Analiza engleskih medija: Igrači čuli Milojevićevu poruku, Pavkov napravio veliku štetu! Samo je Van Dajk sprečio da bude još ubedljivije...

Vreme čitanja: 6min | sre. 07.11.18. | 10:32

Britanska štampa bila vrlo kritički orijentisana prema ekipi Jirgena Klopa, a većina je veličala pobedu Crvene zvezde i posebno atmosferu u „beogradskom kotlu buke“

Eho nezaboravne beogradske večeri i gotovo bajkovite pobede Crvene zvezde nad Liverpulom osetio se na svim krajevima Evrope, a ponajviše na Ostrvu, gde su tamošnji mediji ostali u šoku posle svega što su mogli da vide na nakrcanom stadionu Rajko Mitić. 

Izabrane vesti

Dejli mejl je kompletnu Liverpulovu igru sumirao fotografijom levog beka Endrjua Robertsona pošto je Milan Pavkov zategao praćku i poslao neodbranjivi plotun u desni ugao Alisonovog gola sa preko 25 metara. Ističe se da je Jirgen Klop najveći deo utakmice proveo kraj aut-linije, raširenih ruku poput vrane, a da su prepoznatljivu osmeh i harizmu kojom Nemac zrači zamenili bes i onaj, kako je opisano, manijakalni smeh nakon drugog primljenog gola. Rečju – bezdan. Pomenuti izvor piše i da su Klop i njegovi izabranici ostali zaluđeni idejom da će utakmica u Beogradu biti formalnost posle onih 4:0 na Enfildu pre dve sedmice i da zbog toga ceo tim zaslužuje najozbiljnije kritike. Pominje se i da je Danijel Staridž mogao da promeni ceo tok utakmice da je bio precizan u 17. minutu, a da je lopta kod udarca Milana Pavkova za drugi gol išla brzinom od preko 94 kilometra i da joj je bilo potrebno manje od jednog sekunda da stigne od kopačke, do mreže. Igra Crvene zvezde opisana je kao „nemilosrdna“ i „očaravajuća“, te da je srpski šampion video šansu da se takmiči i uz malo sreće nadigrao prošlosezonskog viceprvaka Lige šampiona.
„Veče za zaborav“, bio je naslov Dejli mirora, koji otvoreno kritikuje nonšalantnost Liverpulove odbrane u prvom delu i nedoličnu ofanzivnu igru u drugom poluvremenu, što je koštalo Redse pozitivnog rezultata.

Milan Pavkov viđen je kao apsolutni heroj ludila viđenog u Ljutice Bogdana 1a, što potvrđuju sledeće reči:
„Milan Pavkov je napravio ogromnu štetu Liverpulu, prvo je udarcem glavom nadmudrio odbranu Redsa poput lisice, a onda je elegantnim udarcem matirao Alisona“.

Ništa manje kritika nije dobio ni Danijel Staridž, čija je igra u prvom poluvremenu, odnosno pre nego što je zamenjen u pauzi, okarakterisana kao – čist sebičluk! Sve je veća zabrinutost i oko izdanja mladog Trenta Aleksander Arnolda, za koga se piše da igra neprepoznatljivo loše još od perioda posle Mundijala u Rusiji i da je od Marka Marina dobio lekciju koju će dugo pamtiti. Mohamed Salah nije označen kao jedan od boljih na terenu, ali je pomenuti list stao u njegovu zaštitu i jednosta napisao: „Egipćanin ne može ništa bez prave pomoći“.

Na kraju, Miror kaže da je Liverpul „udavljen u beogradskom kotlu buke“ i da će Jirgen Klop morati da stavi prst na čelo, jer su sada šanse za prolaz dalje sve manje...

Ugledni britanski dnevnik Gardijan bio je fasciniran igrom Crvene zvezde, koja je dobila sve pohvale za urađeno u neverovatnom podvigu, prvom u Ligi šampiona kakvu poznajemo.
„Marakanina reputacija je opravdana. Ta strast, zaglušujuća buka i neprijateljsko okruženje o kojima se priča toliko nije nikakvo preterivanje, mada je Klop insistirao na tome da to nije razlog zašto je Liverpul poražen u Beogradu. Zvezda je napravila čudo i odgovorila svima. Teško naoružani vojnici pokrivali su sve ulaze na stadion, dok je zvuk bio sve jači, kao da su se navijači takmičili među sobom ko će biti glasniji. Topli doček imali su i heroji Crvene zvezde, koji su pobedili Liverpul s rezultatom 2:1 na Enfildu pre 45 godina. Oni su obišli počasni krug, posle čega im je Crvena zvezda odala poštu sjajnom igrom. Liverpulovi navijači podržali su teoriju da je Marakana zastrašujuće mesto“, stoji u autorskom tekstu Gardijana.

Osim toga, u tekstu stoji da je Liverpul sinoć odigrao 200. evropsku utakmicu u Kupu šampiona, odnosno današnjoj Ligi šampiona. Kako se ističe, postavlja se pitanje da li je Liverpul igrao u luđoj atmosferi ikada ranije. Gol Milana Pavkova opisan je kao „zaista izvanredan poduhvat“, koji je samo ulepšao prvi evropski trijumf crveno-belih u elitnom takmičenju još od 1992. godine.
„Druga zver kod kuće“, reči Endija Robertsona možda najbolje opisuju ono što je Liverpul doživeo u Beogradu, a zaključak autora je da Redsi nisu mogli da ukrote zver.

Ozbiljne kritike dobio je Jirgen Klop zbog selekcije tima uoči susreta, od odluke da Džerdana Šaćirija ostavi u Engleskoj kako bi izbegao političke sukobe, do činjenice da je Danijela Staridža poslao na teren pre Bobija Firmina, kao i da su mu Adam Lalana i Džoel Matip igrali u prvoj postavi.

Britanski tabloid San bio je oštar prema Crvenoj zvezdi i fokus je bio više na ponašanju navijača, nego na samoj utakmici
„Kada najveći klub u Srbiji igra evropske utakmice, najveće borbe vode se na tribinama, ne na terenu. Navijači su zadržali idiotsku reputaciju pošto su pre utakmice pravili nerede na tribinama i sukobili se s lokalnom policijom. U isto vreme njihov tim, obično loš protiv polupristojnih timova, zadao je solidan udarac“, stoji u uvodu Sanove analize viđenog u Beogradu, posle čega je usledila paljba na račun Liverpula:
„To što je Zvezda uradila bilo je dovoljno da Liverpul kapitulira u očajnom, užasnom performansu koji je doveo do zasluženog poraza“.

Što se Crvene zvezde tiče, u tekstu stoji da i „pored trijumfa nad Liverpulom, crveno-beli nisu prikazali ništa posebno, pogotovo jer su Redsi odigrali najgoru utakmicu sezone. S obzirom na ne tako dobar učinak u Ligi Evrope, ovo je apsolutno najveća pobeda Crvene zvezde još od one protiv Marselja 1991. godine“.

Liverpul Eho tvrdi da “nema nikakvog iznenađenja u Zvezdinoj pobedi”.

Osim toga, ističe se da je Liverpul konačno pobeđen svojim receptom – atmosferom koja je progutala Redse.
“Bilo je ovo veliko veče za navijače Crvene zvezde, koje je ova pobeda vratila u slavne dane. Slika fudbalera Liverpula još tokom zagrevanja odavala je čudan utisak. Dočekani su uz orkestrirane povike ‘Je.i se, Liverpule’, a kako je vreme prolazilo, galama je bivala sve jača”.

U autorskom tekstu poznatog novinara Džejmsa Pirsa ističe se da je Crvena zvezda imala više srce, više borbenog duha i više strasti!
“Bila je to mračna, užasna noć za Liverpul. U užarenom Beogradu, Liverpul se smrznuo”, stoji u nastavku teksta.

Što se same utakmice tiče i sam Pirs se zapitao kako je moguće da je Crvena zvezda ovako nadigrala Liverpul i da li je sinoć gledao isti tim koji je pre dve sedmice ubedljivo poražen na Enfildu.
”Kako je taj most razlike u klasi srušen? Brutalna realnost nam govori da su izabranici Vladana Milojevića imali više srca, želje i strasti. Klop je gotovo nasilnički insistirao da Liverpul mora da stoji uspravno u beogradskom kotlu, a umesto toga savio se do trave. Previše igrača izgubilo je fudbalski dar”.

Na kraju, Skaj sport tvrdi da je Vladan Milojević apostrofirao još i pre utakmice koliko je utakmica važna ne samo za Crvenu zvezdu, već i za celu naciju, a da su igrači poruku igrači čuli jasno i glasno i tako odigrali meč za pamćenje.
“Samo je dominantna fizička prisutnost Virdžila van Dajka sprečavala Zvezdu, napaljenu hukom s tribona, da strahovitim pritiskom još više nadigra goste. Liverpul je platio danak promašenom udarcu koji je mogao da promeni meč“, piše Skaj u analizi utakmice.

Ugledni sajt je nahvalio Milana Pavkova i provukao detalje njegove velike borbe s Van Dajkom.
“Posle nekoliko razmena udaraca na početku, Pavkov je izgledao kao da je odsečen iz igre. Ali kada je probio led sa udarcem glavom brzim kao metak, visoki napadač je postao prvo ime utakmice. Liverpul je ostavio u zapećku posebnim udarcem. Zvezdina prva pobeda u Ligi šampiona još od raspada Jugoslavije živeće dugo u sećanjima navijača, a sve zahvaljujući odličnoj igri Milana Pavkova“, stoji u zaključku.

OCENE IZ UGLA BRITANSKE ŠTAMPE

Borjan – Dejli Mejl (7), Miror (6), Skaj Sport (7).
Stojković – Dejli Mejl (7), Miror (6), Skaj Sport (7).
Degenek – Dejli Mejl (7), Miror (7), Skaj Sport (7).
Savić – Dejli Mejl (8), Miror (6), Skaj Sport (8).
Rodić – Dejli Mejl (7), Miror (6), Skaj Sport (7).
Jovančić – Dejli Mejl (7), Miror (7), Skaj Sport (7).
Krstičić – Dejli Mejl (7), Miror (7), Skaj Sport (7).
Srnić – Dejli Mejl (8), Miror (7), Skaj Sport (7).
Ben – Dejli Mejl (8), Miror (7), Skaj Sport (8).
Marin – Dejli Mejl (8), Miror (7), Skaj Sport (8).
Pavkov – Dejli Mejl (8,5), Miror (8), Skaj Sport (9).

Foto: Star Sport


tagovi

Milan PavkovMilan BorjanEl Fardu BenMarko Marin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara