"Igrači Crvene zvezde"
"Igrači Crvene zvezde"

Zvezda u potrazi za het-trikom: Za miran san, prvi brejk i otvoren put ka TOP 16!

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.11.14. | 11:30

Crveno-beli u novom okršaju sa starim poznanikom...

Igrači Crvene zvezde

Posle neiskorišćenog zicera u susretu s Neptunasom u Klajpedi, za košarkaše Crvene zvezde utakmica protiv Laboral Kuće u Vitoriji (20.30) znači mnogo više od samo 40 minuta igre i borbe za pobedu. Uspeh u Baskiji bi četi Dejana Radonjića dao ogroman razlog za optimizam i san o plasmanu u TOP 16 fazu sigurno bi postao daleko realniji. Međutim, poraz od ekipe Marka Krespija mogao bi crveno-bele donekle da stavi u nezgodan položaj, jer ih do kraja čekaju još tri neugodna i teška gostovanja. 

Izabrane vesti

Laboral Kuća je klub koji je možda i najviše poznat po tome što je brojne anonimne igrače lansirao u zvezde i od njih stvorio asove kakvi su danas. To se posebno odnosi na strance, među kojima su - Marselinjo Uertas, Tijago Spliter, Luis Skola, Valter Herman, Pablo Priđoni, Andres Noćioni, Tibor Plajs, Mirza Teletović... Od domaćih igrača, tu su Pablo Laso, Hoze Kalderon, Horhe Garbahosa... 

U odnosu na prethodnu takmičarsku godinu, Laboral je značajno promenio sastav, ali ipak ispoštovao klupsku politiku. Klub su pojačali Davis Bertans i Tornike Šengelija, koji sada predstavljaju okosnicu tima, ostao je Tomas Ertel, a dolascima Saše Vujačića, Dorona Perkinsa i Koltona Ajversona napravljen je spoj mladosti i iskustva, koji klub preferira već godinama unazad.

Baski u ovogodišnjem izdanju Evrolige još uvek nemaju poraz, a u prva dva kola bili su bolji od Neptunasa (88:69) i Galatasaraja sa minimalnih 91:90. Međutim, svestan je Krespi da je pred njegovim pulenima ogroman izazov i da bi trijumf nad Zvezdom bio zlata vredan.
Ovo je utakmica koju moramo da dobijemo, iako ne volim to da govorim igračima. Međutim, razmišljam pozitivno i mislim da ćemo trijumfom napraviti veliki posao. Zvezda je fizički snažan tim. Vilijams ima odlične košgeterske mogućnosti, Dženkins i Blažič su veoma brzi i agresivni i imaju Marjanovića pod košem, koji koristi fizičku prednost i svaki koš rešava zakucavanjem", rekao je Krespi, koji je uveren da će Laboral uspeti da prekine mini-seriju od dva uzastopna poraza od beogradskog kluba. 

Posmatrajući tradiciju, Zvezdi i te kako prijaju gostovanja u Španiji. Posebno ako su ista zakazana za novembar. Podsetimo, pre tačno dve godine tim sa Malog Kalemegdana je savladao Kahasol u Sevilji u Evrokupu (95:93), dok je prošle godine u Vitoriji rezultat bio 73:63. Interesantno, pod vođstvom Dejana Radonjića Zvezda je odigrala pet utakmica protiv španskih klubova i uknjižila svih pet trijumfa (po dva protiv Laboral Kuće i Bilbaa, jedan protiv Valensije). 

Markus Vilijams i Nikola Kalinić

Zvezda će svoju prednost u predstojećem okršaju tražiti kroz dobru igru sjajnog tandema Vilijams - Marjanović. Istina, dvojica najboljih igrača u sastavu Dejana Radonjića prilično su zakazala u susretu s Olimpijakosom, ali sada nema mesta za kalkulacije. Tu se posebno odnosi na Vilijamsa, koji je posle okršaja sa bratskim klubom i sam preuzeo odgovornost za poraz.

Američki plejmejker će voditi žestoku borbu sa jednim od najboljih organizatora igre u Evropi, francuskim kreativcem Tomasom Ertelom - uz Miloša Teodosića najboljeg asistenta Evrolige (7,5 asistencija). Upravo iz ovog dvoboja biće izrežiran i konačni ishod utakmice, zato će Zvezdina odbrana biti primorana da na sve načine da isključi Ertela iz igre, jer je on motor i pokretačka snaga Laborala i praktično sve zavisi od njegove dobre večeri.

S druge strane, Marjanović bi morao da iskoristi visinsku prednost u odnosu na Ajversona, Hamiltona i Tilija, koji nisu poznati kao vrsni defanzivci, a od njih se i ne očekuje veliki broj poena. 

Ali i Laboral Kuća ima svojih aduta. Domaćin bi problem mogao da napravi u pik-en-rol igri, iz koje pomenuti triling obično postiže koševe, gde crveno-bela defanziva ima odreženih poteškoća. Takođe, Laboral često ume da igra sa četiri spoljna igrača, gde su Davis Bertans i Saša Vujačić dva glavna egzekutora. Činjenica je da Zvezda ima strašne muke kod branjenja dalekometnih šuteva, a jasno je da Španci imaju veliku količinu baruta u svojim rukama.
Ne postoji obaveza da nešto uradimo, ali postoji naša velika želja. Tako će biti i u duelu protiv Laborala. Idemo u Španiju sa motivacijom da ih savladamo, ali u ovoj grupi nijednog trenutka ne smemo da zaboravimo da smo najmlađa ekipa i ko su nam protivnici. Probaćemo da iznenadimo u Vitoriji. Naša mladost donosi oscilacije - može da donese nešto dobro, ali i da se ispolji u suprotnom pravcu. Jednostavno je takva strategija ove sezone u klubu, a ja se nadam da će ona na kraju, uz našu veru, da donese pozitivan rezultat", rekao je Dejan Radonjić

Prema pisanju španskih medija, košarkaši dva tima istrčaće na teren obučeni u majice sa likom nestalog mladića iz Baskije Hodeija Eguluza (24).

Potraga za njim traje od 19. oktobra, kada je nestao u Antverpenu, posle večere sa prijateljima. Akciju su do sada podržali i fudbaleri Atletik Bilbaa i Reala.

(FOTO: MN Press, Star Sport)


tagovi

FK Crvena zvezdaDejan RadonjićEvroligaLaboral Kućamarko krespi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara