Malbašić i Zukić (©Starsport)
Malbašić i Zukić (©Starsport)

Ako imaš velike ambicije, onda šampionu moraš da pokažeš zube

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.11.23. | 10:17

Pred Vojvodinom dva velika ispita. Dans protiv Crvene zvezde, već u narednom kolu sa Partizanom

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

Bio je 26. maj daleke 2013. godine kada je novosadska Stara dama poslednji put savladala Crvenu zvezdu u Novom Sadu (3:0). Prošlo je više od decenije, a Novosađani nisu uspeli da uzmu ceo plen na svom stadionu ekipi koja je od tada osvojila osam šampionskih titula. Istina, nije bilo ni lako igrati protiv ekipe iz Ljutice Bogdana, Zvezda je doživela veliki uspon, postala u međuvremenu dominantna u domaćem prvenstvu i napravila značajan rezultat na evropskoj sceni, ali deset i po godina bez pobede na “Karađorđu” svakako je zabrinjavajući podatak za klub renomea Vojvodine. Poslednji put Lale su se protiv aktuelnog prvaka Mozzart Bet Superlige radovale u Beogradu pre više od šest godina, kada su slavile sa 3:1 pod palicom Nenada Lalatovića. Zanimljivo, u tom timu Vojvodine bila su i dvojica trenutnih startera, kapiten Filip Malbašić i štoper Lazar Rosić, koji se letos vratio u klub. Od tada su ova dva kluba susrela čak 21 put, ali Vojvodina nije uspela da upiše nijedan trijumf.

Izabrane vesti

U taboru Stare dame znaju sa kakvim rivalom moraju da ukrste koplja, ali veruju da mogu da prekinu negativnu tradiciju na domaćem terenu. Razlog za optimizam navijačima Vojvodine uliva i velika pobeda nad TSC-om u gostima (2:1) u prošlom kolu, kada su izabranici Ranka Popovića pokazali da mogu da se nose sa rivalima iz samog vrha. Već u narednom kolu Novosađani će na noge i beogradskim crno-belima, ali danas najpre polažu ispit protiv Crvene zvezde u Novom Sadu (16.00, TV Arena Premium 1).

Naravno, Zvezda kao aktuelni prvak i učesnik Lige šampiona sa najskupljim timom u istoriji jeste veliki favorit u Novom Sadu, u prilog joj ide i pomenuta tradicija, ali isto tako na Voši je da upravo na ovakvim mečevima pokaže pobednički karakter i spremnost da pomrsi račune najvećim. Sa dolaskom nove uprave prošlog leta, postavljene su izuzetno visoke ambicije na “Karađorđu”, a na vrhu te piramide ciljeva je i titula prvaka kroz dve, tri sezone. Pa ako već klub ima takve ambicije, onda mora i da pokaže zube šestostrukom uzastopnom šampionu, da se isprsi i pokuša da napravi povoljan rezultat. Čak on može i da izostane, ako pristup bude hrabar i ukoliko navijači prepoznaju da njihovi ljubimci grizu od starta.

Dala je svakako Lalama veliki vetar u leđa pomenuta pobeda u Bačkoj Topoli pre 15 dana, a takođe tokom reprezentativne pauze Novosađani su mogli da nadograde igru i sumiraju utiske, te spremni dočekaju ovaj veliki derbi. Zadovoljan je trener Novosađana Ranko Popović radom svojih izabranika, prijala im je i prethodna pauza, posle koje su doduše ugostili dosta lakšeg rivala, ali odigrali možda i najbolju ovosezonsku partiju protiv Radnika (3:0). Sada je ispit mnogo, mnogo teži, ali naravno da to sa sobom bez sumnje nosi i dodatnu motivaciju – da pokušaju da posle dugo vremena nadigraju Crvenu zvezdu.

Beograđani nisu u dobroj formi, to je evidentno, jer je ekipa Baraka Bahara jedva izvojevala pobede protiv Javora (3:2), nije rutinski uspela da reši ni mečeve protiv IMT-a (2:1) i Radnika (3:1), tu je i nedavni remi sa TSC-om (1:1)... Uz sve to, veći je pritisak na gostima, jer imaju zaostatak od šest bodova za liderom Partizanom, a već u sredu ih očekuje odlučujući meč za nastavak evropskog puta protiv Jang Bojsa u Bernu.

Nema dileme da su beogradski crveno-beli ranjivi, nikako ne uspevaju praktično ni na jednom meču da sačuvaju mrežu, a s druge strane Voša je vrlo efikasna u poslednje vreme i redovno postiže po dva pogotka. Veruju u redovima novosadskog tima da će ovaj duel poneti epitet pravog derbija i da će fudbaleri Stare dame odvažno ući u meč.

“Želimo da ovo ponovo bude pravi derbi i da Zvezda od ovog trenutka počne da oseća nelagodu kada dolazi u Novi Sad. Ovo je lepa prilika za sve nas da pokažemo ono što smo radili do sada, da to nadogradimo i napravimo korak dalje. Ne treba trošiti reči na Zvezdu, s obzirom na to kakav igrački kadar imaju i da igraju Ligu šampiona. Međutim, verujem da ćemo imati pravi odgovor”, rekao je strateg Lala Ranko Popović u najavi meča.

Pred današnji derbi, Voša ima i kadrovskih problema, ali trener Novosađana nije otkrio imena fudbalera koji su pod znakom pitanja.

Projektovani sastav Vojvodine (4-2-3-1): Carević – Lazarević, Rosić, Crnomarković, Giorbelidze – Indio, Milosavljević – Radulović, Zukić, Malbašić – Vukanović.

MOZZART BET SUPERLIGA, 16. KOLO:

Petak:

IMT - Spartak Subotica 0:1 (0:0)

/Stanojev 80/

Subota:

14.00: (20.45) Radnik Surdulica (3,10) Mladost Lučani (3,15)

16.00: (8,00) Vojvodina (4,70) Crvena zvezda (1,40)

18.30: (1,55) Partizan (4,10) TSC (6,25)

Nedelja:

13.00: (2,15) Radnički 1923 (3,35) Novi Pazar (3,45)

15.00: (2,30) Javor (3,30) Voždovac (3,20)

15.00: (2,85) Radnički Niš (3,20) Čukarički (2,55)

18.30: (2,10) Železničar Pančevo (3,40) Napredak (3,60)



tagovi

FK VojvodinaFK Crvena zvezdaMozzart Bet SuperligaRanko Popović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara