""
""

Srećan rođendan, Generale

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.01.17. | 09:00

Otmar Hicfeld otišao je u penziju sa 65 godina, 18 najvažnijih klupskih trofeja i s 55 odsto pobeda, računajući sve ekipe koje vodio

Jedan od najtrofejnijih stručnjaka svih vremena Otmar Hicfeld rođen je na današnji dan u Lerahu 1949. godine. Fudbal je igrao na poziciji napadača. Golove je postizao za Bazel, Štutgart, Lugano i Lucern – ukupno 169 na 300 utakmica, ali i pored sasvim dobre golgeterske karijere svetski poznat postao je tek kao trener.

Izabrane vesti

Naša javnost upoznala je Hicfelda kao trenera Grashopersa u čuvenoj sezoni 1990/91, kada je Crvena zvezda postala šampion Evrope. Tada su crveno-beli u prvom kolu Kupa šampiona izbacili popularne Skakvce. Samo nekoliko meseci kasnije Otmar Hicfeld preuzeo je Borusiju iz Dortmunda. Njegovih šest godina na Vestfalenu najbolji su period u istoriji tog kluba. Bundesligu osvojio je dva puta, u dva navrata uzeo je u DFB kup, a trofej Lige šampiona predstavljao je šlag na torti. Milioneri su u velikom finalu 1997. tukli favorizovani Juventus sa 3:1.

I kako to onda obično biva, došao je Bajern i odveo ono najbolje iz Dortmunda. Ovoga puta to je bio trener. Tada već sa prepoznatljivim nadimkom – General. Hicfeld je giganta iz Minhena vodio sedam godina u dva mandata. Pet puta postao je šampion Nemačke, tri puta osvajao je DFB kup, četiri puta Liga kup i po jednom Ligu šampiona i Interkontinentalni kup. Vodio je Bajern u onom legendarnom finalu 1999. na Nou Kampu, kada mu je još jedna titula prvaka Evrope izmakla u nadoknadi vremena. Znate već, Solskjer i Šeringem...

Hicfeld se povukao iz klupskog fudbala 2008. Tada je preuzeo reprezentaciju Švajcarske i vodio je do 2014. Karijeru je definitivno završio posle Svetskog kupa u Brazilu. Kineski Guangdžou Evergrande ponudio mu je tog leta 36.000.000 evra za 18-mesečni ugovor – odbio je.

Otmar Hicfeld otišao je u penziju sa 65 godina, 18 najvažnijih klupskih trofeja i s 55 odsto pobeda, računajući sve ekipe koje vodio. Jedan je od petorice stručnjaka (još samo Hapel, Murinjo, Hajkens i Anćeloti) koji je sa dva različita kluba postao prvak Evrope. 

PIŠU: Slavko Đorđević, Marko Protić, Predrag Dučić


tagovi

dogodilo se na današnji danmeđunarodni fudbalOtmar Hicfeld

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara