Povratak na Grbavicu, ali u drugačijim bojama

Vreme čitanja: 2min | sub. 31.08.19. | 13:49

Večeras je na programu veliki derbi u šampionatu Bosne i Hercegovine

Još jedan veliki derbi biće odigran ove subote u našem regionu. U Splitu je na program „najveći hrvatski derbi“ između Splita i Dinama, a eto, u susednoj Bosni i Hercegovini, tačnije u njenom glavnom gradu Sarajevu, gledaćemo novi okršaj tamošnjih gradskih rivala, Željezničara i Sarajeva.

Na Grbavici će večeras od 20.00 biti odigran 119. prvenstveni derbi između ove dve ekipe. Čuvenu „bitku za glavni grad“, oba tima dočekuju u sasvim dobroj atmosferi, pošto u dosadašnjih šest kola još uvek ne znaju za poraz i gledaju na ostale sa vrha tabele tamošnje Premijer lige. Sarajevo, doduše, ima dva poena više od rivala sa Grbavice pred početak ovog meča.

Izabrane vesti

Ono što je zanimljivo je svakako pogled na sastave koji kaže da su samo dvojica aktera subotnjeg derbija u prošlosti nosili i plavi, ali i bordo dres. Reč je o Sulejmanu Krpiću i Mehmedu Alispahiću, koji će kako stvari stoje i prema najavljenim startnim postava u meč ući već od samog starta.

Sulejman Krpić je trenutni kapiten Plavih. Bio je najbolji strelac Premijer lige Bosne i Hercegovine za prethodnu sezonu, a za ljutog gradskog rivala igrao je samo tokom jedne sezone. Bilo je to pre šest godina, a u toj sezoni nije bilo trofeja na „Koševu“.

Što se Mehmeda Spahića tiče, reč je o bivšem reprezentativcu Bosne i Hercegovine koji je za Bordo klub igrao pre dve sezone kada se okitio i titulom prvaka Bosne i Hercegovine. U Željezničar je pristigao u minulom prelaznog roku iz Slobode iz Tuzle.

Ranije kroz istoriju dres dva sarajevska kluba nosili su Almir Hurtić, Faruk Ihtijarević, Albin Pelak, Admir Raščić, Edin Dudo, Sead Bučan, Adis Jahović, Irfan Fejzić i mnogi drugi.

No, to sve pada u vodu nakon prvog sudijskog zvižduka. Statistika nam kaže da je Sarajevo u poslednje vreme za nijansu uspešnije u okršajima ova dva tima. Samo prethodne sezone, u tri odigrana duela, Željo nije došao do pobede. Bordo tim nanizao je dve pobede uz jedan remi ostvaren na Grbavici u uvodnom delu sezone.

BOSNA I HERCEGOVINA – 7. KOLO

Subota
16.30: (3,70) Mladost Doboj (3,25) Zrinjski (2,00)
17.00: (2,00) Velež Mostar (3,25) Radnik Bijeljina (3,70)
17.00: (6,25) Zvijezda 09 (3,90) Široki Brijeg (1,50)
20.00: (2,65) Željezničar (3,00) Sarajevo (2,70)
20.30: (2,25) Tuzla Siti (3,00) Sloboda Tuzla (3,30)

Nedelja
20.00: (2,00) Borac Banjaluka (3,10) Čelik (3,90)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara