"Ronaldo"
"Ronaldo"

ŠLAGER U BARAŽU: Ronaldo ili Ibrahimović?

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.11.13. | 10:28

Odluka o poslednjih 11 učesnika Svetskog prvenstva u Brazilu: četiri baražna meča u Evropi, pet u Africi, uz još dva interkontinentalna. U centru pažnje okršaj Portugala i Švedske, ali i dvojice najboljih fudbalera ove sezone na svetu, kandidata za osvajanje Zlatne lopte, momaka koji su prošle nedelje megdan najavili sa dva het-trika

RonaldoMože biti samo jedan: Kristijano Ronaldo ili Zlatan Ibrahimović? Svaka čast argentinskom vanzemaljcu Lionelu Mesiju koji je godinama unazad neprikosnoveni fudbalski vladar planete, ali ove sezone sve počasti pripadaju portugalskom i švedskom asu koji će narednih dana dva puta odmeriti snage, a osim ličnog prestiža ulog će biti i viza za Svetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine!

Već su poznata imena 21 selekcije koje će, u „zemlji kafe, sambe i fudbala“,  od 12. juna do 13. jula 2014. biti učesnice Mundijala: od domaćina Brazila, od Japana koji je prvi izborio plasman na SP (4. juna ove godine), preko šest bivših šampiona (pored domaćina, još i Španija, Argentina, Nemačka, Italija i Engleska), čak 14 reprezentacija koje su učestvovale na šampionatu 2010. u Južnoj Africi, pa do povratnika Kolumbije koja se vraćana najveću scenu posle 16 godina i, posebno, debitanta Bosne i Hercegovine predvođene sjajnim kormilarom Safetom Sušićem.

Preostalo je da se popuni još 11 mesta u mundijalskom vozu i to kroz baraže: pet na afričkom, četiri na evropskom tlu, a poslednja dva u interkontinentalnom razigravanju. Ulog su slava i – novac. Svaka od 32 selekcije učesnice će samo na osnovu plasmana na završnu svečanost dobiti po 9.000.000 dolara, da ne govorimo o indirektnim prihodima poput sponzorskih premija, novih marketinških ugovora, bogatijih ponuda za odigravanje prijateljskih utakmica. Ukupan nagradni fond šampionata je 454.000.000 dolara, a pobedniku će pripasti 30 „milki“.

Meksikanci koji nisu propustili Mundijal od 1990. godine i dvostruki šampioni Urugvajci, favoriti su u revanšima razigravanja protiv Jordana i Novog Zelanda, na afričkom tlu Gana i Obala Slonovače obavili su više od pola posla u prvih 90 minuta, dok se najviše bure ipak očekuje na Starom kontitnentu u četiri baražna dvomeča od kojih su prvi na programu već ovog petka u Lisabonu, Kijevu, Atini i Rejkjaviku.

Šlager okršaj Portugalaca i Šveđana obeležiće već najavljeni duel Ronalda i Ibrahimovića, dvojice kandidata za osvajanja ovogodišnje „Zlatne lopte“. I samo jedan od njih će dogodine uveseljavati navijače na brazilskim stadionima, dok će drugi moći da bude tek puki posmatrač kraj malih ekrana.

I Kristijano i Zlatan blistaju u 2013. godini. Portugalac je ove sezone na 18 utakmica postigao 25 golova (prosek pogotka na svakih 65 minuta), na poslednja četiri meča devet puta je bio strelac, a minulog vikenda je „upisao“ het-trik baš kao i njegov švedski rival! Zlatan je od sredine avgusta na 18 utakmica postigao isto toliko golova i sa 32 godine ovo mu je skoro izvesno poslednja šansa da se dokopa trećeg Mundijala (igrao 2002. i 2006.), koliko ih u biografiji ima i Ronaldo (2006. i 2010.). I bez obzira što su u poslednje dve sezone i Kristijano (18 golova na 17 mečeva) i Zlatan (11 pogodaka na 19 susreta) pružali mnogo bolje partije nego do tada u reprezentativnom dresu, nijedan ni drugi nikada u nacionalnom timu nisu bili na nivou kao u svojim klubovima, niti su sa svojim selekcijama postigli značajniji uspeh. 

Švedska i Portugal su kroz istoriju 15 puta odmerili snage i tradicija je na strani reprezentacije „tri krune“ (šet pobeda, šest remija i tri poraza), ali ne znaju za trijumf protiv selekcije sa Pirineja još od 1984. godine. U kvalifikacijama za SP 2010. bili su u istoj grupi, ali su oba meča završena bez pobednika i bez golova (Ronaldo je odigrao oba, Ibrahimović jedan meč).

Izabrane vesti

Pored Ibrahimovića i Ronalda, na Mundijalu je pod upitnikom i nastup Franka Riberija pošto će Francuzi morati na putu do SP da preskoče potpuno nepredvidive Ukrajince. Ipak, Trikolori se uzdaju u kvalitet, ali i tradiciju da nikada nisu poraženi od selekcija iz Istočne Evrope (4-3-0). Grci će na Rumune krenuti sa sve povratnikom u nacionalni tim, veteranom Gekasom, dok se Hrvati sa novim selektorom Nikom Kovačem, pred gostovanje u Islandu, više plaše mogućeg mraza, snega i ledenog vetra nego snage rivala. Nada umire poslednja, pa tako i 320.000 Islanđana sanja da bi njihovi fudbaleri na Mundijalu mogli da budu druga debitantska selekcija, uz već spomenutu Bosnu i Hercegovinu.  

Žreb grupa za SP biće obavljen 6. decembra, a već je poznato da će nosioci i lideri grupa, prema oktobarskoj rang-listi FIFA, biti domaćin Brazil, Španija, Nemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Švajcarska i, ako prođe baraž, Urugvaj. U suprotnom, u prvi šešir će uskočiti Holandija.

RONALDO
Ime i prezime: Kristijano Ronaldo
Rođen: 5.2.1985. u Funčalu
Zemlja: Portugal
Visok: 186 cm. o Težak: 83 kg.
Klub: Real Madrid
Reprezentacija: 107 mečeva/43 gola
Godišnja plata: 17.000.000 evra
Vrednost: 100.000.000 evra
Ugovor do: juna 2018. godine
Sponzor: Najki

IBRAHIMOVIĆ
Ime i prezime: Zlatan Ibrahimović
Rođen: 3.10.1981. u Malmeu
Zemlja: Švedska
Visok: 192 cm. o Težak: 84 kg.
Klub: PS Žermen
Reprezentacija: 94 meča/46 golova
Godišnja plata: 14.000.000 evra
Vrednost: 30.000.000 evra
Ugovor do: juna 2016. godine
Sponzor: Najki

EVROPSKI BARAŽ
PORTUGAL – ŠVEDSKA
UKRAJINA – FRANCUSKA
GRČKA – RUMUNIJA
ISLAND – HRVATSKA

INTERKONTI BARAŽ
URUGVAJ – JORDAN 5:0
NOVI ZELAND – MEKSIKO 1:5

Revanš mečevi se igraju 20. novembra.

AFRIČKI BARAŽ
SENEGAL – O. SLONOVAČA         (1:3)
NIGERIJA – ETIOPIJA      (2:1)
KAMERUN – TUNIS         (0:0)
EGIPAT – GANA                (1:6)
ALŽIR – BURKINA FASO (2:3)

Revanš mečevi se igraju 16, 17. i 19. novembra.

KVALIFIKOVANI
BRAZIL  (domaćin)
JAPAN  (Azija)
AUSTRALIJA       (Azija)
IRAN      (Azija)
J. KOREJA            (Azija)
HOLANDIJA        (Evropa)
ITALIJA (Evropa)
KOSTARIKA         (Konkakaf)
SAD        (Konkakaf)
ARGENTINA       (J. Amerika)
BELGIJA                (Evropa)
ŠVAJCARSKA      (Evropa)
NEMAČKA           (Evropa)
KOLUMBIJA        (J. Amerika)
RUSIJA  (Evropa)
BiH         (Evropa)
ENGLESKA           (Evropa)
ŠPANIJA               (Evropa)
ČILE        (J. Amerika)
EKVADOR            (J. Amerika)
HONDURAS        (Konkakaf)

(FOTO: Action images)


tagovi

baraž za spEvropaKristijano RonaldoPortugalreprezentativni fudbalZlatan Ibrahimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara