Duel Bernarda Silve i Džejmsa Milnera (©Reuters)
Duel Bernarda Silve i Džejmsa Milnera (©Reuters)

Atraktivno, ali ne uzbudljivo: Hoće li nam ova sezona Premijer lige proteći bez veće neizvesnosti?

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.02.22. | 11:00

Čak osam mečeva 26. kola engleskog šampionata igra se ove subote, program otvara meč na Olimpijskom stadionu, od 13.30 časova se sastaju Vest Hem i Njukasl. Derbi će od 18.30 da odigraju Mančester Siti i Totenhem

Premijer liga je medijski najatraktivnija, ali ova sezona nam po svoj prilici neće doneti neka velika uzbuđenja. Već uoči 26. kola, koje počinje ove subote duelom Vest Hema i Njukasla od 13.30 časova, imamo obrise kako će tabela vrlo verovatno da izgleda na kraju šampionata.

Na vrhu se izdvojio Mančester Siti, koji od 18.30 časova dočekuje Totenhem. Sve i da ga Pevci Antonija Kontea iznenade i baš na Etihadu prekinu seriju od tri uzastopna poraza, ne deluje kao da Građani mogu da naprave dovoljno kikseva da ih Liverpul u skorije vreme stigne i učini šampionsku trku neizvesnom.

Izabrane vesti

Pogotovo jer Siti ima relativno povoljan raspored u narednom periodu, sve do aprila i dolaska Liverpula na Etihad nema mnogo teških izazova u prvenstvu. Jedino će 6. marta da dočeka Mančester Junajted. Ostali rivali su mu Everton, Kristal Palas, Brajton i Barnli.

U ovom momentu Siti ima devet bodova više, ali i utakmicu više. Crveni zato ne smeju da kiksnu u subotu od 16 časova protiv Noriča. Biće im to prva od tri uzastopna prvenstvena meča koje će da odigraju na Enfildu, u lučki grad dolazi kroz četiri dana Lids, a zatim 5. marta i Vest Hem. Upravo u martu će izabranici Jirgena Klopa da uđu u seriju teških mečeva. U samo četiri dana će da gostuju Arsenalu (16. marta), pa da dočekaju Junajted (20. marta), a ne treba zaboraviti ni na mečeve u Ligi šampiona. Liverul je u prvom meču osmine finala savladao Inter u Milanu, tako da je jednom nogom već u četvrtfinalu.

16.00: (1,12) Liverpul (10,0) Norič (17,0)

Siti i Liverpul će sasvim sigurno kroz Premijer ligu da obezbede plasman u Ligu šampiona i za sledeću sezonu, a samo nova rezultatska kriza bi mogla da udalji Čelsi od elite. Plavci su od 29. novembra do 18. januara vezali četiri prvenstvena meča bez trijumfa, ali deluje da je ta kriza iza njih. Počev od pobede nad Totenhemom, Čelsi je ušao u seriju pobeda. Potom je savladao Plimut u FA kupu, a potom je osvojio Kup pobednika kupova trijumfima nad Al Hilalom i Palmeirasom.

Posle pune tri nedelje vraćaju se izabranici Tomasa Tuhela domaćem šampionatu, ponovo će protivnik da im bude gradski rival. U subotu od 16 časova gostuju Kristal Palasu.

Orlovi našeg Luke Milivojevića nisu pobedili na poslednjih pet prvenstvenih mečeva, u 2022. godini imaju trijumfe samo u FA kupu, protiv niželigaša Milvola i Hartlpula. Uprkos tome, mirni su na sredini tabele i za sada ne moraju da brinu za opstanak. Svih osam poslednjih direktnih okršaja sa Čelsijem je Palas izgubio. Oba prošle godine sa po tri gola razlike, sa 4:1 i 3:0.

Čelsi ima četiri boda više od najbližeg pratioca Mančester Junajteda, ali i odigranu utakmicu manje. Zato je miran na nekoj od prve četiri pozicije, kada već nema šanse da stigne Mančester Siti. Upravo će za četvrto mesto da se vodi najveća borba u Engleskoj, s tim što je tu Arsenal u prednosti u odnosu na konkurenciju.

16.00: (1,48) Arsenal (4,20) Brentford (7,25)

Tobdžije su trenutno šeste na tabeli, ali imaju tri meča manje od konkurenata Junajteda i Vest Hema. Ukoliko savladaju danas od 16 časova Brentford, barem na jedan dan će prići Crvenim đavolima na samo jedan bod zaostatka.

Kroz pet dana tim Mikela Artete očekuje zaostali susret sa Vulverhemptonom, a zatim mu slede dueli sa Votfordom i Lesterom. Ukoliko iz naredna četiri meča osvoji barem devet ili deset bodova, Arsenal će da bude u odličnom položaju pred finiš sezone. Pogotovo jer su mu od derbija ostali samo mečevi sa Liverpulom i Mančester Junajtedom.

Crveni đavoli su u poslednje vreme beležili solidne rezultate, konsolidovali su se dolaskom Ralfa Rangnika, ali to ipak nije dovoljno. Nešto lakši raspored su iskoristili da vežu pet mečeva bez poraza u prvenstvu, ali ih je eliminacija iz FA kupa od drugoligaša Midlzbroa dobrano uzdrmala. Vezali su u Premijer ligi posle nje remije sa Barnlijem i Sautemptonom, čime su doslovce prosuli sve što su stekli trijumfom nad Vest Hemom.

Čekićari imaju samo jednu pobedu u poslednja četiri kola, ali san o dugo čekanom plasmanu u elitu i dalje živi. Junajted im beži dva poena, s tim što oni više gledaju u komšiluk, ka severu Londona i Arsenalu, nego ka Old Trafordu. Iz već objašnjenih razloga.

Danas Vest Hem dočekuje Njukasl i tu mu pobeda treba kao lek. U prošlom kolu je londonski tim spasao bod na gostovanju Lesteru (2:2) golom Krega Dosona u 91. minutu. Taj remi je usledio posle pobede nad Votfordom (1:0) i dodatno je podigao Čekićarima samopouzdanje.

Međutim, danas na Olimpijski stadion dolazi izuzetno raspoloženi Njukasl, koji je u 2022. godini napokon počeo da igra onako kako se od Svraka i očekuje, pogotovo posle dolaska prebogatih vlasnika. U poslednja tri kola crno-beli su vezali tri trijumfa, nad Lidsom (1:0), Evertonom (3:1) i Aston Vilom (1:0). Ti bodovi su bili dovoljni da se zona ispadanja dobrano ostavi iza njih, iako su prvi iznad crte. Norič, najbliži pratilac, ima četiri poena manje i utakmicu više.

Zbog toga ne očekujemo neku posebnu dramu u borbi za opstanak, mada naravno sve to lako može da se promeni u samo nekoliko utakmica. Ipak, za sada su Barnli, Norič i Votford apsolutni favoriti za selidbu u Čempionšip. Njukasl, Everton, Lids i Brentford su, barem za sada, prilično mirni.

13.30: (1,80) Vest Hem (3,60) Njukasl (4,60)

Šesta pozicija na kraju sezone vodi u Ligu konferencije, a barem do nje će probati da stignu Vulvsi i Totenhem. Objektivno, bilo bi čudno da Pevci ostanu bez Evrope, iako trener Konte ne krije da je nezadovoljan kako je odrađen prelazni rok u januaru. Uoči njega je Italijan tražio od uprave da mu se proširi roster i poveća konkurencija u timu, a posle zime je ostao sa spiskom kraćim za još dva igrača. U prošlom kolu je Vulverhempton savladao Totenhem sa 2:0, što mu je bilo taman dovoljno da ga prestigne na sedmoj poziciji. Ima doduše meč više i težak raspored, naredna tri rivala su mu Lester, Arsenal i Vest Hem. Posle tih utakmica ćemo da imamo jasniju sliku da li Vulverhempton ima kvalitet za plasman u Evropu.

Totenhemu je pak današnji derbi sa Sitijem poslednji u seriji teških mečeva. Sledeće srede ga očekuje daleko lakše gostovanje Barnliju, posle čega će u subotu da igra opet kao gost i protiv Lidsa. Napokon, 7. marta će se vratiti u London, kada mu u goste dolazi Everton.

PREMIJER LIGA – 26. KOLO

Subota

13.30: (1,80) Vest Hem (3,60) Njukasl (4,60)

16.00: (1,48) Arsenal (4,20) Brentford (7,25)

16.00: (1,70) Aston Vila (3,70) Votford (5,20)

16.00: (1,68) Brajton (3,60) Barnli (5,60)

16.00: (5,40) Kristal Palas (3,70) Čelsi (1,68)

16.00: (1,12) Liverpul (10,0) Norič (17,0)

16.00: (2,25) Sautempton (3,35) Everton (3,20)

18.30: (1,32) Mančester Siti (5,30) Totenhem (9,50)

Nedelja

15.00: (4,30) Lids (3,60) Mančester Junajted (1,85)

17.30: (2,30) Vulverhempton (3,20) Lester (3,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

TotenhemMančester JunajtedPremijer ligaVest HemLiverpulNjukaslMančester SitiArsenal

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara