""
""

Šou od kvalifikacija za Mundijal: Sirija je svetsko čudo, lud fudbal na Guamu i Istočnom Timoru, rezultat 0:10 (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.11.15. | 17:06

U snimcima sa pojedinih utakmica zaista možete uživati i zamišljati kako sa ortacima iz kraja igrate kvalifikacije za SP

Nama u Srbiji ostaje da na početak kvalifikacija za Mundijal 2018. čekamo (odnosno da strepimo kada ćemo opet morati da gledamo reprezentaciju) još godinu dana, ali širom sveta se vode žestoke bitke za plasman u Rusiju. Od čega su posebno simpatične kvalifikacione borbe u Aziji.

Izabrane vesti

Ne igra se bogzna kakav fudbal na najvećem kontinentu, ali ambijenti, golovi i rezultati definitivno vrede pažnje. Podsetimo, u pitanju je druga od četiri kvalifikacione faze. Ona je danas došla do šestog kola, što znači da ostaju po još dve runde u grupama.

Krećemo od grupe A sa najzanimljivijim rezultatom. Lider grupe Saudijska Arabija je pobedila na gostovanju Istočnom Timoru sa neverovatnih 10:0! Intervencije odbrane i golmana domaće selekcije su bile urnebesne, a proslavio se saudijski napadač Muhamed Al Sahlavi koji je postigao pet golova! Otežavajuća okolnost Istočnom Timoru je što nije mogao da računa na sedmoricu standardnih prvotimaca. Sedmoricu Brazilaca koji su im pomogli da izvuku remije protiv Malezije i Palestine, ali su sada pod istragom jer Istočni Timor nije smeo da igra sa tolikim brojem naturalizovanih fudbalera. Pogledajte kako je to danas izgledalo na Istočnom Timoru koji ima dva boda i gol-razliku 2:29!

Dva kola pre kraja grupne faze, Saudijska Arabija ima tri boda više od reprezentacije UAE koja je danas slavila 2:1 u Maleziji.

U grupi B, Australija je pod ogromnim merama bezbednosti slavila u Bangladešu sa 4:0 uz het-trik neuništivog Tima Kejhila. Veteran (35) je postigao prvi het-trik u reprezentativnoj karijeri i došao do brojke 45 pogodaka u 88 mečeva. Četvrti gol je bio delo Mileta Jedinaka.

Australiji na ruku ide i poraz prvog pratioca Jordana u Kirgistanu. Fudbaler niškog Radničkog Anton Zemljanuhin je bio strelac jedinog gola za domaći tim i sada Jordan kasni dva boda za Australijom.

Vatreno je bilo u grupi C gde je naelektrisana atmosfera dočekala Kineze u Hongkong uz transparente „Hongkong nije Kina“! Ni na terenu nije bilo prijatnije za Kineze. Završeno je remijem bez golova i Kina je sada u ozbiljnoj opasnosti da bude najveće razočaranje kvalifikacija. Kina je treća na tabeli sa utakmicom manje i tri boda manje od drugoplasiranog Hongkonga. Ubedljivo prvi je Katar sa šest pobeda u šest mečeva. Katar je danas bio siguran i milosrdan protiv skromnog Butana. Gostujuća pobeda od samo 3:0. Butan je bez bodova sa gol-razlikom 3:48.

U grupi D, Iran je gostovao na Guamu i preuzeo lidersku poziciju na tabeli. Iranci su proputovali 9.434 kilometara da bi izašli na crtu autsajderu sa ostrva u srcu Pacifika. Simpatičan ambijent na malenom stadionu u Hagatni (3.500 gledalaca) je prijao izabranicima Karlosa Keiroša koji su rutinski koristili greške amatera u odbrani Guama i slavili sa 6:0. Sjajne vesti za Iran su stigle i iz Turkmenistana gde je domaća selekcija napravila senzaciju savladavši Oman sa 2:1. Kvota na keca je bila 5,10 a Oman sada kasni tri boda za Irancima.

U grupi E, Japan ja nastavio da deli lekcije i pobedom od 2:0 u Kambodži zadržao lidersku poziciju u grupi. Ali za vrat im diše Sirija koja uprkos svemu što se dešava u toj napaćenoj zemlji nastavlja sa čudesnim rezultatima. Juče su igrači izašli na konferenciju u majicama sa likom predsednika Asada što je u većini zapadnih medija naišlo na osudu, ali su danas na terenu pokazali kakvi su borci. Slavili su 2:1 uz dva gola junaka Omara Kirbina, a drugi gol je postigao u 93. minutu iako je Singapur iz penala poravnao rezultat u 89. minutu. Sirija je osiguala makar drugo mesto i uz Japan je skoro sigurna u narednoj fazi.

U grupi F koja jedina ima četiuri učesnika umesto standardnih pet, Irak je pobedio u gostima Kineski Tajpeh sa 2:0, ali za liderom Tajlandom kasni pet bodova. Tajlanđanima je ostalo gostovanje upravo Iraku na kojem im je dovoljan i bod.

Ubedljivo najbolja reprezentacija u ovim kvalifikacijama je Južna Koreja koja melje sve pred sobom i sa šest pobeda ima stopostotan učinak uz gol razliku 23:0. Danas su pobedili Laos sa 5:0 u gostima i samo ih teorija deli od naredne runde.

Dobro gura i Severna Koreja koja je lider grupe H. Pobedom nad Bahreinom u Pjongjangu (2:0), Severna Koreja je zadržala lidersku poziciju ispred Uzbekistana koji danas igra sa Jemenom. Zanimljivo, stadion u Pjongjangu koji prima 45.000 gledalaca nije bio ispunjen do poslednjeg mesta!? 

Podsetimo, pobednici grupa i četiri najbolje drugoplasirane selekcije idu u treću fazu gde će biti raspoređene u dve gupe sa po šest ekipa.

(FOTO: Action images)


tagovi

Tim KejhilSirijaSaudijska Arabijareprezentativni fudbalRadnički Niškvalifikacije za Mundijal 2018IranAustralijaAnton Zemljanuhin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara