Bajernliga sa ne baš prepoznatljivim Bajernom: Prokrvarili pod Tuhelom i navukli hijene na vrat

Vreme čitanja: 18min | pet. 18.08.23. | 08:38

Jeste Bajern, jedanaestostruki uzastopni šampion Nemačke, apsolutni favorit za novu krunu, ali mu je neizvesnost i srećno osvojena titula iz prošle sezone okrnjila auru nedodirljivosti. Borusija veruje da je pokrpila rupe, Lajpcig lepršav, moderan i puca od talenta, Ćabijev Leverkuzen viđen u Ligi šampiona...

Rekordna posećenost (44.000 ljudi po meču), najviše golova među najvećim ligama Evrope (3,17 po utakmici), dominacija talenata - vreme je za jubilarnu 60. sezonu Bundeslige!

Kažu nije Bundes, nego Bajernliga. Neki je prezrivo gledaju zbog manjka neizvesnosti. Ali to je liga u kojoj svi igraju fudbal, a Bajern dominira. Mada ne bismo se baš saglasili da je lišena neočekivanih scenarija. Kako bismo onda zaveli istorijsku Ligu šampiona Union Berlina, ili ono ludilo iz poslednjeg kola što se odigralo 27. maja?

Izabrane vesti

Mentalitet šampiona s jedne, te gubitnika s druge strane uticali su na to da nova sezona Bundeslige bude najavljena kao sezona u kojoj će minhenski Bajern jurišati na 12. uzastopnu titulu šampiona Nemačke. A vrlo lako moglo je biti drugačije. Samo da se Borusija nije uplašila i umesto već viđene, šampionske pobede nad Majncom rozočarala Žuti zid, Vestfalen i čitav Dortmund… Samo da Džamal Musijala u 89. miunutu okršaja sa Kelnom nije vratio Bavarce na presto koji remijem u 38. kolu ne bi odbranili.

Mit o Bajernovoj nedodirljivosti u Bundesligi nije razbijen, ali je ozbiljno okrnjen. Jer Milioneri su pokazali da vrhovna nemačka aristokratija može da krvari, a ako se pak u letnjim mesecima zaboravilo da Bajern nije ista ona mašinerija što je 2020. bacila Evropu pod noge, Lajpcig se onim ponižavanjem šampiona u Superkupu postarao da se čitava Nemačka toga podseti.

Možda će Bajern, svakako izraziti favorit za “Salataru”, sve ovo demantovati, ali trenutno je njegova aura nepobedivosti uzdrmana. A osim Borusije, još dve krvožedne hijene, namirisale su otvorene rane – Lajpcig i Bajer Leverkuzen.

KVOTA DA BAJERN OSVAJA ŠAMPIONSKU TITULU - 1,30

Uz dužno poštovanje prema sjajnom Union Berlinu što je proletos obezbedio istorijsko učešće u Ligi šampiona, te prema Frajburgu koji se za istu tu evropsku elitu s vremena na vreme bio konkurentan, ipak su Bajern, Borusija, Lajpcig i Bajer kvartet koji bi do pred naredno leto trebalo da bukira mesta u grupnoj fazi Lige šapiona.

Uz jednu trivijalnu, a opet moćnu informaciju - da su Bajer i Lajpcig ovog leta potrošili tek nešto manje novca od ostatka Bundeslige skupa (oba po 150.000.000 era) – seciraćemo šanse i objektivne domete članova nemačke elite u takmičarskoj 2023/24.

BAJERN MINHEN

Bajern mesecima ne liči na Bajern. Odluka da u martu, usred sezone, smene Julijana Nagelsmana čija je singerica sigurno štrikala u Ligi šampiona, a tempirala formu za završnicu Bundeslige, koštala je najmoćniji klub nemačke glatke eliminacije od Mančester Sitija i umalo izgubljene titule u Bunedsligi. To se događa kada vučete poteze koji vam nisu svojstveni. Nagelsman je najuren (iako i dalje pod ugovorom sa Bajernom) zvanično zbog odlaska na skijanje usred sezone umesto da punim fokusom priprema dolazeći derbi sa Borusijom, a nezvanično jer se verovalo da su zbog njegove devojke, inače tadašnje novinarke Bilda, informacije iz svlačionice Bavaraca prečesto curile.

Dirigentska palica našla se u rukama Tomasa Tuhela i od tada Bajern više nije sinonim za čvrstinu, postojanost i disciplinu. Mančester Siti ga je izmaltretirao u Ligi šampiona, a poraz u derbiju sa Lajpcigom u pretposlednjem kolu otvorio je Borusiji stepenište do nemačkog trona. Pa i u poslednjoj odlučujućoj rundi, kao što rekosmo na početku teksta, Bajern je jedva pobedio Keln i zadržao oreol šampiona.

Ali klub koji je svesno napravio radikalan rez usred prošle sezone, ne planira novu etapu prosipanja mleka. Ciljevi kod Bajerna su uvek isti – dominantno osvajanje domaće titule i najviši dometi u Ligi šampiona. A posle Superkupa Nemačke u kojem je Tuhelov tim izgledao kao prevaziđeni model računara što koči i trokira, pitanje je ima li osvajač Lige šampiona sa Čelsijem trenerskih kapaciteta za odolevanje pritisku koji Bajernova veličina i moć nose.

Na jednom velikom testu Tuhel je već pao. I pitanje je – a vreme će pokazati – ima li nazad. Uručen mu je poklon od 100.000.000 evra u vidu legitimnog naslednika Roberta Levandovskog - Harija Kejna. Na stranu što je već obelodanjeno da je Englez sa 25.000.000 evra bruto (i moguće bonuse) prešišao senatore najvišeg platnog razreda Tomasa Milera, Jozuu Kimiha, Manuela Nojera. To i nije Tuhelov reon. Ali Nemac je svoj autoritet izgubio ili bar debelo okrunio u trenutku kada je nakon poraza od Lajpciga počeo da se izvinjava Hariju Kejnu za poraz. Stavio je novopridošlicu iznad kluba i pitanje je kako će svlačionica gledati na presedan do skoro nezamisliv za Bajern.

Lotar Mateus je u svojoj kolumni za Bild bio decidiran rekavši da je Kejn morao da bude na tribinama, pored Ulija Henesa, budući da je potpis zaključen u ranim jutarnjim časovima na dan utakmice. Slanje Engleza na teren u Superkupu očigledno je bilo prerano, a Tuhel ga je već najavio u startnoj postavi na otvaranju prvenstva protiv Verdera u Bremenu.

"Ako se ništa ne planirano ne dogodi danas, počeće sutrašnji meč. Njegovo prisustvo ima ekstremno pozitivan uticaj na nas. Daje se stoprocentno na svakom treningu. Imali smo i neke testove i vežbe na kojima je već potvrdio svoje kvalitete i to je bilo impresivno", rekao je na jučerašnjoj konferenciji strateg Bajerna.

O Tuhelovim talasnim dužinama u odnosu sa Kejnom tek ćemo svedočiti, ali nerazumevanje sa jednim od glavnih arhitekata tima Jozuom Kimihom nastavlja da tinja i Tuhel prema pisanju nemačkih medija iritira upravu. Traži kormilar Bajerna novog defanzivnog vezistu jer je u njegovoj glavi Kimih osmica, a ne šestica, sa čim se ne slaže ni sam fudbaler. Pre Tuhela nezamisliva je bila i pomisao da je tandem Gorecka – Kimih na prodaju, a ovog leta, neretko se pisalo da bi prvenstveno Leon, a potom i Jozua mogli da napuste Alijanc arenu. Dakle, možda još nije trulo, ali nešto ne štima u državi Bajern.

"Nikada nisam imao tako trajne krize ni sa jednim timom. Očigledno, danas smo se ponovo potpuno prilagodili toj frekvenciji. To je mentalna stvar i trenutno nemam rešenje. Šokiran sam. Nije bilo jasno šta smo hteli da odigramo. Video analiza pokazaće stotine grešaka. Čim smo u situaciji da imamo šta da izgubimo, to više nije ista ekipa. Ne postoji nikakva povezanost između toga u kakvom smo raspoloženju, stanju, kondiciji i formi došli na ovu utakmicu i sa onim što se potom desilo na terenu. To nije dobro. To je zapravo najtragičnije u čitavoj priči. Postoji toliko kontrasta i nelogičnosti u svemu ovome i zato je teško naći objašnjenje", pričao je nesnađeni Tuhel pre nekoliko dana nakon Superkupa.

Na pojačanja kojima je Bajern ovog leta ojačao već moćnu držeću konstrukciju igračkog kadra, ne bi smeo da se žali. Sve linije tima dobile su po igrača visokog kvaliteta. Od Kejna koji je najviša fudbalska klasa, preko Kim Min Džea, verovatno najboljeg štopera Serije A iz prošle sezone, do Konrada Lajmera čije se fudbalske sposobnosti u Nemačkoj izrazito cene. Bavarcima pozicija golmana ostaje kao goruća pošto su posle puštanja Jana Zomera u Inter, a uz i dalje nespremnog Manuela Nojera, izvisili za Kepu Arizabalagu, da bi im Mančester Siti zatvorio vrata za svog rezervnog čuvara mreže Stefana Ortegu. Kako su im vrata zatvorena na nekoliko strana, uprava je odlučila da ukaže poverenje 35-godišnjem Svenu Ulrajhu, te da on bude prvi golman do Nojerovog oporavka, a da u klub nađe niskobudžetnu zamenu. To će izvesno biti golman Makabija iz Tel Aviva Danijel Perec.

Kvalitet u Bajernovom prvom timu vrednom blizu milijardu evra nije upitan, za razliku od prošle sezone imaće i vrhunskog golgetera koji im je toliko nedostajao, deluje ni da odlaskom Sadija Manea i Lukasa Ernandeza nisu previse izgubili. Jedino je u magli sudbina Benžamana Pavara koji ima ponudu Intera i želi da napusti Minhen.

Na Tuhelu će biti da pronađe objašnjenja koja nakon Superkupa nije nalazio i pretoči ih u promene. A što duže bude bio u rebusu, to će uprava imati manje tolerancije. U Bajernu je pritisak deo radnog okruženja, a uz nezadovoljavajući početak sezone, nije nemoguće ni da Tuhelu bude rečeno Aufwiedersehen. Pet poraza i samo šest pobeda na prvih 13 mečeva nije renome Bajerna, a mada to niko ne pominje i verovatnoća povratka se meri u promilima, ne zaboravite da je Julijan Nagelsman i dalje papirologijom vezan za klub.

BORUSIJA DORTMUND

Milioneri su za razliku od prethodnih sezona naučili da pobeđuju u “malim” utakmicama. Jeste im pomisao da će biti šampioni u poslednjem kolu zavezala noge protiv Majnca, ali ukoliko Borusija i ove sezone bude rutinski rešavala okršaje sa nižom i srednjom klasom nemačkog fudbala, mogla bi da drži korak sa Bajernom.

Za publiku nikada i nije morala da brine. Navijači sa kupljenih 55.000 sezonskih ulaznica i prosečnom posetom od 80.000 po meču - najverniji u Evropi.

Pitaju se mnogi kako će Borusija trčati šampionsku trku posle dva ogromna udarca koja su je zadesila ovog leta. Džud Belingem i Rafael Gereiro bili su gotovo pola tima, a opet malo je klubova koji poput Borusije tako umešno znaju da zamene zvezde i popune rupe, najčešće talentima. Milioneri veruju da je Feliks Nmeča dostojna zamena za reprezentatica Engleske, mada je iza bivšeg igrača Volfsburga samo jedna sezona na vrhunskom nivou. On je zapravo došao u Bundesligu kao prikolica koju je za sobom vukao talentovaniji Lukas, ali je neočekivano ipak on katapultiran u redove velikana.

Gerera je zamenio Remi Bensebai, tehnički daleko slabiji igrač. Plenio je Portugalac sjajnom levom nogom, učestvovao u kreaciji, izvodio prekide... Bensebainijeva prednost jeste dominantnost u skoku što svakako znači da će Terzić morati da menja određene šablone u igri.

Za razliku od prošle sezone, Sebastijan Ale iza kojeg je borba sa rakom testisa, igraće od početka do kraja, a ne samo polusezonu, a od razbijača odbrana iz Obale Slonovače očekuje se blistava godina u punom sjaju. Uz Alea, za golove u Borusiji biće zadužen i Karim Adejemi, svoju šansu čekaće i oscilacijama skloni Jusufa Mukoko, a odlazak Entonija Modesta, velikan iz Dortmunda pokušava da nadomesti angažovanje Žana Filipa Matete iz Kristal Palasa.

Imala je Borusija priliku da vrati Džejdona Sanča na Zignal Iduna park, Englez je bio zagrejan, Junajted takođe spreman da sarađuje, ali ne i Milioneri. Odlučili su da dolazeću sezonu posvete razvijanju supertalentovanog desnog krila Žulijena Duranvila, 17-godišnjaka kojeg su zimus kupili od Anderlehta za 8.500.000 evra.

KVOTA DA BORUSIJA OSVAJA BUNDESLIGU - 6,00

Problemi Borusije mogli bi da se jave u defanzivnoj liniji koja je prethodnih godina poslovično bila slaba tačka. Mats Humels i Niko Šloterbek su skloni povredama, a tu je i Niklas Zile, ali bez jasne predstave ko će biti zacementiran u štoperskom tandemu. Očigledno da Milioneri nisu zadovoljni izgledom zadnje linije, te Sebastijan Kel radi na dovođenju stamenog nemačkog štopera iz Sautemptona, 21-godišnjeg Armela Bele Kočapa.

Lutajući vezista Julijan Brant je proigrao prošle sezone, a ako istim putem krene i 19.000.000 evra plaćeni Marsel Zabicer, te oživi karijeru u Dortmundu, mogli bi vicešampioni da izgledaju vrlo, vrlo zanimljivo.

LAJPCIG

Da je ozbiljna, moderna, lepršava napadačka mašina Lajpcig je pokazao u Superkupu sa Bajernom. Marko Roze očigledno zna posao. Prošle sezone preuzeo je ekipu od 6. kola Bundeslige, sezonu završio sa pet bodova suficita u odnosu na Bajern i Borusiju. U novoj šampionskoj trci ima pravo da veruje da prvi put od 2009. godine (i Volfzburga) može Nemačkoj da podari šampiona koji se ne zove Bajern ili Borusija.

Problem jeste to što su Bikovi izgubili najboljeg fudbalera u svakoj od linija tima – Joška Gvardiola, Konrada Lajmera, Dominika Soboslaja i Kristofera Enkunkua.

Ali iz svakog od ovih minusa Lajpcig je pokušao da napravi plus, a neke pozitivne promene već su zapale za oko. Het-trik Danija Olma protiv Bavaraca nedvosmisleno govori da je Španac prodisao nakon odlaska Soboslaja, a odlasci Enkunkua i Gvardiola finansirali su sve dosadašnje ulazne transfere Lajpciga ovog leta.

KVOTA DA LAJPCIG OSVAJA BUNDESLIGU - 13,0

Potrošilo je Red Bulovo čedo 150.000.000 evra na pojačanja. Samo sedam klubova na planeti raskalašnije je trošilo. Ali Lajpcigu se baš moglo, jer se prethodno u kasu slilo čak 240.000.000 evra i u tom pogledu samo je Čelsi više prodavao.

U tih 150.000.000 evra nije ušlo nijedno pojačanje starije od 23 godine, a opet u perspektivi najmoćnije pojačanje stiglo je za džabe, odnosno na pozajmicu… Na žalost Lajpciga bez prava otkupa. Ćavi Simons je prošle sezone čuda pravio po holandskoj Erediviziji (19 golova i devet asistencija sa pozicije ofanzivnog veziste) i od Holanđanina se u Bundesligi ne očekuje ništa manje.

Roze će najčešće forsirati formaciju 4-2-2-2, ili ko voli 4-2-4 sa dva špica, skupo plaćenim golgeterom Lansa Loisom Opendom i Timom Vernerom, igračima sličnih karakteristika. Olmo i Simons će kao ne klasična krila imati veliku slobodu u igri, a Ksaver Šlager i Nikolas Zajvald držati sredinu terena.

Nastavio je Lajpcig da kupuje sve što valja i od svoje sestre iz Salcburga, pa je uz Zajvaldov transfer od 20.000.000 evra, za 24.000.000 stigao Benjamin Šeško. Stručnjaci tvrde – ako ga povrede zaobiđu, u perspektivi bi mogao da bude novi Erling Haland.

BAJER LEVERKUZEN

Leverkuzen od 2011. godine nije bio vicešampion Nemačke, a titulu kao što znate još uvek nema. Ali najbolje što se ovom klubu dogodilo jeste Ćabi Alonso. Zamenio je španski stručnjak Herarda Seonaea početkom oktobra prošle godine, nije uspeo da uvede Farmaceute u Ligu šampiona, ali je već zavredio da se o njemu govori kao o čoveku koji će jednog dana sigurno seseti na klupu Bajerna.

Klub koji je ovog leta izdejstvovao sijaset vrlo interesantnih pojačanja, posle kojih ni odlazak Muse Dijabija kao jednog od najbojih igrača u Aston Vilu, ne deluje kao preveliki problem. Francuza bi vrlo lako trebalo da odmeni Jonas Hofman, novopridošlica iz Menhengladbaha i jedan od najcenjenijih vezista Bundeslige. I asistent i pogađač mreža.

Ćabi Alonso (AFP)Ćabi Alonso (AFP)

Najveći talenat nemačkog fudbala Florijan Virc igraće sezonu od starta, Granit Džaka je stigao iz Arsenala da učvrsti sredinu terena, a novajlija iz Benfike Alehandro Grimaldo će sa Žeremijem Frimpongom činiti jedan od najboljih bekovskih parova Evrope. Amin Adli je blistao ne pripremama, a od Viktora Bonifejsa očekuje se da nastavi gde je stao prošle sezone u dresu belgijskog Uniona (17 golova i 12 asistencija u svim takmičenjima).

Sve osim plasmana u Ligu šampiona predstavljalo bi veliki neuspeh za Aspirindžije.

UNION BERLIN

Trener Urs Fišer kao prva zvezda tima. Union Berlin je pod njegovim navigacionim uređajem stigao prošle sezone do prvog, istorijskog plasmana u Ligu šampiona.

Punih pet godina Švajcarac predvodi klub iz prestonice i ne odstupa od sistema sa trojicom štopera i spoljnim igračima kao ključnim sponama u igri. Zato je pun pogodak pre tri dana ozvaničeni transfer Robina Gosensa. Na desnom boku je umesto Kristofera Trimela stigao Josip Juranović i od Nemca i Hrvata očekujte ogroman doprinos u igri. Svuda će ih biti, najčešće na polovini rivala.

Berlinski tim igra direktan fudbal i ne prima mnogo golova. Nema Union izrazite zvezde, uglavnom ekipu gradi oko jedne. Tako su imali Maksa Kruzea, letos lovili Iska pa se već dogovoreni transfer izjalovio. Sada će ta Zvezda izvesno biti Gosens, ali i povratnik u Bundesligu Kevin Foland. Za tričavih 4.000.000 evra, berlinski klub ugrabio je od Monaka pouzdanog špica. Čak i da u Ligi šampiona ne napravi preveliku razliku, za Bundesligu Foland je pun pogodak!

Čitavog leta krčka se odlazak najboljeg strelca iz prošle sezone Šeralda Bekera, ali nakon Folandovog potpisa i činjenice da je Union prethodno doveo još tri napadača, odlazak "Spajdermena" ne bi trebalo da predstavlja glavobolju. Stigli su mladi Danac Mikel Kaufman (22) koji je prošle sezone bilstao u Cvajti, anonimus iz treće lige i Venen Visbadena Benedikt Holerbah i Čelsijev David Datro Fofana, momak kojeg bije glas da je naslednik Didijea Drogbe.

Uz još nekolicinu pojačanja poput pozajmljenih Brendona Aronsona, odnosno Aleksa Krala, te 7.500.000 evra sa pozajmice otkupljenog štopera Porta Dioga Leitea, Union bi ponovo trebalo da bude u gornjem delu tabele. Pitanje je samo koliko će mu energije i igračkih resursa oduzeti Liga šampiona.

Ali i ove sezone navijači će se "Kod starog šumara" uživati u Unionovim predstavama za samo osam evra što je najmanja cena ulaznica u čitavoj Bunesligi!

FRAJBURG

Poput Uniona i Frajburg je tim projektovan za gornji deo tabele. Minule sezone izborio je grupnu fazu Lige Evrope kao petoplasirani i konstantno napadao plasman u Ligu šampiona. Mada upravo je šepurenje po evropskoj fudbalskoj areni umelo skupo da košta Frajburg. Kroz istoriju mu se događalo da je u istoj sezoni kada je nastupao u Evropi, ispadao iz Bundeslige.

Frajburgov tim nije pretrpeo velike promene. Kevin Šade je otišao u Brentford za 25.000.000 evra iako nije slovio za standardnog, a u istom klubu završio je i prvi golman Fleken. Međutim, za samo 1.000.000 evra, Brazilci iz Brajsgaua doveli su ništa slabiju zamenu iz Štutgarta – Florijana Milera.

Već punih 12 godina Frajburg igra pod komandom Kristijana Štrajha, ulaže sitno, prodaje skuplje i uglavnom je podalje od zone ispadanja. Samo jednom za Štrajhovog mandata ispao je Frajburg u Cvajtu, ali se već naredne 2016. godine ekspresno vratio.

Cilj je nova borba za Evropu, a jedno od sredstava jeste i doskorašnji Salcburgov špic Žunior Adamu (22) koji će pokušati da opravda epitet svojevremeno velikog talenta.

GORNJI DEO TABELE – VOLFSBURG, HOFENHAJM, MENHENGLADBAH, AJNTRAHT

Ambicija je kod Volfsburga uvek prisutna, ali igrački kadar često ne ide u korak sa njom. Dva velika udarca pretrpeli su Vukovi ovog leta odlascima Feliksa Nmeče u Dortmund i Mikija van de Vena u Totenhem.

Međutim u prilog pomenutim ambicijama ide i veliki transfer Lovra Majera iz Rena težak preko 30.000.000 evra. Volfsburg je ovim potezom pokazao da se ne šali, ali u špicu sa Jonasom Vindom, Lukasom Nmečom i pozajmljenim Tijagom Tomasom, nema “ubicu” odnosno čoveka koji garantuje dvocifen broj golova.

Vaclav Černi iz Fajenorda plaćen 8.000.000 evra mogao bi da bude interesantno pojačanje budući da je pomogao Roterdamersima da osvoje titulu sa dabl-dabl učinkom od 13 golova i 11 asistencija.

U svakom slučaju, Volfsburg ne deluje moćnije nego pre godinu dana.

Kada je reč o Borusiji Menhengladbah u novu sezonu ulazi sa novim trenerom. Herardo Seoane se nije proslavio u Leverkuzenu, ali je dobio poverenje u Gladbahu i zamenio Danijela Farkea.

I Borusija je poput Lajpciga i ostala bez najvažnijih igrača u svakoj liniji tima – Jonasa Hofmana, Markusa Tirama, Ramija Bensebainija, a i kapitenu Štindlu je istekao ugovor.

Kao zamena za Tirama stigao je korpulentni češki špic Tomas Čvančara, potpuno drugačiji tip igrača od Francuza. Frank Onora iz Bresta došao je sa zadatkom da uskoči u cipele Jonasa Hofmana, Julijan Vajgl je samo otkupljen sa pozajmice, ali ga u prošloj sezoni nisu krasile naročito ubedljive predstave, dok je štoper Maks Veber stigao na pozajmicu iz Lidsa. Robin Hak iz druge lige može da bude prijatno iznenađenje, a Luka Nec je nemački projekat za reprezentativca i trebalo bi da bude standardan na poziciji levog beka.

Od Hofenhajma se očekuje daleko više nego prošle sezone kada je jedva umakao plej-autu. Pojačao se tim iz Zinshajma zvučnim imenima poput Vauta Veghorsta i mađarskog štopera Atile Salaja, momka kojeg su ne tako davno jurili mnogi evropski velikani.

Ajntraht su sa druge strane debelo koštali loši potezi sportskog sektora. Najbolji igrači iz odbrane i ofanzivnog dela tima Evan Endika i Daiči Kamada napustili su Frankfurt kao slobodni agenti, a vezista Đibril Sou preselio se u Sevilji za sitnih 10.000.000 evra. Dakle, Orlovi su ostali kratki bar za 50.000.000 do 60.000.000 evra koje je trebalo reinvestirati u kvalitetna pojačanja. Ipak i dalje Ajntraht ima zlatu koku Randala Kolo Muanija i čini se da je u win-win situaciji. Ako ga proda, napuniće kasu sa stotinak miliona evra, ako ostane, strahovaće odbrane u Bundesligi.

Ne treba zaboraviti ni da je frankfurtski klub počeo poteru za Monpeljeovim perspektivnim špicem Elijem Vajiem što je prošle sezone nemilosrdno tresao mreže u Ligi 1. Prva ponuda od 28.000.000 evra mu je odbijena. Robin Koh stigao je iz Lidsa kao zamena za Endiku, ali pitanje je da li će visoki Nemac fudbalski oživeti na ovoj pozajmici. Bilo je na Dojče Bank parku nekoliko potpisa ovog leta, ali osim Filipa Maksa i njegovog čvenog prekida, nijedno provereno ime koje garantuje momentalnu isporuku kvaliteta.

DONJI DEO TABELE I NOVAJLIJE DARMŠTAT I HAJDENHAJM

Štutgart je prošle sezone opstao posle plej-auta i to je bila opomena koja je prodrmala Švabe. Taman je uspeo klub iz Baden Virtenberga solidno da se pojača kako mu se minulosezonski problem ne bi ponovi, kao poče rasprodaja na nekadašnjem Nekarstadionu.

Kako stvari stoje ostao je bez hobotnice na sredini terena Vatarua Enda kojeg je poslao u Liverpul za 19.000.000 evra, Borna Sosa se izvesno seli u Sevilju, a Vest Hem pokušava da kupi štopera Konstantinosa Mavropanosa (između 20.000.000 i 25.000.000).

Dobar posao je odrađen pozajmicom Aleksandera Nibela koji će biti prvi golman (Florijan Miler otišao u Frajburg), Žirasi je otkupljen sa pozajmice, a zver spava u novopečenom pojačanju Denisu Undavu i samo čeka da bude oslobođena.

Ipak, uz velike gubitke u odbrani i sredini terena, pitanje je kako će Sebastijan Henes uspeti da složi kockice, čak i kada potencijalne zamene stignu na jug Nemačke.

Sezona Verdera u velikoj meri će zavisiti od toga šta se dogodi do kraja prelaznog roka. Špicevi Marvin Dukš i Niklas Filkrug su ubedljivo najvažnije poluge tima i ukoliko bremenski tim uspe da iz zadrži uprkos interesovanju koje za njih vlada, odradio je pola posla. Takođe, Verder bi mogao i u gornju polovinu tabele ukoliko bljesne Nabi Kejta. Napustio je reprezentativac Malija Liverpul ovog leta i čeka se njegova druga fudbalska maldost u Bremenu.

Majnc ništa značajno nije menjao i pitanje je ima li snage da ponovi prošlu sezonu kada je kao devetoplasirani predstavljao zlatnu sredinu Bundeslige. Augzburg takođe bez značajnih pojačanja ulazi u novu sezonu vrlo lako bi mogao da završi u vrtlogu borbe za opstanak.

Keln je slabiji nego takmičarske 2022/23 i dozvolio je da mu jedan od najbitnijih igrača iz prošle sezone Eljes Skiri ode u Ajntraht bez obeštećenja. Na papiru je slabiji nego lani i borba za opstanak u eliti deluje kao realna priča. Ona se smeši i Bohumu koji je letos na pojačanja potrošio manje od 2.500.000 evra. Moric Broni Kvarteng, ofanzivni vezista od 1.100.000 evra je najveće pojačanje, a propoučila ga je kvalitetna sezona u Cvajti, u dresu Magdeburga.

Kada je reč o novajlijama to su Darmštat i Hajdenhajm. Međutim, ovi klubovi zajedničkim snagama potrošili su tek nešto više od 6.000.000 evra i to jasno govori da im predstoji teška sezona na bundesligaških igralištima.

Nemački fudbalski zaljubljenici generalno i ne gaji prevelike simpatije prema malim klubovima, sa malim stadionima, bez velikih mogućnosti i ambicija. Međutim, Hajdenhajm se u neku ruku razlikuje jer njegova priča prožeta je romantičnim, filmskim scenarijom sa Frankom Šmitom u glavnoj ulozi. To je čovek koji je 2007. preuzeo ekipu na dve nedelje kada je bila u petom rangu, a ostao u Hajdenhajmu, klubu iz svog rodnog mesta 16 godina i uveo ga u Bundesligu.

BUNDESLIGA - 1. KOLO

Petak

20.30: (9,50) Verder Bremen (6,50) Bajern (1,30)

Subota

15.30: (2,85) Augzburg (3,50) Borusija Menhengladbah (2,55)

15.30: (2,35) Hofenhajm (3,50) Frajburg (3,15)

15.30: (2,60) Bajer Leverkuzen (3,50) Lajpcig (2,85)

15.30: (1,75) Štutgart (3,80) Bohum (5,20)

15.30: (1,65) Volfzburg (4,10) Hajdenhajm (5,80)

18.30: (1,42) Dortmund (5,00) Keln (8,00)

Nedelja

15.30: (2,05) Union Berlin (3,50) Majnc (4,00)

17.30: (1,40) Ajntraht Frankfurt (5,00) Darmštat (9,00)


tagovi

BundesligaBajern MinhenBorusijaBorusija DortmundRB LajpcigRed Bul LajpcigBajer Leverkuzen

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara