""
""

Srbija je velesila u izvozu fudbalera – jači smo od Argentine, Hrvatske, Portugalije

Vreme čitanja: 2min | pon. 28.11.16. | 15:15

Samo su Brazilci, Španci i Francuzi zastupljeniji u elitnim evropskim ligama

Nije to nikakva novost, niti epohalno otkriće... Niti znamo da li bi zbog toga trebalo da se hvalimo. Ali ako ništa drugo lepo je biti u društvu takvih fudbalskih sila kao što su Brazil, Španija, Francuska, Argentina.

Poznati švajcarski institut CIES,tačnije Međunarodni centar za sportske studije i statističke podatke, objavio je listu najvećih fudbalskih izvoznika.

Izabrane vesti

I znate, li, na kojem je mestu Srbija?

Računajući sve FIFA članice nalazimo se na četvrtoj poziciji. U obzir je uzet broj fudbalera koji trenutno nastupaju u 31 elitnoj ligi u Evropi. I možda bismo bili bolje rangirani da su računati i igrači iz Čempionšipa i nemačke Cvajte, pošto su naši igrači tamo vrlo zastupljeni.

Trenutno 39 fudbalera sa srpskim pasošem igra u top pet domaćih prvenstava na svetu (Engleska, Španija, Italija, Nemačka i Francuska). A u ostalih 26 elitnih evropskih liga -  još 150. Dakle, trenutno 189 fudbalera reprezentuje naš fudbal širom Evrope.

Naravno, prvo mesto rezervisano je za Brazilce. Oni imaju 469 predstavnika u evropskim nacionalnim prvenstvima, od toga 114 u top pet liga. Drugi su Francuzi (196+116), zatim Španci (135+66), dok je za našu zemlju rezervisana četvrta pozicija.

Koliko smo visoko rangirani najbolje ilustruje podatak da u evropskim ligama imamo više predstavnika od Argentine. Istina, Gaučosi su zastupljeniji u najbogatijim fudbalskim zemljama. Iza Argentince su Nemci i Englezi.

Od zemalja u okruženju posle Srbije najbolje je plasirana Hrvatska – sedmo mesto. Solidna je i Bosna i Hercegovina, dok je Crna Gora tek na 33.poziciji. Crnogorci imaju samo dva predstavnika u najjačim ligama Evrope – Jovetića i Savića.

Zanimljivo je da je u prvih deset najvećih fudbalskih izvoznika samo jedna zemlja sa afričkog kontinenta – Nigerija.


tagovi

ArgentinaBrazilfssmeđunarodni fudbalNemackaSrbijasrpski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara