"Sjajni u Evropi, očajni kod kuće"
"Sjajni u Evropi, očajni kod kuće"

Šta se dešava sa Dortmundom? Sjajni u Evropi, jadni u Nemačkoj (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.10.14. | 12:05

Borusija gotovo neprepoznatljiva u Bundesligi, tone sve dublje, a na evropskoj sceni igra bez ikakvih problema

Sjajni u Evropi, očajni kod kuće

Borusija Dortmund ove sezone liči na Doktora Džekila u Ligi šampiona i Mister Hajda u nemačkom prvenstvu. Navijači Borusije su u šoku, verovatno većina njih ne pamti kada je ekipa igrala tako loše u Bundesligi i, što je još važnije, zanima ih kada će doći kraj „patnjama“ njihovih ljubimaca po terenima širom Nemačke.

Izabrane vesti

Poslednji šamar izabranici Jirgena Klopa doživeli su juče kada ih je na Vestfalen pobedio Hanover sa 1:0 i gurnuo ih na 15. mesto na tabeli, samo bod od opasne zone. To je četvrti uzastopni poraz Borusije u Bundesligi, a takav niz poslednji put "milioneri" su imali 2000. godine, kada ih je trenirao Bernd Kraus.

Ništa navijačima Borusije nije značila ni statistika sa jučerašnjeg meča po kojoj je domačin imao 17, a Hanover sedam šuteva ka gola i odnos u kornerima bio je 14:1 u korist tima iz Dortmunda. Sve to je palo u vodu u 62. minutu, kada je Hiroši Kijotake postigao jedini gol na meču.

"Moramo da nastavimo da se borimo kako znamo i umemo. Ne želim više nikad da se osećam kao posle meča protiv Hanovera. Uradili smo sve što je bilo do nas i ostali smo kratkih rukava. To baš ume da zaboli. Više od ovoga ne možemo, ali bolje svakako moramo. Ne ide nam u Bundesligi, ali nećemo odustati od borbe", bio prvi komentar temperamentnog Klopa posle poraza od Hanovera.

Njegovoj ekipi nije pomoglo ni to što je poslednjih nekoliko minuta meča imala igrača više zbog isključenja turskog internacionalca Cejhuna Guelselama.

Ima podršku kluba, zasad

Iako Jirgen Klop u Dortmundu zbog zasluga iz prethodnih sezona kao što su dve titule prvaka i finale Lige šampiona, ima kultni status među navijačima, pojedini nemački mediji počeli su da pominju mogućnost prekida saradnje, što je demantovao izvršni direktor Hans Joakim Vacke.

Ove sezone Klop je, za razliku od Bundeslige, bio veoma uspešan u Ligi šampiona, gde je Borusija zabeležila sve tri pobede i pokazala potpuno drugačije lice od onog domaćeg.

Za klub veličine Borusije svakako bi veliki neuspeh, u sportskom i finansijskom smislu, predstavljalo neigranje u Evropi sledeće sezone, ali ako ovako nastave "milioneri" nemaju mnogo čemu da se nadaju u Bundesligi. Klop bi morao potpuno da promeni "glavu" igračima za utakmice u šampionatu, pošto je očigledno da imaju neku blokadu ili problem.

"Jasno je da imaju neku blokadu u glavi. Porazi u Bundesligi nisu odraz kvaliteta ove ekipe. Trebalo bi sada da pokušaju da se više fokusiraju na Bundesligu“, ocenio je nedavno legendarni nemački fudbaler Lotar Mateus.

Sa finansijske strane, direktor Vacke delimično je umirio navijače objašnjenjem da klub može sebi da dozvoli taj luksuz da jedne sezone ne igra u Evropi, ali je upozorio da bi onda najveće zvezde kluba, kao što je Marko Rojs, mogli da napuste klub i to za manje novca nego što se očekuje.

Ostaje, naravno, pitanje kako bi navijači Dortmunda podneli odlazak još jednog najbolje igrača na kraju sezone, pošto im se to već desilo sa Mariom Geceom i Robertom Levandovskim. Da sve bude još gore, pomenuti fudbaleri otišli su u redove najvećeg Borusijinog rivala, Bajern.

Upravo bi duel sa Bajernom, koji se igra 1. novembra u Minhenu, mogao da pruži odgovore na to u kom pravu će se odvijati ova sezona i da li Borusija ima snage za veliki povratak u vrh Bundeslige.

(FOTO: Action Images)


tagovi

EvropaHans Joakim VackeJirgen Klop

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara