Tijago Mota kao retko kada: Zašto želi Krosa u PSŽ-u, šta zamera Kavaniju, o klanovima, onoj noći u Barseloni i što je Nejmaru bolje da ostane u Parizu?

Vreme čitanja: 5min | sre. 30.05.18. | 14:48

Dojučerašnji vezista Pari Sen Žermena kao otvorena knjiga...

Tek što je završio karijeru profesionalnog fudbalera, već uskače u trenersko odelo. Novim poslom Tijago Mota počeće da se bavi onog trenutka kada i zvanično potpiše ugovor sa omladinskim timom Pari Sen Žermena.

Otkako je okačio kopačke o klin 19. maja, Tijago Mota je počeo da se sprema za život posle onoga što je na terenu. Neće otići daleko, postaće trener što mu je želja još iz mlađih dana. Ima viziju kakvu ekipu trenera želi oko sebe, stil fudbala koji želi da gaji i sada samo čeka da se posao ozvaniči.

Izabrane vesti

U međuvremenu nekadašnji italijanski reprezentativac brazilskih korena odlučio je da sumira utiske i podeli sa svetom svoje viđenje fudbala...

Na početku je otkrio koga vidi kao najbolje trenera na planeti i zašto?
„U taktičkom smislu Gvardiola je broj 1. U svakoj utakmici od njega vidite nešto novo. Kada pričamo o uspehu, prva asocijacija je Zinedin Zidan. Osvojio je tri Lige šampiona zaredom. Ima strašan tim i ogroman talenat. Volim i Mauricija Sarija zbog svega što je napravio u Napoliju. I Betis Kikea Setijena je igrao dobro ove sezone“, iskreno će Mota.

Francuski novinari često govore da je fudbalska akademija PSŽ u velikom rasulu, da mladi igrači nemaju dovoljno motivacije da zaigraju za prvi tim. Istina, ni PSŽ se poslednjih godina nije previše potrudio da pruži veću šansu mladima. Izuzev Presnela Kimpembea i Adrijena Rabioa. To je ono što Mota poželeo da promeni.
„Želja mladih igrača PSŽ mora da bude napredak i odlazak u prvi tim. To je ono što ja želim da čujem od igrača od sledeće sezone. Svako mora da razmišlja o svom cilju. Ako to nije slučaj, naći ćemo izlaz i dati im rešenja na drugom mestu“.

Govorio je i o tome zašto veruje da bi mogao da bude dobar trener.
„Ja sam altruističan. Nikada nisam težio ka tome da budem u centru pažnje. I to se neće promeniti. Igrači treba da budu bitni, ne trener. Pre nego što dođem u kancelariju, moram da završim još neke stvari. Kada si trener, moraš da pričaš otvoreno sa svima, da budeš dobar psiholog. A to je moj domen. PSŽ je tim u kojem su Nejmar i Kilijan Mbape zvezde. Ali pre svega su ljudska bića. I oni imaju svoje probleme, kao i svi mi. Zato igrači ne treba da budu uplašeni da pričaju, jer ja želim da pričam s njima. A onda posle idemo u odnos trener-igrač“.

Mota je bio upitan za komentar o radu Unaja Emerija u Pari Sen Žermenu. Nije želeo da govori o tome, ali je otkrio zanimljiv detalj.
„Kada je Unaj došao iz Sevilje, njegova ideja je bila da igramo u sistemu s dvojicom centralnih vezista. Ali shvatio je da je najbolje da PSŽ ima trojicu u trouglu. Nije da sam ga ja gurao u taj smer“.

Prisetio se Mota i one noći protiv Barselone u prošlogodišnjoj osmini finala Lige šampiona i čudesnog poluvremena i preokreta katalonskog giganta koje će zauvek ostati urezano u sećanje.
„(Izdah)... Bio je to mnogo čudan momenat. Te večeri nisam igrao, ali sam bio prisutan u svlačionici. Unaj me je pitao da li bih imao nešto da kažem. U tom trenutku, nije lagodno nikome pošto sam prvo poluvreme pogledao iz lože. Ali sećam se da sam saigračima rekao da ih ne prepoznajem. Da više ne liče na sebe. Nije to bio PSŽ kakav ja znam“.

Posle bivšeg, Mota je govorio i o budućem treneru PSŽ-a - Tomasu Tuhelu.
„Ne znam mnogo o njemu, iskreno. Nisam gledao mnogo Bundesligu. Sećam se nekoliko dobrih mečeva Dortmunda. Prihvatio sam njegove prve izjave kao trenera PSŽ. Želi da ponudi svetu lep fudbal i ne misli samo o rezultatu“.

Nije se dojučerašnji vezista saglasio s konstatacijom novinara da to svi treneri pričaju kada dođu u novi klub.
„Ne želim da kritikujem nikog, ali neki zaista razmišljaju samo o rezultatu i ne misle o drugim stvarima. Tuhel nam je dao mnogo nade, jer je veliki profesionalac. Voleo bih da vidim neke pozitivne promene u klubu u budućnosti. PSŽ ima mnogo talentovanih igrača. I on je to pomenuo i rekao je da neće gledati samo na prelazni rok. Voleo bih da uvede neke mlade igrače u tim“.

U idealnim uslovima, Tijago Mota bi voleo da vidi Tonija Krosa u Pari Sen Žermenu kao njegovog naslednika.
„Iskreno, Toni Kros bi bio idealan za PSŽ. Može da igra i defanzivno i ofanzivno. Njegov stil igre odgovara PSŽ, izvanredan je. On je igrač koga ja baš obožavam. Može da bude na tri različite pozicije na sredini terena i praktično može da bude i prvi čovek ispred odbrane“.

Veruje da bi moglo da se dogodi da Kros dođe u Pariz.
„Zašto da ne? Kako je Nejmar došao prošlog leta? Sve je moguće“.

Tokom sezone za nama dosta se pričalo o tome da je svlačionica PSŽ-a podeljena na klanove. Mota kaže da nije baš tako.
„Nisu to klanovi. Nije me ni briga ko s kim ide na večeru posle treninga. Naravno da postoje određene grupe koje se prave na osnovu jezičkih bliskosti. Na terenu su svi isti, a van njega svako radi šta želi. U svlačionici svi moraju da poštuju kolegu“.

Ali Kavani je nedavno rekao da neki igrači u klubu više razmišljaju o sebi nego o timu?
„Ne znam zašto je to rekao. Uvažavam to što je rekao, ali nisam saglasan s njim“.

Novinare je interesovalo koje je njegovo mesto u svlačionici?
„Ja sam bio dobar sa svima. Posebno sa mladim igračima. Kada pričam s Nkunkuom na primer, vidim sebe u njegovim godinama. Markinjos je igrač sjajnog potencijala. Kilijan Mbape je takav da kod njega sve ide brzo - na terenu, u glavi i kod kuće. On vodi jako jednostavan život. To je zbog svog vaspitanja, okruženja, ali i ljudskih kvaliteta. On se nijednog trenutka nije promenio, uživa u malim stvarima“.

Naravno, jedno od pitanja je bilo - da li Nejmar ostaje?
„Nejmaru je potrebno da bude srećan na terenu. Kada sve ide kako treba, on pleše, smeje se, sluša muziku i tako je uvek kada treniramo ili smo zajedno na terenu. Ali ponekad ga vidim da dolazi na trening i kaže mi: 'Danas će biti težak dan'. Verovatno je to nešto iz njegovog privatnog života. Ali to ne prođe neopaženo, jer svi obraćaju pažnju na njega“, kaže Mota i nastavlja:
„Verujem da je on gazda svoje sudbine. On je veliki momak i može sam da donese odluke. Možda grešim, ali ja to tako vidim. Verujem da će ostati. Čujemo svakodnevno priče o Realu, ali šta bi radio tamo? Real je osvojio tri Lige šampiona zaredom. Kakav bi izazov bio za njega? Ako mene pitate za savet, rekao bih mu da ne ide tamo. Pravi izazov je da ostane u PSŽ i tu osvoji Ligu šampiona“.

Foto: Action Images


tagovi

Tijago MotaNejmarEdinson Kavani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara