""
""

ZVANIČNO: Ganso u Sevilji! Evropo, upoznaj Maestra (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.07.16. | 19:30

Ako španski klub opet odradi terapeutsku ulogu, biće to pakleno pojačanje

Samo nekoliko sati pošto je potvrdila transfer Franka Vaskeza, Sevilja je svoje navijače obradovala još jednom radosnom vešću. Novi član kluba iz Andaluzije je Paulo Enrike Šagas da Lima ili Ganso!

Izabrane vesti

Posle nekoliko dana nategnutih i napornih pregovora, Sevilja je uspela da razmrsi situaciju oko Gansovog ugovora. Platila je 9.500.000 evra za usluge nekada jednog od najvećih talenata svetskog fudbala. Prepreka za transfer su bili vlasništvo nad Gansovim ugovorom. Investicioni fond DIS je držao 68 odsto prava na Gansa, preostalih 32 procenta su bili u vlaništvu Sao Paula.

Peto pojačanje Sevilje je i najskuplje! Navijači će uživati u potezima najboljeg driblera Serije A (VIDEO)

Sevilja je odavno ponudila zadovoljavajućih 9.500.000 evra, ali Sao Paulo i DIS nisu mogli da se dogovore oko raspodele novca pošto je klub sa Morumbija insistirao da dobije minimum 5.000.000 evra. Fond je na kraju pristao da zaradi pola miliona manje, ali da mu ide 20 odsto obeštećenja od narednog Gansovog transfera. Igrač se brzo dogovorio sa Seviljom oko petogodišnjeg ugovora i osvajač Lige Evrope je danas i zvanično potvrdio transfer.

Ganso je igrač koji bi mogao da eksplodira u Sevilji i pokaže zašto je smatran za jednog od najperspektvinijih fudbalera na svetu. Dugo je Evropa čekala na njegov dolazaka, predviđano je da će to biti mnogo ranije i atraktivnije. Ovako, Ganso dolazi na Stari kontinnet kao 28-godišnjak u Sevilju.

Sa 15 godina ga je otkrio čuveni Đovani i doveo ga u Santos. Ganso je igrao futsal i pravio čuda sa loptom, pa je Đovani insistirao da mladić proba i sa “pravim fudbalom”. Debitovao je za Santos sa 18 godina i ubrzo dobio takvu čast da nosi Peleovu famoznu “desetku”. Blistao je u tandemu sa još jednim tinejdžerom Nejmarom i Evropa je brujala od dvojici Brazilaca koji će ubrzo krenuti stopama Ronalda, Roivalda, Ronaldinja, KakeNejmar je krenuo, Ganso nije nikad.

Kao i obično kada su brazilski veliki klubovi u pitanju, menadžeri, fondovi i ostale aždaje su odmah bacili kandže na mladića čiji talenat je isijavao. Alavi roditelji i korumpirani klupski čelnici su skovali plan koji će kasnije zaustaviti jednu obećavajuću karijeru. Kada je potpisao profesionalni ugovor sa Santosom, Ganso je pripadao 45 odsto klubu, 45 odsto fondu DIS, a preostalih 10 odsto je bilo u vlasništvu porodice. Stavljena je otkupna klauzula od 50.000.000 evra i svi zainteresovani velikani poput Real Madrida, Milana, Mančester Junajteda i ostalih morali su da odustanu.

Što zbog kaluzule, što zbog haosa oko vlasništva ugovora jer tri strane nisu mogle da se dogovore.

Blistao je 2009. i 2010, postizao golove, deli magične asistencije, pravio budale od čuvara sprektakualrnim potezima, debitovao je za reprezentaciju i selektor Dunga je morao da se pravda javnosti što ga nije pozvao na Mondijal. Sa Nejmarom u tandemu je predvodio Santos do titule prvaka Južne Amerike koja se čekala još od Peleove ere. Poznat po nadimku Ganso (Gusan), dobio je još jedan: Maestro.

Ali 2011. je počeo pad u karijeri. Buran privatni život i povrede su počeli da prate Gansa i potpuno je pao u senku Nejmara. Ušao je i u sukob sa čelnicima Santosa, pa je uz munje i gromove napustio slavni klub. Prešao je u redove rivalskog Sao Paula u transferu teškom 10.000.000 evra i od Santosovih navijača dobio i treći nadimak: Mersenario (Plaćenik).

Karijera je išla silaznom putanjom, ali dva čoveka su je spasila. Trener Murisio Ramaljo koji je došao u Sao Paulo i koji je lansirao Gansa u Santosu, i legendarni kapiten Trikolora Rožerio Seni koji se prihvatio misije da bude autoritet koji će namestiti “usijanu glavu” momka koji je mogao sve sa loptom, ali to nije pokazivao. Ganso se vratio u formu, opet je zaigrao za reprezentaciju i posle 200 i kusur mečeva za Sao Paulo je konačno došao momenat da zaigra u Evropi.

Sevilja je poznata kao sredina koja oživljava karijere, ali ih i čini većim. Gansov nekadašnji saigrač Luis Fabijano je bio najbolji primer posle fijaska u Portu, a iz Andaluzije su u zvezde lansirani Ivan Rakitić, Gžegož Krihovjak, Karlosa Baka, Alvaro Negredo

Mnogo kasnije i daleko manje pompeznije nego što se nekada očekivalo, Ganso je stigao u Evropu. Ako Sevilja još jednom odigra terapeutsku ulogu, moguće je da će već narednog leta velikani i bogataši stajati u redu za jednu od poslednjih autentičnih brazilskih “desetki”.

(FOTO: Action images)


tagovi

ŠpanijaSeviljaSao PauloPrimerameđunarodni fudballetnji prelazni rok 2016GansoEvropaBrazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara