Arsenal ili Čelsi? Oba ga žele... Zaslužio je!

Vreme čitanja: 2min | sub. 05.05.18. | 09:07

Londonski klubovi se namerili na istog trenera

Arsenal traži naslednika Arsena Vengera, dok Čelsi sprema zamenu za Antonija Kontea koji će dobiti otkaz na kraju sezone. U potrazi za idealnim rešenjem se putevi londonskih rivala sve češće preklapaju, a sada su se ukrstili na tački u Monaku.

Arsenal i Čelsi su ozbiljno zainteresovani za portugalskog stručnjaka Leonarda Žardima. Abramovič ima afinitete prema portugalskim trenerima s obzirom na ranije angažmana Murinja i Viljas Boaša, dok u Arsenalu vide Žardima kao trenera najsličnijeg Vengerovoj filozofiji, ali modernijeg.

Izabrane vesti

Žardim već četiri godine radi sjajan poslao u Monaku gde je lansirao plejadu talentovanih fudbalera (Bernardo Silva, Mbape, Mendi, Fabinjo, Lemar, Bakajoko...) na kojima je klub zaradio ogroman novac. Forsirao je lep i atraktivan fudbal koji je bio prijatan za gledanje. I što je najvažnije: pravio je rezultate! Ptehodne sezone je sa Monakom došao do polufinala Lige šampiona i uspeo je da prekine dominaciju Pari Sen Žermena francuskim fudbalom osvojivši titulu prvaka. Pre toga je radio dobar posao i u Sportingu, Olimpijakosu, Bragi...

On se navodno već poverio prijateljima kako je završio ciklus u Monaku i da želi da napravi sledeći korak u karijeri, a prelazak u Premijer ligu na klupu nekog od najvećih klubova je svakako korak o kojem priča. Izgleda da su i u Monaku svesni da gube Žardima, pa su odavno naciljali Mauricija Sarija iz Napolija za kojeg su spremni da plate otkupnu klauzulu od 8.000.000 evra i nude mu tri puta više para od onog što ima u Napoliju.

Žardim u Monaku ima otkupnu kaluzulu od 7.500.000 evra, ali to neće biti problem za londonske rivale ako se baš odluče za njega pored nekoliko izbora. Oba kluba se pominju i kao budući poslodavci za Luisa Enrikea, ali čini se da je Žardim u prednosti. Portugalac insitira na lepšem fudbalu, bolji je taktičar i fleksibilniji je u saradnji. Navikao je da radi pod kontrolom sportskog direktora i neće tražiti ovlašćenja koja je iako Venger niti će će zbog transfer politike nabijati prst u oko upravi kao Konte.

Arsenalov adut je što mu nudi veće poverenje i šansu da strpljivo gradi igru i tim kao što je to radio u Monaku jer se klub nalazi na početku novog ciklusa. Po karakteristikama igrača i ekipe, Žardim bi se bolje uklopio nego u Čelsiju. S druge strame. Čelsijev adut je Monakov sportski direktor Majkl Emenalo koji je godinama radio na Stamford Bridžu i sa kojim su ostali u dobrim odnosima.

Pored Žardima i Luis Enrikea još gomila imena cirkulišu kao potencijalni kandidati da sednu na klupu londonskih klubova, ali čini se da bi Portugalac u ovom trenutku bio možda i najbolje rešenje.

I Venger je pred dolaska u Arsenal napravio ime u Monaku gde je postao prepoznatljiv po lepom fudbalu i lansiranju maldih igrača. Možda je vreme da drugi deo te priče u severnom Londonu.

(FOTO: Action images)


tagovi

Leonardo Žardim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara