Aron Ramsdejl (desno) je "skinuo" zicer Ibrahimi Konateu u prošlom kolu (©Reuters)
Aron Ramsdejl (desno) je "skinuo" zicer Ibrahimi Konateu u prošlom kolu (©Reuters)

Arsenalov golman Ramsdejl, koji je dva puta ispadao iz Premijer lige, ključan je čovek za osvajanje trofeja

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.04.23. | 12:01

Priliku da još jednom potvrdi kvalitet 24-godišnji čuvar mreže imaće ove nedelje od 15 časova protiv gradskog rivala Vest Hema

Nisu izgubili protiv Liverpula, ali se fudbaleri Arsenala verovatno tako osećaju budući da su u derbiju prethodnog kola Premijer lige ispustili dva gola plusa isto toliko bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Mančester Siti. Stoga su Tobdžije u obavezi ove nedelje od 15 časova da u malom derbiju Londona nastave teror nad Vest Hemom.

Iako nije bio na nivou na kojem je trenutno, nije se tumaranje Premijer ligom prethodnih godina odrazilo na Arsenalov učinak u međusobnim duelima sa Čekićarima. Dobio je devet od poslednjih 11 susreta u svim takmičenjima i sva je prilika da će sa dominacijom nastaviti i u nedelju.

Izabrane vesti

Jer, pokazala je ekipa Mikela Artete i posle poraza od Sitija sredinom februara da malo šta može da je destabilizuje. Nanizala je sedam trijumfa u Premijer ligi od tog trenutka, a nije je u prvenstvenoj trci usporila ni eliminacija iz Lige Evrope.

Građani su malo podgrejali pritisak na londonski tim pobedom nad Lesterom (3:1) u subotu. Prišli su Arsenalu na tri boda zaostatka, a sada imaju isti broj odigranih mečeva. Podsetimo, 26. aprila će Tobdžije da gostuju Sitiju na Etihadu, važno im je da do tada ostanu u prednosti, kako ne bi imali obavezu da jure pobedu.

15.00: (6,00) Vest Hem (3,90) Arsenal (1,65)

Naredni Arsenalov rival Vest Hem je, istina, u usponu. Izgubio je samo jednu od poslednje četiri utakmice u šampionatu i konačno prodisao, mada i dalje nije bezbedan. Od Notingem Foresta, prvog tima ispod crte, ima tri boda više tako da mu opstanak nije zagarantovan. Ono što Čekićarima daje nadu da mogu do iznenađenja je podatak da su više od dve trećine bodova ove sezone osvojili na svom terenu, tačnije 21 od 30. Opet, s druge strane, Arsenal je najnepoželjniji gost u Premijer ligi, osvojio je daleko najviše na protivničkim terenima (35 na 15 utakmica).

Jedno je gotovo sigurno, golovi ne bi trebalo da izostanu. Tri ili više viđeno je na sedam od poslednjih deset međusobnih mečeva, a kvota u Mozzartu na to da će tako da bude i ovog puta je 1,65.

Jedna od najvećih prepreka ka ostvarenju te kvote biće 24-godišnji golman Arsenala Aron Ramsdejl, koji brani u sjajnoj formi i već 12 puta ove sezone u prvenstvu nije savladan. Mnoge je pre dva leta iznenadila odluka uprave londonskog kluba da za golmana Šefild Junajteda plati 28.000.000 evra, ali rođak bivšeg štopera Stouka i Vigana Krisa Heminga mogao bi da bude ta ključna karika na putu ka senzacionalnoj tituli.

On je baš dobar, verovatno bolji nego što je iko očekivao. Jer, kada vidite njegovu prošlost, da je dva puta ispadao iz lige, teško da možete da ga zamislite na ovom nivou. Međutim, mi smo videli u njemu karakter, harizmu i ličnost sposobnu da igra u našem klubu. Imao je potencijal i kvalitete da se brzo uklopi u naš stil igre. Kada vidite kako se Aron razvijao tokom prethodne dve sezone, mislim da je izvandredan“, kazao je Arteta pred meč sa Vest Hemom.

Španac je podsetio i na to pod kakvim pritiskom je Ramsdejl bio kada je dolazio na Emirejts, jer je iza sebe imao dva uzastopna ispadanja iz Premijer lige sa Bornmutom i Šefildom. Nije bio mali broj „internet huligana“ koji su zatrpavali mladog golmana uvredama na društvenim mrežama. Svaki njegov potez bio je pod lupom.

Maltretiranje se desilo još pre prve utakmice. Nije ni debitovao, a morao je da prolazi kroz to. Nije mu bilo lako da razgraniči, da razume odakle su te uvrede dolazile i da to nema veze sa njegovim poslom. Drugačije bi bilo da su ga vređali zbog toga što je bio loš na terenu. Bilo je teško, neophodna mu je bila podrška i zaštita, ali u glavi je bio jak. Razgovarali smo, objasnio sam mu da su takve stvari normalne kada dolazite u Arsenal. Morao je kroz to da prođe. Možda ne bi samo neki golman kojeg bismo platili 85.000.000, a koji je prethodno osvojio sve moguće trofeje. To bi bila druga priča, ali mi nismo bili u poziciji da dovedemo takvog igrača“, objasnio je Arteta.

Arsenal je, za svaki slučaj, letos doveo i najboljeg američkog golmana Meta Tarnera iz Nju Inglanda za 6.360.000 evra. Međutim, pored sigurnog Ramsdejla je Tarner mogao da dobije minutažu samo u, za Arsenal sporednim takmičenjima, Ligi Evrope (pet mečeva) i FA kupu (dve utakmice). Protiv Čekićara, svakako će Ramsdejl među stative.

Arteta ne može i dalje da računa na Vilijama Salibu, kojeg muči povreda leđa. U Arsenalu se i dalje nadaju da će pouzdani defanzivac da bude spreman za pomenuti meč na Etihadu, mada je zasad to u gustoj magli. Mnogo bolja je situacija sa napadačem Edijem Nketijom, koji se posle mesec dana pauze potpuno vratio treninzima i ove nedelje će se naći na klupi za rezervne igrače.

--------------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV: Pogodi najviše parova 0-2

----------------------

PREMIJER LIGA - 31. KOLO

Subota

Aston Vila – Njukasl 3:0 (1:0)

/Remzi 9, Votkins 65, 83/

Čelsi - Brajton 1:2 (1:1)

/Galager 13 - Velbek 42, Ensiso 69/

Everton - Fulam 1:3 (1:1)

/Meknil 35 - Rid 22, Vilson 51, Džejms 68/

Sautempton - Kristal Palas 0:2 (0:0)

/Eze 54, 68/

Totenhem - Bornmut 2:3 (1:1)

/Son 14, Dandžuma 88 - Vina 38, Solanke 51, Outara 90+5/

Vulverhempton - Brentford 2:0 (1:0)

/Kosta 27, Hvang 69/

Mančester Siti - Lester 3:1 (3:0)

/Stons 5, Haland 13, 25 - Ihenačo 75/

Nedelja

15.00: (6,00) Vest Hem (3,90) Arsenal (1,65)

17.30: (4,90) Notingem Forest (3,60) Mančester Junajted (1,75)

Ponedeljak

21.00: (4,70) Lids (3,75) Liverpul (1,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaArsenalVest HemAron Ramzdejl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara