Arsenalov “ređista“ od 168 centimetara: Da je visok 180 vredeo bi 100.000.000!

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.07.18. | 16:48

Lukas Toreira i zvanično u dresu Tobdžija za 30.000.000 evra

Karakterisalo je to poslednje sezone Arsena Vengera u Londonu. Bilo je lepote u igri, bilo je čarobnih poteza, ali nikad čvrstine u veznom redu. I čim bi trebalo pokazati mišiće Arsenal je dobijao batine. Sada bi sve moglo da se promeni, jer Todbdžije su i zvanično potpisale ugovor sa Lukasom Toreirom, doskorašnjim zadnjim veznim Sampdorije, koji je u dresu Urugvaja blistao na Mundijalu u Rusiji.

Posao vredan 30.000.000 evra što je cena koja bi mogla da se ispostavi kao pogodba leta ako 22-godišnji vezista igre iz reprezentacije prenese i na premijerligaški nivo. Jer objektivno, ni Granit Džaka, a još manje Mohamed Elneni – ili pre njih Fransis Kokelan – nisu igrači koji stižu da zakrpe svaku ruku u veznom redu.

Izabrane vesti

Toreira jeste i to se jasno videlo u Rusiji, umeo je mladi fudbaler i da sa svojih 168 centimetara i 64 kilograma ramenom otrese ljudsku mašinu Kristijana Ronalda.
Da je visok 180 centimetara vredeo bi 100.000.000 evra“, hvalio ga je svojevremeno trener Sampdorije Marko Đampaolo.

Možda još zaslužniji za karijeru momka stasalog u Montevideo Vonderersima – koji je fudbalskom svetu podario i Enca Frančeskolija i Maura Kamoranezija – bio je nekadašnji reprezentativac Italije Masimo Odo. Toreira je naime u Peskari, gde je počeo evropsku karijeru još kao 17-godišnjak, igrao “fantazistu“, klasičnu desetku. U to vreme poredili su ga sa Karlosom Tevezom.

Onda umesto Federika Đampaola – Markovog rođenog brata – na klupu seda Odo. Toreira menja poziciju. Sada je “ređista“. Razarač protivničke igre.
Da budem iskren, odmah mi se dopalo“, govorio je Toreira. “Snažan sam fudbaler. Agresivan. Temperamenta. Volim duel, ali mogu i da stvaram saigračima šanse i postižem golove“.

Leta 2015. to je primetila i Sampdorija pa ga je za 1.500.000 evra dovela u Đenovu. I tek tada je Italija mogla da vidi kakav je u stvari igrač Toreira.
Ne brinite zbog njegove visine. Da je samo malo viši već biste pričali o tome da je među najbpljim ređistama na svetu. Ima kratku loptu, dug pas, zna da je otme, zna kako da započne akciju, uvek zna gde treba da ide. Budite sigurni, završiće u nekom velikom klubu“, proročki sada deluje Đampaolove izjave.

Kako je samo bio u pravu. U protekle dve sezone niko u Seriji nije imao toliko uspešnih startova. Prošle sezone niko nije rivalima uzeo više lopti. Niko nije pročitao toliko protivničkih akcija. Da uprostimo: Toreirina defanzivna statistika u proseku je skoro dvostruko bolja od Džakine. Reprezentativac Švajcarske je za 90 minuta na terenu u proseku imao 2,1 uspešan starta i jednu preknutu akciju rivala. Toreira: 2,8 i okruglo dva. Jeste Serija A slabija u Premijer lige, ali činjenica je i da je Toreira igrao u slabijem timu od Arsenalovog. Imao je i četiri gola i jedan namešten. Da ne bude da je napadački beskoristan. Naprotiv.
Đampaolo od nas traži da igramo vertikalan fudbal, da guramo loptu napred, moja prošlost u ulozi plejmejkera tu pomaže. Posebno kad si defanzivan plej, mnogo te ljudi okružuje, imaš malo vremena za razmišljanje“, pojašnjavao je Toreira.

Prošlog leta, hteli su ga Lacio i Sevilja. Ovog i Roma, Juventus i Inter. Naravno i Atletiko u Španiji. Čolo Simeone obožava takve igrače. Ali i Unaj Emeri zna šta je Arsenalu do sada nedostajalo. Podsetimo još samo, Emeri je već doveo golmana Berna Lenoa (25.000.000 evra/Bajer Leverkuzen), štopera Sokratisa Papastatopulosa (16.000.000/Borusija Dortmund) i desnog beka Štefana Lihtštajnera (slobodan igrač/Juventus).

Možda grešimo, ali čini nam se da i u takvoj konkurenciji Lukas Toreira figurira kao jedan od glavnih kandata za pojačanje sezone. Ne samo u Arsenalu, već u celoj Premijer ligi. Otrov od igrača. I baš profil kakav je nedostajao Emeriju.

(FOTO: www.arsenal.com)


tagovi

Lukas ToreiraLetnji prelazni rok 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara