"Van Nistelroj"
"Van Nistelroj"

Važno je zvati se VAN...

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.01.13. | 22:11

...i velike su šanse da postaneš legenda Mančester junajteda

Van NistelrojPo broju osvojenih titula Mančester junajted je najtrofejniji engleski klub. Po broju osvojenih trofeja od osnivanja Premijer lige svakako je ispred svih. Mnogi će reći da najveće zasluge za to pripadaju menadžeru kluba, Aleksu Fergusonu, koji se na klupi Đavola nalazi još od 1986. godine. I verovatno su u pravu. Što se tiče izbora igrača, Škotu treba 'skinuti kapu' i odati mu veliko priznanje. Možda i ponajviđe zbog izbora holandskih fudbalera – Van Nistelroja, Van der Sara i Van Persija. Jednostavno pun pogodak.

Kada je 2000. godine dogovoren prelazak Ruda van Nistelroja na Old Traford navijači su sa nestrpljenjem čekali Holanđaninov debi. Ipak, povreda ukrštenih ligamenata odložila je njegovu selidbu na Teatar Snova za još jednu godinu. Kada je konačno dočekao svoju šansu, magični Holanđanin je oberučke prihvatio i u debitantskoj sezonu u Mančesteru postigao ukupno 36 golova (23 u prvenstvu) i odmah postao miljenik navijača. Titula je morala da sačeka do sledeće sezone u kojoj je Van Nistelroj sa 25 pogodaka bio najbolji strelac lige. Turbulentan period koji je zahvatio Mančester nije se odrazio na igre Holanđanina. U sezoni 2003/04 Đavoli osvajaju FA kup predvođeni sjajnim Van Nistelrojem (strelac dva gola u finalu) koji na četiri meča postiže šest golova. U poslednjoj sezoni u dresu Junajteda (2005/06) osvaja i Liga kup i postiže 24 pogotka u prvenstvu. Na ukupno 219 odigranih utakmica za tim sa Old Traforda postigao je 150 golova i zauvek ostao u srcima navijača.
Van der SarPoslednja sezona Van Nistelroja u Junajtedu obeležila je dolazak još jednog odličnog Holanđanina - Edvina Van der Sara, koji je prekinuo agoniju sa čuvarima mreže na Old Trafordu po odlasku Petera Šmajhela. Mark Bosnić nije zadovoljio, pa ni Fabijan Bartez, iako se od njega mnogo očekivalo posle fenomenalnih partija na Evropskom prvenstvu 2000. godine. Tim Hauard je donekle uspeo da popuni rupe, ali su navijači istinski patili za Šmajhelom. Kada je iz Fulama 2005. godine stigao Van der Sar mnogi su odahnuli, jer je gol Junajteda bio u sigurnim rukama. Holanđanin je bio više nego maestralan među stativama.Mnogi smatraju da Vidić i Ferdinand ne bi bili najbolji štoperski tandem tada da im leđa nije čuvao Van der Sar . Njegovom odbranom penala u gradskom derbiju protiv Sitija u pretposlednjem kolu, direktno je uticao na osvajanje titule 2007. godine (prve posle četiri godine). U finalu Lige šampiona 2008. godine (protivnik Čelzi) odbranio je penal i Nikolasu Anelki i doneo najvredniji trofej na Old Traford. Osvojio je četiri titule (2007, 08 ,09, 11), tri Liga kupa (2006, 09, 10) i bio evropski i svetski prvak sa Junajtedom. Impresivno, nema šta. Ukupno je branio na 266 utakmica za slavni engleski klub i, može se slobodno reći, postao legenda Old Traforda.
Van PersiPrelazak Robina Van Persija iz Arsenala u Junajted na početku ove sezone bio je veliko iznenađenje za sve. Borba Sitija i Junajteda za njegov potpis uspečno se završila ’prvom ovosezonskom pobedom’ Đavola. Čak je i Arsen Venger (bivši trener Van Persija) izjavio da je Holanđanin glavni razlog velike prednosti Junajteda. A da je Francuz bio u pravu neverne Tome mogle su da vide veoma brzo. Na 27 utakmica ove sezone postigao je 21 pogodak (17 u prvenstvu). Bio je strelac u skoro svim derbijima (dva puta protiv Liverpula, pobedonosni gol protiv Sitija u nadoknadi vremena, gol Arsenalu). Navijači ga već obožavaju, skandiraju njegovo ime. Ukoliko Van Persi nastavi sa ovakvim partijama nema sumnje da će vrlo uskoro ući u uzak krug omiljenih ljudi na crvenoj strani Mančestera.

(FOTO: Action images)

Izabrane vesti


tagovi

EngleskaEvropaPremijer ligaRud Van NistelrojVan Persi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara