Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

AFRIKA: Derbiju u Maroku, Kamerunu i Obali Slonovače

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.05.21. | 09:46

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Tunis)

Prvenstvo Tunisa ulazi u sam finiš, a nekoliko timova još uvek nije obezbedilo opstanak. Među njima, pomalo neočekivano, nalazi se i Klub Afrikan, trinaestostruki šampion. Nije drama, od Bizertna koji je u zoni ispadanja ima četiri boda više, pa bi ga eventualna pobeda nad Olimpikom i definitivno ostavila u ligi. Problem je što je i Olimpik u potpuno identičnoj situaciji. Možda bi im oboma X bio po meri. Takav ishod nije previše često dolazio u duelima ova dva kluba. Na poslednjih deset prvenstvenih utakmica, samo dva puta. Od ostatka, sedam puta je pobedio Klub Afrikan, ali je ove eszone Olimpik osvojio sva tri boda, pobedom sa 2:0.

BAMBUTOS – FORTUNA, 16.00

(Fudbal, Kamerun)

Elitna liga u Kamerunu je podeljena na dve grupe od po 11 klubova, što je unelo dosta uzbuđenja. Svi ambiciozniji timovi moraju da se bore za prva dva mesta na tabeli, pošto samo četiri najbolje ekipe mogu u plej-of. Bambutos i Fortuna iz Mfua žele u doigravanje za titulu, a dosadašnji rezultati pokazuju da imaju kvalitet za to. Fortuna je trenutno drugoplasirana u grupi A, sa tri boda više od Bambutosa. Remiji nisu retkost u Kamerunu, klubovi su približnog kvaliteta. Tako su prošle sezone Bambutos i Fortuna oba svoja okršaja okončali nerešeno – 0:0 i 2:2.

VARI VULVS – KANO PILAR, 17.00

(Fudbal, Nigerija)

U Nigeriji, verovatno već i znate, prednost domaćeg terena pravi ogromnu razliku. Malo je ekipa koje ne pobeđuju na svom stadionu. Vari Vulvs je ove sezone jedan od tih retkih timova, pošto je na devet utakmica zabeležio samo pet pobeda, uz tri remija. Sakupio je premalo bodova kod kuće i zato je pri dnu tabele. Kano Pilars je trenutno drugi, ali je devet od 11 pobeda ostvario kao domaćin. Možda je ovo pravi trenutak da upiše još jedan brejk na svoj konto. Uposlednjih 10 godina nijednom nije savladao Vukove u gostima. Samo je jednom na šest utakmica izvukao 0:0.

ARMI – ASEK, 17.30

(Fudbal, Obala Slonovače)

Derbi dosadašnjeg toka prvenstva Obale Slonovače. Armi i ASEK su vodeća dva tima u grupi B. ASEK, kao najtrofejniji klub u zemlji, ima najviše ambicije. Za sada sve ide po planu, ima četiri boda više od Armija i pobedom bi praktično osigurao plej-of, iako ima još tri kola posle ovog do kraja ove faze prvenstva. Armi je u bližoj istoriji umeo da namuči ASEK, pobedio ga je na tri od poslednjih pet utakmica. U jednom periodu minule decenije su nerešeni rezultati bili nepisano pravilo kada se sastanu ovi timovi, ali poslednjio remi je viđen pre tri godine. GG je došao samo tri puta na prethodnih 12 susreta.

HARTS OF OUK – KING FAJSAL, 20.00

(Fudbal, Gana)

Loša forma u poslednjih nekoliko nedelja koštala je Harts of Ouk. Osvojio je samo četiri boda u prethodna četiri kola, što su vodeći klubovi u Gani, Asante Kotoko i Grejt Olimpiks iskoristili da naprave razliku na tabeli. Hrastova srca moraju da se iskupe protiv King Fajsala, kluba koji je trenutno u zoni ispadanja, kako bi se ponovo uključili u borbu za titulu. King Fajsal nije pobedio Harts nijednom još od 2009. godine. Od tada su se sastali osam puta, Harts je trijumfovao u ćetiri navrata, a viđeno je još toliko remija. U prvom meču ove sezone Harts je kao gost slavio sa 2:1.

FAR RABAT – VIDAD. 23.55

(Fudbal, Maroko)

Noćas je na programu veliki derbi u Maroku, možda i najznačajnija utakmica koja će ovog vikenda da se odigra u Africi. Sastaju se FAR iz Rabata i Vidad iz Kazablanke, trenutno trećeplasirani i prvoplasirani timovi u šampionatu. Samo pobeda ostavlja FAR u trci za titulom, pošto je Vidad pobegao na +7. U skladu sa renomeom ova dva kluba, oni retko gube bodove na „malim“ utakmicama i praktično ovakvi derbiji u trouglu sa Radžom odlučuju o šampionu. Igrači FAR-a su verovatno iscrpljeni, pošto su pre tri dana igrali Kup Maroka protiv Radže. Prošli su dalje boljim izvođenjem jedanaesteraca, posle 120 minuta je bilo 1:1. U polufinalu je i Vidad, koji je rutinski savladao Čabab sa 4:0. Igra 3+ je došla samo jednom na poslednjih pet susreta FAR-a i Vidada.


tagovi

AfrikaHarts of OukASEK MimozaVidad KazablankaKano Pilars

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara