Osman Bukari na meču sa Egiptom (©AFP)
Osman Bukari na meču sa Egiptom (©AFP)

AFRIKA: Egiptu i Obali Slonovače samo pobede odgovaraju, Bukarijevoj Gani ni trijumf ne garantuje prolaz

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.01.24. | 09:25

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

Kreće rasplet u grupnoj fazi Kupa afričkih nacija. Prvi mečevi 3. kola odigraće se u A grupi od 18 časova. Situacija je veoma zakomplikovana, lako može da se desi da domaćin turnira Obala Slonovače već sada bude eliminisana. Slonovi su na premijeri savladali Gvineju Bisao sa 2:0, a potom su izgubili od Nigerije sa 1:0. Zato su tek treći na tabeli, imaju po bod manje od Ekvatorijalne Gvineje i Nigerije, te sada moraju da trijumfuju. Ovo će im biti treći put da igraju protiv Ekvatorijalne Gvineje na KAN u ovom veku, prethodna dva puta su trijumfovali, 2012. sa 3:0, a 2022. sa 1:0.


GVINEJA BISAO – NIGERIJA, 18.00

(Fudbal, Kup afričkih nacija)

Čak i najgori mogući rasplet po Nigeriju, poraz od Gvineje Bisao i pobeda Obale Slonovačeminimalnim rezultatom, ne bi verovatno bio poguban po Superorlove. Nigerijci posle remija sa Ekvatorijalnom Gvinejom (1:1) i pobede nad domaćinom turnira (1:0) imaju četiri boda, pa čak i da padnu na treću poziciju najverovatnije će se naći među najboljim trećeplasiranim selekcijama. Za Gvineju Bisao je posle dva poraza od po dva gola razlike ovaj turnir završen. Zanimljivo, Nigerija i Gvineja Bisao su bili rivali u kvalifikacijama, obe ekipe su prošle godine u direktnim duelima slavile po jednom sa po 1:0.


ZELENORTSKA OSTRVA – EGIPAT, 21.00

(Fudbal, Kup afričkih nacija)

Okrećemo se B grupi, gde je situacija kudikamo jasnija. Zelenortska Ostrva su pobedama nad Ganom (2:1) i Mozambikom (3:0) overila prvu poziciju i lakšeg protivnika u osmini finala. Egipat ima dva remija sa po 2:2 protiv istih tih timova, pa je drugi na tabeli. Ukoliko aktuelni vicešampion Afrike trijumfuje danas, sigurno će biti drugi i plasiraće se u osminu finala. U slučaju remija ili poraza će Egipćani ostati drugi samo ako Mozambik i Gana remiziraju. I to pod uslovom da Zelenortska Ostrva ne trijumfuju sa više od jednog gola razlike.


MOZAMBIK – GANA, 21.00

(Fudbal, Kup afričkih nacija)

Kao što smo već napisali, ni Mozambiku, ni Gani nikako ne odgovara remi u ovom meču. Oba tima zasad imaju samo po bod (Crne zvezde značajno bolju gol-razliku), pa su u teškoj situaciji. Ako Egipat ne kiksne, pobeda ni jednima, ni drugima ne donosi siguran plasman u osminu finala. Sa treće pozicije i četiri osvojena boda može se do nokaut faze, ali moraće da sačekaju rezultate u preostalih pet grupa. Četiri najbolje trećeplasirane ekipe idu dalje, ali svakako teška situacija sa fudbalera Crvene zvezde Osmana Bukarija i njegovu Ganu. Mozambik je poslednji put igrao protiv Gane u januaru prošle godine u prijateljskom meču, tada je trijumfovao sa 1:0.



tagovi

AfrikaKup afričkih nacijaKup afričkih nacija 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara