""
""

Počeo rat u nemačkom fudbalu - milijarder iz Minhena zvanično krenuo u rušenje pravila 50+1

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.07.17. | 17:59

Šta donosi, a šta odnosi čuveni zakon? Šta bi moglo da bude ako Hasan Ismaik pobedi? Da li je ovo zapravo borba dobra i zla u sve beznadežnijem modernom fudbalu?

Do sada su svi samo kukali i najavljivale žalbe i tužbe, da bi gada Minhena 1860 Hasan Ismaik konačno presavio tabak i zvanično ušao u borbu za ukidanje pravila 50+1 koje sprečava preuzimanje nemačkih klubova od strane jednog investitora.

Jordanski milijarder, ljut što su njegovi Lavovi prošle sezone ispali iz druge lige, nije želeo da plati licencu za treći rang takmičenja (10.000.000 evra), pa se slavni klub preselio u Regionalnu ligu (četvrti rang). On je najavio da će tužiti Fudbalski savez i Nemaču državu i to je juče zvanično i učinio.
"Tužni događaji u prethodnih nekoliko nedelja naterali su me na to. Ja poštujem državu u kojoj živim i njene zakone, ali ovo pravilo je prevara i ne donosi dobro nemačkom fudbalu. Očekujem da ću uz pomoć ostalih klubova uspeti da oborim sistem 50+1. Za tako nešto trebaće nam najmanje tri godine", kazao je Ismaik.    

Izabrane vesti

Pre nekoliko meseci vrlo oštro o ovoj temi govorili su i iz Hofehajma koji je jedan od četiri kluba koji ne potpadaju pod to pravilo, jer je Ditmaru Hopu posle 20 godina neprekidnog ulaganja u klub dozvoljeno da preuzme većinski paket akcija.
"Postoje klubovi koji se ozbiljno protive i bore za ukidanje pravila 50+1. Mnogi već imaju dodatne partnere u svojoj vlasničkoj strukturi, ali bi ih radije zadržali kao tajnovite. U klubovima postoje strateške investicije, ukidanje ovog prvila bi ih samo uvećalo”, smatraju u Hofenhajmu. 

S druge strane, glavni zagovornik ostanka na tradicionalnim talasnim dužinama jeste Borusija iz Dortmunda:
"Pravilo 50+1 više je donelo dobrog nego štete nemačkom fudbalu”.

Pored Hofenhajma, Bajer Leverkuzen, Volfzburg i RB Lajpcig takođe nemaju problem s ovim pravilom, jer su i pre njegovog uvođenja 1999. godine bili privatna vlasništva kompanija. Ustvari, to se odnosi Bajer i Volfzburg, dok je Lajpcig mnogo kasnije osnovan od strane Red Bula. Do 1999. svi nemački klubovi bili su otganizovani kao udruženja građana i bili su u vlasništvu navijača, odnosno članova skupštine. Kako bi se otvorio prostor za dolazak većeg broja sponzora početkom 21. veka došlo je do promena u organizacionom strukturama, no Savez je zaštitio klubove tako što je u statut ubacio klauzulu po kojoj vlasnik ne može imati više od 49 odsto upravljačkih prava.

Nemci su s vim mnogo dobili, ali i mnogo izgubili. Kada bi se vagalo, veliko je pitanje na koju bi stranu prevagnulo.
"Nemački navijač je tradicionalno vrlo povezan s klubom. Ako on oseti da ga više ne tretiraju kao navijača, nego samo kao prostog, glupog kupca, imaćemo problem“, rekao je nedavno prvi čovek Dortmunda Hans Joakim Vacke, uporedivši cene karata u Nemačkoj i Engleskoj. 
"Stadioni su puni između ostalog i zbog toga što gazda ne određuje koliko će koštati ulaznica, niti pivo na stadionu", dodao je Vacke

Statistike i činjenice u prilog onome što govori Vacke: Više od jedne decenije Bundesliga je najgledanija u Evropi, cene ulaznica su relativno niske, a popularnost raste i van Nemačke. Minimalno, ali raste. Nemci usput jako lepo neguju kultutu navijanja (Fanmdash kultur) pa tako i dalje mogu da se pohvale stajaćim navijačkim tribinama, bez stolica, slobodnim putovanjima na gostovanja, organizovanim koreografijama i kod kuće i na strani. Za sve ovo nemački navijač može da zahvali demokratkom pravu biranja i direktnom uticaju na funkcionisanje kluba kroz pravilo 50+1. Ta prava u najvećih klubova Evrope prodata su za vreću novca... 

S druge strane, zagovornici pada pravila 50+1 tvrde kako je Premijer liga sve moćnija i sve nedostižnija baš iz razloga što Nemci ne dozvoljavaju upliv svežeg kapitala u njihov fudbal. Da toga ima, kažu, najveći igrači ne bi dolazili samo u Bajern, već i u ostale nemačke klubve, čiji vlasnici moraju da čekaju po 20 godina da bi dobili svu upravljačku moć. A toliko dugo retko ko je spreman da čeka. Odnosno, zašto bi gazda upumpavao novac u klub u kom se ne pita gotovo ništa?! Odgovor s druge strane stiže eskpresno. I tako sve u krug: Nijedan Nemački klub nema dug, svi posluju u plusu i imaju zapažene rezultate na evropskoj sceni, što se ne može reći za Engleze, gde više od 80 odsto klubova Premijer lige i Čempionšipa godinu završava s minusom na računu.

Dugo najavljivani rat u Nemačkoj je počeo. Na čijoj ste strani? 


tagovi

BundesligaBundesliga 2EvropaHasan Ismaikmeđunarodni fudbalMinhen 1860Nemacka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara