"Prodaja dresova Sitija ne donosi koliko oprema Barselone"
"Prodaja dresova Sitija ne donosi koliko oprema Barselone"

Skorojevići u kontraofanzivi: Je li fer plej da Real i Mančester Junajted duguju na stotine miliona?

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.10.14. | 11:38

Uefa naredne nedelje razgovara sa klubovima o reviziji finansijskih pravila. Siti pokrenuo inicijativu nezadovoljan zbog kazne uprkos poslovanju bez funte dugovanja

Prodaja dresova Sitija ne donosi koliko oprema BarseloneIdeja Evropske fudbalske federacije bila je da smanji rizik od bankrota ponekad preambicioznih klubova. Na prvih pogled odličan plan. Ali, ima i onih koji su nezadovoljni, a trenutno u toj grupi prednjače Mančester Siti i Pari Sen Žermen. Naime, klubovi koji su tek nedavno dobili vlasnike koji finansijski mogu da pariraju staroj evropskoj vlasteli tvrde da je Uefin finansijski fer plej odgovara samo vladajućoj eliti na Starom kontinentu te da bi za posledicu mogao da ima samo kastinsku podelu na bogate i – ostale.

I koliko god mi u Srbiji baš i nismo oduševljeni kada o fudbalu govore novopečeni bogataši čini nam se da u argumentima Mančester Sitija ima povoda za raspravu.
"Ovo što imamo u Mančester Sitiju je sasvim održiv projekat. Naš dug je – nula! Niti jedan peni ne izdvajamo na plaćanje dugovanja jer ih nemamo. Za mene je to prilično održiv model. Međutim, izgleda da naši prijatelji iz Uefe misle drugačije", govorio je još tokom leta predsednik Mančester Sitija Kaldon al-Mubarak, kojem najviše smeta to što je gigantima kakvi su Real Madrid i Mančester junajted dozvoljeno da funkcionišu sa dugovima koji se mere stotinama miliona.

Izabrane vesti

Kad se tako kaže – zaista Siti i PSŽ, koji su zbog kršenja propisa, odnosno prekomernog trošenja kažnjeni sa po 60 miliona evra, imaju pravo da se bune, pa je Uefa pozvala  predstavnike oba kluba na razgovor u Nionu.

Generalni sekretar Đani Infantino ne isključuje mogućnost revizije finansijskog fer pleja, ali ističe da se taj projekat za sada pokazuje uspešnim. Ukupna dugovanja evropskih klubova su sa 1,7 milijardi evra 2011. pali na 800 miliona prošle godine.
"Ne mislimo da znamo apsolutnu istinu. Postojeća pravila treba menjati sa vremenom, moramo da reagujemo na situacije koje su pred nama. Kada smo počeli da pričamo o finansijskom fer pleju 2008. godine situacija je bila sasvim drugačija od ove sada", ističe Infantino.

Čini se neminovnim – nađi vlasnika sa debelim novčanikom i nemaš problem sa finansijskim fer plejom.

(FOTO: Action Images)


tagovi

EngleskaEvropaFFPfinansijski fer-plejFrancuskaMančester Sitimeđunarodni fudbalPari Sen ŽermenReal MadridUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara