Alvaro Morata i Atletiko - sve varijante (GRAFIKA)

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.01.19. | 08:13

Kako bi Dijego Simeone mogao da kombinuje tim posle dolaska dojučerašnjeg napadača Čelsija

Povratak Alvara Morate u matični klub posle jedanaest i po godina dao je Dijegu Simeoneu novu opciju u srcu napada, ali i mogućnost da u nastavku sezone promeša karte i pred fudbalsku javnost iznese možda i neke potpuno nove taktičke principe.

S obzirom da je Dijego Kosta trenutno povređen i da ga čeka bar još mesec dana oporavka zbog operacije stopala Alvaro Morata je spreman da odmah uskoči u igru i pokaže da je sve ono u Čelsiju samo posledica lošeg sklapanja kockica. Odnosno, da se našao na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme.

Izabrane vesti

Međutim, šta će biti sa ekipom kada se Dijego Kosta oporavi, a sa njim i Stefan Savić, Filipe Luis, Koke, Vitolo... Čolo Simeone će se baš naći na slatkim mukama kako da sastavi startnih jedanaest. Čolo će imati mogućnost da izađe iz svoje standardne postavke 4-4-2 i moći da isproba nešto sasvim drugačije. Od trozupca GKM (Grizman, Kosta, Morata) u formaciji 4-3-3, preko potpune ofanzive - ako za to bude potrebe - kroz sistem 4-1-3-2, do varijante sa tri štopera kroz postavku 3-4-1-2.

Naravno, Simeone će pre svega moći da kombinuje dosta kroz svoj omiljeni sistem 4-4-2. Jedna u kojoj će Grizmanov partner biti upravo Morata, druga u kojoj će se na svoje prirodno mesto vratiti Kosta. Osim toga, Simeone bi s oporavkom Stefana Savića i Filipea Luisa dobio po jednu bitnu opciju u srcu odbrane i na kritičnom levom boku, gde se često prinudno krpio. U veznom redu, po potrebi, može da iskombinuje varijante gde bi Koke, Vitolo ili Toma Lemar bili na levom boku, zavisno od toga koliko bude želeo da igra ofanzivno, ali i da centralni deo veznog reda oplemeni s Kokeom, Tomasom, Saulom i Rodrigom. Saul je sticajem okolnosti, usled brojnih povreda i ove sezone Čolov džoker. Igrač za sve varijante – od levog beka, do obe bočne pozicije u veznom redu, do centralne i nešto defanzivnije pozicije u sredini, što je i pokrivao u dosadašnjih 28 utakmica u svim takmičenjima. Zato Saul, nesumnjivo, predstavlja jedan od najvažnijih šrafova madridskog Atletika. 

Posle odlaska Želsona Martinsa u Monako, te teške povrede Vitola (prelom potkolenice), Saul će verovatno biti zadužen za desni bok, gde će minute deliti sa Anhelom Koreom. Opet, zavisno od toga kakvu će Simeone imati filozofiju - napadačku ili nešto umereniju. S povratkom Vitola, Atletiko će dobiti još jednog univerzalca, pošto je nekadašnji igrač Sevilje i Las Palmasa podjednako upotrebljiv na oba napadačka boka. Doduše, nešto je manje upotrebljavan, najviše zbog opasne konkurencije u napadačkoj trećini. 

Dijego Simeone odavno važi za trenera koji voli često da rotira startnu postavu, čak i kada nema problema sa povredama. Voli igrače koji mogu da odgovore izazovima na više pozicija. Taktiku gradi na temelju toga šta od svog tima želi - da iskoristi suvi individualni kvalitet Grizmana, Saula, Lemara i Koste, ili da koristi timske igrače poput Kokea, Tomasa, Koree, Lukasa Ernandeza... Zbog toga sa Moratom u timu ima nekoliko, vrlo raznovrsnih varijanti. Naravno, od njega će se očekivati golovi, ono što Kosta ove sezone ne uspeva da donese u potrebnoj meri. 

Sa formacijom 4-4-2 dobija na stabilnosti u veznom redu, mogućnost da kontroliše loptu i u svakom trenutku ima dva špica u kaznenom prostoru. Da li je trozubac GKM Atletikova mogućnost u budućnosti? Teoretski, jeste. Ali, nije to Dijegov fah... S obzirom da Simeone ne igra taj napadački, atraktivni fudbal, već voli da ima kontrolu i energiju na terenu iz koje izvlači golove. Čak i varijanta 4-1-3-2 ne deluje kao nešto čemu će pribeći Simeone, ali ako situacija to bude zahtevala, moći će da se okrene čak i ovoj varijanti. Na kraju, formaciju 3-4-1-2, iliti 3-5-2 može da koristi ukoliko bude išao na varijantu kontranapada. Tim sistemom ove sezone vodio se samo u grupnoj fazi Lige šampiona protiv Klub Briža, kada je Atletiko slavio sa 3:1. Filipe Luis možda nije najpodobniji u toj varijanti, ali Lukas Ernandez na levom i Santijago Arijas na desnoj strani svakako jesu. 

Na kraju, Simeone može da se okrene i mogućnosti da igra bez Morate i Koste u startnoj postavi, sa Grizmanom kao jedinim isturenim igračem. Tada bi pored standardne četvorke u odbrani Rodrigo bio čistač ispred, dok bi napred. na primer, bili Korea, Saul, Koke i Lemar. Grizman bi ostao u napadu.

Dakle, Atletiko ima dosta mogućnosti, što pred svakog takmaca stavlja mnogo nepoznatih i dilema. 

4-3-3: Oblak – Arijas, Himenez, Godin, Lukas – Saul, Rodrigo, Koke – Morata, Grizman, Kosta.

4-1-3-2: Oblak – Arijas, Himenez, Godin, Lukas – Rodrigo – Vitolo, Grizman, Lemar – Morata, Kosta.

4-4-2: Oblak – Arijas, Himenez, Godin, Lukas – Saul, Rodrigo, Tomas, Koke – Grizman, Morata.

3-4-1-2: Oblak – Himenez, Godin, Lukas – Arijas, Saul, Rodrigo, Filipe – Grizman – Morata, Kosta.

Foto: Reuters


tagovi

Alvaro MorataZimski prelazni rok 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara