""
""

Transformacija u evroligaški mod uplašila Megu! Zvezda na pragu odbrane titule (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.04.16. | 21:51

Crveno-beli bi već u sledećem meču mogli da stignu do šampionskog pehara posle nove pobede u duelu sa nedovoljno konkretnim protivnikom - 93:74

Još jedna pobeda i - nova titula! Druga u nizu i istoriji kluba sa Malog Kalemegdana. Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su i drugu pobedu u finalnoj seriji Jadranske lige protiv Mega Leksa i tako došli na prag odbrane šampionskog pehara osvojenog prošle godine u Zagrebu. A ove sezone izabranici Dejana Radonjića mogli lovorikama da se okite već u prvom okršaju u Sremskoj Mitrovici - 93:74 (26:21, 26:18, 20:21, 21:14).

Izabrane vesti

Mega je najavljivala napad na pobedu, Zvezda da sprema kontraudar i na kraju domaćin zadovoljniji čeka treći susret. Zvezdina ideja bila je da se prebaci u evroligaški mod, to je i učinila i rutinski overila novi trijumf. Uz jaku kolektivnu odbranu, svestranu rolu Stefana Jovića, ali i rafalnu paljbu celog tima, su čak devetorica od ukupno deset strelaca imala pet ili više koševa - ekipa na drugoj strani nije imala šansu. Posebno ne u situaciji skraćene rotacije, bez Luvavua, Jaramaza, Kabe, Pavlovića i Aranitovića.

Kao i tokom cele sezone i uprkos velikim kadrovskim problemima igrači Mege želeli su da ostanu dosledni svojoj koncepciji igre i u drugom okršaju, čak i napadnu brejk. Ali ovog puta crveno-beli „pročitali“ su protivnikove namere već u ranoj fazi i u korenu sasekli svaki pokušaj gostiju da povede neizvesnu borbu kakva je viđena u četvrtak uveče. Rezultat toga bio je očigledan - Zvezda je uz gotovo savršen protok lopte, ali i raznovrsnu napadačku orijentaciju razbila bedem u Meginom reketu i praktično već početkom drugog kvartala stigla do dvocifrene prednosti koju do kraja nije ispuštala.

Sa raspoloženim šuterima u vidu Nikole IvanovićaDanila Nikolića, te nešto povučenijim kapitenom Radetom Zagorcem, bez adekvatne pomoći ostatka tima, gosti su je jednostavno morala da prihvati sporednu ulogu u ovom okršaju. 

Zato je Stefan Jović još jednom bio komandant Zvezdine ofanzive i njegova besprekorna dodavanja prolazila su i kroz najmanju rupu u Meginoj defanzivnoj konstrukciji, koja je atake rivala izdržala samo tokom prve deonice. U tom prvom kvartalu izgledalo je kao da bi na dnevnom redu mogao da bude identičan susret kao onaj od pre dva dana. Mega je koncentrisanom, hrabrom i agresivnom odbranom naterala Zvezdine ofanzivce da promešaju karte i posegnu za širokim spektrom rešenja. Ipak, nije dugo izdržala. 

Majk Cirbes ponovo je bio trn u oku momaka u zelenim dresovima, pa je ofanzivnim skokovima dobijao šansu da ispravi one sitne greške koje su se potkradale saigračima ili njemu. Janković, Nikolić i društvo bili su nemoćni u tim situacijama. Doduše, Mega je povremeno uspevala da osujeti Zvezdine namere i terala protivnika da rešenja traži u šutevima sa distance. To kao da je razgalilo aktuelnog šampiona, pa je posle nekoliko neuspelih pokušaja probio led i zapalio koš preko Jovića, Lazića i Milera, usput priredio i pravi NBA šou uz nekoliko atraktivnih zakucavanja, blokada i letećih egzekucija za televizijske špice. 

Tako je faktički Crvena zvezda i stigla do kapitalne prednosti, a interesantno je da je za prvo poluvreme Zvezda podelila čak 18 asistencija, izgubila tek dve lopte, što je samo pokazivalo koliko su fokusirano u susret ušli crveno-beli. I nisu se na tome zaustavili. Do kraja Zvezda je podelila ukupno 30 završnih dodavanja!

I početak drugog dela najavio je identičan scenario kao i na startu susreta. Ali, vrlo brzo postalo je jasno da Mega nema snage da izdrži furiozne nalete rivala i da će brzo položiti oružje. „Častili“ su gosti Zvezdu sa četiri odlaska na liniju slobodnih bacanja, a Simonovićevih ekspresnih egzekucija samo su potvrdili neizbežno. 

Ali, bez sumnje, sadržajnije i raznovrsnije Zvezdino prvo poluvreme presudilo je talentovanom takmacu. 

Simonović je predvodio svoj tim sa 16 poena, 11 je ubacio Miler uz četiri skoka i tri asistencije, dok su Kinzi i Lazić dodali po 10 koševa. Jović je skupio po devet poena i asistencija, kao i po četiri skoka i ukradene lopte. Na drugoj strani Ivanović je imao 22 poena, po 16 su upisali NikolićZagorac.

Treći susret igra se u ponedeljak u Sremskoj Mitrovici, sa početkom u 20.30.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Tarens KinziStefan JovićRade ZagoracNikola IvanovićMega LeksMajk CirbesKvinsi MilerJadranska ligafinale plej-ofa Jadranske ligeDanilo NikolićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara