pol Pogba, Andrea Pirlo, Karlos Tevez, Arturo Vidal, Alvaro Morata, Fernando Ljorente, Patris Evra... Njih sedmoricu Juve je platio koliko i Real Iljarramendija! Dodajte im i iskusnog Đanluiđija Bufona, Bonučija, Kjelini i Markizija i eto vam tima koji je Realovim navijačima ostavio tek onu utešnu i ispraznu priču o tome kako su jedini klub sa deset osvojenih titula Liga šampiona.

REALOVA POLITIKA:

ASIJER ILJARAMENDI (Real Sosijedad) - 40.000.000 eura

Igrač za Kup kralja. Samo je u tom takmičenju bio starter. U prvenstvu za dve sezone 57 nastupa, od čega 33 sa klupe. U Ligi šampiona za dve sezone upisao je devet nastupa, od čega sedam sa klupe. U nokaut fazi Lige šampiona odigrao - šest minuta! 

JUVENTUSOVA POLITIKA:

ALVARO MORATA (Real Madrid) – 20.000.000 eura

Plaćen najviše iz ovog društva, 20.000.000 evra. Odbegli Realov sin bivšem klubu dao je dva od tri pogotka u polufinalu. U Juventusu se sjajno snašao, pa Madriđani razmišljaju da ga vrate. To bi ih koštalo 30.000.000 evra... Na stranu eventualni „minus“, samo se nadamo da ne planiraju da mu daju ulogu Iljare.

ARTURO VIDAL (Bajer Leverkuzen) – 10.200.000 eura

U Juveu je izrastao u zver koja igra u oba pravca i sa kojom Realovi prefinjeni vezni fudbaleri trkački nemaju nikakve šanse.

KARLOS TEVEZ (Mančester Siti) – 9.000.000 eura

Juventus se kockao sa njim, ali rizik se isplatio. Žestok karakter je ostao, ali nije zaboravio da igra fudbal. Dokaz - 39 golova u dve sezone u Seriji A i fantastična partija u prvoj utakmici polufinala sa Realom.

Karlos TevezPATRIS EVRA (Mančester junajted) – 1.500.000 eura

Nakon godina i godina na Old Traffordu, u Torinu je pronašao novi motiv. Doneo je mirnoću i iskustvo, za sitnih 1.500.000 evra ispao sjajno rešenje na levoj strani. I danas bi bio sposoban za „bek ap“ opciju u Realu, ali njima je rezervni levi bek Fabio Koentrao, još jedan od 40.000.000 eura.

POL POGBA (Mančester junajted) - besplatno

Najveća greška Aleksa Fergusona u Juventusu je izrasla u najveći potencijal modernog fudbala. Iz Torina neće otići ispod 80.000.000 evra, a jedan od kupaca mogao bi da bude upravo Real Madrid.

ANDREA PIRLO (Milan) - besplatno

Masimilijano Alegri ga je u Milanu otpisao, ali Konte ga je u Juventusu preporodio. Bojali su se kako će Pirlo reagovati nakon dolaska Alegrija, ali preveliki to gospodin da bi pravio probleme. Klasa je i sa 35 godina, sposoban je da i pored „onih“ lopti uredno pretrči i 12 kilometara u jednoj vrhunskoj utakmici.

FERNANDO LJORENTE (Athletik Bilbao) - besplatno

Godinama je davao golove pred nosom Reala, u dresu Athletik Bilbaa. Nije im bio privlačan, čak ni za ulogu rezervnog napadača. Zato se svideo Juventusu, a da stvar bude bolja, došao im je za džaba. U prvoj sezoni postigao je 16 golova u Seriji A, trenutno je zamena za Moratu i Teveza. Ta uloga mu ne smeta, a Juve u svakom trenu ima iskusnog džokera i čoveka sa kojim može promeniti stil igre.

Preuzeto sa: Germanijak.hr

(FOTO: Action Images)


tagovi

Zinedin ZidanŠpanijaSerija ARonaldoReal MadridPrimeraPol PogbaLiga šampionaJuventusItalijaEvropaAsijer Iljaramendi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara