ADIOS! Velika Rusija i car Igor ugasili špansku dinastiju!

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.07.18. | 18:41

Kakva ludnica u Moskvi, Rusija je u četvrtfinalu!

Moskva je u transu, španska dinastija je ugašena - Rusija je prvi put u četvrtfinalu Svetskog prvenstva! Zbornaja komanda bacila je špansku Furiju na kolena posle apsolutno lude penal serije i 120 minuta krajnje dosadnog fudbala! Na kraju dva poluvremena i isto toliko produžetaka 1:1, a posle penala 4:3 za Rusiju!

Rusiji zaista treba odati priznanje jer se borila lavovski za cilj koji je ostvarila - ultradefanzivnom postavkom upropastila je utakmicu, ali istu odvela u penal završnicu iz koje je izašla kao apsolutni pobednik! I sve to zahvaljujući neverovatnim odbranama Igora Akinfejeva, koji je „skinuo“ udarce Kokeu u trećoj i Jagu Aspasu u petoj seriji. Moskva je pala u neverovatnu euforiju, Španija je završila svoje učešće, čime je stavljena tačka na jednu od najvećih fudbalskih generacija ikada viđenih. 

Izabrane vesti

Trenutak kada je Akinfejev odbranio Kokeov udarac

Tužna fudbalska predstava u Moskvi. Bar po kvalitetu fudbala, uz bezmalo dva časa mučnih scena, previše dodavanja i premalo uzbuđenja! Rusija je uspela da uvuče Španiju u prljavu borbu bez imalo kvalitetnog intenziteta, ni previše konkretnih poteza. Prilično smušeno, bezidejno, sporo. Sve ono što Španija nije, a što je Rusiji odgovaralo da utakmica ode u produžetke i da se tamo traži šansa iz neke neposredne opasnosti ili kontre koja bi iznenadila nekadašnjeg svetskog šampiona. Uprkos tome što je Furija imala veći posed lopte i opasnije situacije pred golom neprikosnovenog Igora Akinfejeva, dešavanja na terenu u Moskvi na momente podsećala su na susret Francuske i Danske. Odnosno, kao da je nerešen ishod oba tima vodio u narednu fazu.


ŠPANIJA – RUSIJA 1:1 penalima 3:4
/Ignaševič 12ag - Dzjuba 41pen/

Stadion: Lužnjiki, Moskva
Sudija:  Bjern Kujpers (Holandija)
Žuti kartoni: Pike (Španija), Kutepov (Rusija), Zobnin (Rusija).

Španija (4-2-3-1): De Hea - Načo (od 70. Karvahal), Pike, Ramos, Alba – Buskets, Koke – Silva (od 67. Inijesta), Isko, Asensio (od 104. Rodrigo) - Dijego Kosta (od 80. Aspas);
Rusija (5-3-1-1): Akinfejev – Fernandeš, Kutepov, Ignašević, Kudrjašov, Žirkov (od 46. Granat) – Kuzjajev (od 97. Jerohin), Samedov (od 61. Čerišev), Zobnin – Golovin – Dzjuba (od 65. Smolov).


Očekivalo se, zaista, mnogo više od dva gola. Pre svega, mnogo više od autogola i pogotka sa kreča. Već u 12. minutu Španija je stigla do vođstva posle slobodnog udarca koji je sa desnog boka uputio Marko Asensio. Lopta je „gađala“ Serhija Ramosa, koji se u datom momentu našao u fizičkom kontaktu sa Sergejem Ignaševičem. Prekaljeni veteran nije bio svestan da mu lopta ide pravo u noge, što je samo najavilo gol Španije za veliko slavlje malobrojnih navijača sa Pirineja. Ipak, do kraja utakmice videli smo samo još jedan pogodak. I to onaj besmisleni poklon Đerara Pikea koga je lopta pogodila u ruku, posle čega je Bjern Kujpers pokazao na kreč. Kao druga strana jatuka bio je hladan Artem Dzjuba, čovek-stena, kako ga fudbalski stručnjaci sada zovu.

Španija je ozbiljno zakazala u utakmici koja je trebalo da bude rutinska izvedba za četvrtfinale, ali se tako samo pokazalo da je zenit ovog tima odavno prošao. Nije bilo dovoljno konkretnosti u napadačkoj polovini, lopta se previše vrtela oko protivničke odbrane, a to je dovelo do toga da je Furija na kraju izvela četvorocifren broj dodavanja! Tačnije 1.137, uz 1.029 uspešnih. Ali, sve su to mahom bila horizontalna dodavanja, ne u prostor, što je samo dodatno uspavalo ceo Lužnjiki, ali i „umrtvilo“ samu utakmicu. 

Rusija se odlično branila, što je bila taktika kojoj se Stanislav Čerčesov okrenuo praktično još u prvom, celim drugim delom utakmice, a onda i u dodatnih pola časa igre. Na momente je izgledalo panično, ali je bilo dosta uspešno. Uostalom, ne bi bilo produžetaka, niti bi Španija izgledala tako dezorijentisano. Dodatnu energiju ulivao je zaista perfektni Akinfejev, čije su duge ruke sprečile Inijestu, Aspasa, ranije i Kostu da se proslave. Posle onog kiksa Sergeja Ignaševiča, Rusiji je bilo potrebno da se defanzivni bedem ponovo učvrsti i da se tako zaustavi favorizovanog protivnika. 

Kada se to dogodilo, utakmica je dobila jasno usmerenje - ka penalima! Rusija je shvatila da jedino tako može da zaustavi silu sa Iberijskog poluostrva i zato se branila sa devet igrača u polju i svi izuzev Artema Dzjube, kasnije i Fedora Smolova. To je na kraju urodilo plodom. Španija je nastavila bezuspešno da obleće oko ruskog zida i u pokušaju da se dokopa slobodnog prostora za šut ostala bez šanse da ugrozi Akinfejeva. Osim Inijestinog udarca u finišu drugog poluvremena Španija nije imala konkretnu priliku sve do udarca Đerara Pikea u poslednjim trenucima prvog od dva produžetka i to posle prekida, kada je njegov udarac glavom osujetio ruski kapiten i lako sprečio opasnost. Do raspucavanja u penal serijama tek dve sporadične šanse, kao uvod za penal ludilo koje je usledilo! 

Utakmica će se, eto, pored toga što su odigrani prvi produžeci na ovom turniru i pored nestvarnih španskih procenata sa dodavanjima, ostati upamćena i po tome što je prvi put na najvećem fudbalskom takmičenju izvedena toliko čekana "četvrta" izmena, pošto su Aleksandar Jerohin i Rodrigo ušli na teren u nastavku. Ali, sve ostalo je za potpuni zaborav! 

PAROVI OSMINE FINALA SP

Subota:
Francuska - Argentina 4:3 (1:1)
/Grizman 13pen, Pavar 57, Mbape 64, 68 - Di Marija 41, Merkado 48, Aguero 93/

Urugvaj - Portugalija 2:1 (1:0)
/Kavani 7, 62 - Pepe 55/

Nedelja:

Španija - Rusija 1:1 (1:1) - 3:4 posle penala
/Ignaševič 12ag - Dzjuba 41 penal/

20.00: (1,90) Hrvatska (3,35) Danska (4,40)

Ponedeljak:
16.00: (1,52) Brazil (4,00) Meksiko (7,25)
20.00: (1,45) Belgija (4,30) Japan (7,75)

Utorak:
16.00: (3,00) Švedska (3,00) Švajcarska (2,70)
20.00: (3,70) Kolumbija (3,05) Engleska (2,20)

Foto: Action Images


tagovi

Sergej IgnaševičĐerar Pikereprezentacija RusijeFudbalska reprezentacija ŠpanijeRusija2018Igor Akinfejev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara