Aždaje bljuvale vatru na Kamp Nou: Suarez x2, Mesi x400! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.01.19. | 20:21

Prvi igrač u istoriji fudbala koji je u jednoj od liga petica prebacio magičnu granicu

U novembru su deklasirali Real sa 3:0. Onda su uzeli bod Valensiji, Betisu, Viljarealu... Ali kad su naleteli na Lionela Mesija i Luisa Suareza igrači Eibara nisu znali šta ih je snašlo. Nemilosrdni tandem Barselone maltretirao je Baske na stadionu Kamp Nou i vodio domaće do pobede od 3:0 u meču koji će ostati upamćen po Mesijevom 400. prvenstvenom pogotku u Primeri.

Kao i uvek kad se tako nešto desi društvene mreže su preplavili najrazličitiji podaci o tome ko je najveći svih vremena: Mesi ili Kristijano Ronaldo? Jer negde je i očekivano da se mlađi naraštaji ne zanimaju toliko za Pelea ili Dijega Armanda Maradonu. Pa je tako i očekivano da se svaki Mesijev podvig tumači kao Ronaldov neuspeh i obrnuto. A tačno je samo to da su i jedan i drugi obeležili 21. vek i bili toliko ispred konkurencije da ih prosto ne vredi porediti ni sa kim, pa ni jednog sa drugim.

Izabrane vesti

Kako taj naš apel izvesno neće uroditi plodom, da pomememo i mi: Mesi je večeras postao prvi igrač u istoriji fudbala koji je u jednoj od pet najjačih liga Evrope – samim tim i sveta – postigao 400 golova. Dve godine stariji Ronaldo je dobacio do kote 409, ali je on mreže tresao i u Premijer ligi, sada i u Seriji A. Mesi samo u Primeri. Neverovatan učinak: 400 golova na 435 utakmica!

Niko drugi ni da im priđe o čemu možda i najbolje svedoči podatak da su iza njih – daleko iza - Džimi Grivs (366), Gerd Miler (365), Stiv Blumer (317) i Diksi Din (310). Treba li uopšte da podsećao da je Blumer profesionalnu karijeru počeo još u 19. veku, da je Din na loptu terao između dva svetska rata, te da su i od Grivsa i Milera prošle pune četiri decenije. Fudbal u to vreme jednostavno nije bio isti.

Niti je fudbal ista igra kad gledaš Mesija i Ronalda i sve ostale igrače na svetu. S tim da je Luis Suarez – izvinite na tome što smo malo neobjektivni – prokleto blizu. Upravo je Urugvajac posle akcije iz snova sa Filipeom Kutinjom načeo Eibar pogotkom za 1:0 u 19. minutu. Peta za početak duplog pasa tek da akcija dobije na estetici.

I onda taj Mesijev gol. Posle još jedne Barsine akcije u kojoj se lopta odbijala kao na fliperu, tako brzo da gosti nisu stigli ni okom da je uhvate. Sve dok nije došla u Leove noge, a on ju je onda samo gurnuo malo dalje, da još malo zamuti razum čuvarima, pre nego što je po zemlji šutirao u dalji ugao za 2:0 i jasan signal Eibarovim fudbalerima da se ne nadaju čudu u Kataloniji.

Za kraj opet Suarez, pokazao je koliko je lukav pozvavši Serđija Roberta da izvede aut dok gosti još nisu shvatili šta se dešava. Taman kad su pomislili da će stići da zatvore prilaz golu Suarez je podsetio da on ima takav njuh za gol da može da uoči rupu i u zidu. Spoljnim delom kopačke šutirao je na jedino mesto gde je lopta mogla da prođe i naravno da je prošla. Suarez je to.

Posle 19 kola u Primeri Barselona na čelu tabele sa 43 boda. Jedini koji bi mogao da joj zapreti je Atletiko, pet stepenika ispod. Ali nije čak ni ta bodovna razlika problem koliko utisak da Barselona ove sezone jednostavno nema dostojnog rivala u Primeri. Na dve utakmice u Ligi šampiona, sve je moguće. Na duže staze.... Barselona je dimenzija za sebe.

PRIMERA - 19. KOLO:

Petak

Rajo Valjekano - Selta Vigo 4:2 (2:2)
/Raul de Tomas 4, 38, 76, Bebe 90+1 - Arauho 12, Maksi Gomez 17pen/

Subota

Leganes - Ueska 1:0 (0:0)
/El Nesiri 73/

Valensija - Valjadolid 1:1 (0:0)
/Pareho 71 - Alkaraz 82/

Đirona - Alaves 1:1 (1:0)
/Stuani 12 - Baston 50/

Viljareal - Hetafe 1:2 (0:0)
/Kabrera 75ag - Horhe Molina 52, Anhel 89/

Nedelja

Aletiko Madrid - Levante 1:0 (0:0)
/Grizman 57pen/

Atletik Bilbao – Sevilja 2:0 (1:0)
/Vilijams 23, 84/

Barselona – Eibar 3:0 (1:0)
/Suarez 18, 59, Mesi  53/

Betis – Real Madrid 1:2 (0:1)
/Kanales 67 – Modrić 13, Sebaljos 88/

Ponedeljak
21.00: (2,00) Sosijedad (3,35) Espanjol (3,90)

* Kvote su podložne promenama

 

(FOTO: Reuters)


tagovi

Lionel MesiLuis Suarez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara