Bekalijevom klubu polako stežu omču

Vreme čitanja: 2min | uto. 08.05.18. | 13:00

Advokati Steaue traže od Uefe da izbaci FCSB iz svih takmičenja, što bi u krajnjem slučaju odgovaralo i našim ekipama

Tužna je sudbina istočnoevropskog fudbala nakon rušenja komunizma. Kamen na kamenu nije ostao, posebno u manjim zemljama kao što je naša.

Ono što su nekada bili jedni od najjačih klubova Evrope, čak i šampioni sada su tek treća ili četvrta kontinentalna divizija koja ne može ni da dođe više u dodir sa ellitom poput Real Madrida, Bajerna, Barselone... A za sve to su "krivi" Steaua i Crvena zvezda što su se "drznuli" da osvoje Kup šampiona i tako nateraju najmoćnije ljude evropskog fudbala da naprave Ligu šampiona. Ma kako delovalo atraktivno to takmičenje, ono više ne poštuje ni rođeni naziv, pa kako pričati o nečemu drugom.

Izabrane vesti

No, tema nije "kako su nam zauvek oteli 'ušatog'" već baš Steaua koja je pre 32 godine savladala Barselonu (možete li tako nešto sada da zamislite!) i pokorila Evropu. Vetrovi promena su potom pomeli nekada jedan od najboljih klubova Starog kontinenta pred kojim su svi drhtali. Ponos Čaušeskuove Rumunije u međuvremenu je nekako došao u ruke klasičnog "pobednika privatizacije", tajkuna Điđija Bekalija. On je pre nekoliko godina završio u zatvoru, a potom su mu konačno i uzeli nazad čuveni klub i vratili je vojsci. Originalna Staua se sada bori u nižim ligama, dok je Bekali preimenovao svoj klub u FCSB i nastavio kao da se ništa nije dogodilo.

Čini se međutim da je i tome došao kraj, pošto su advokati Staue zatražili od UEFA da odmah izbace FCSB iz svih takmičenja. Priča se po Rumuniji da će zahtev biti prihvaćen, što bi moglo da utiče i na status naših klubova u kontinentalnim takmičenjima. A pošto su naši susedi nekako uspeli da izgrade, bukvalno na ruševinama, pristojan pravni sistem polako se oslobađaju tereta tranzicije, pa će i ovu situaciju najverovatnije onako kako građanima najviše odgovara. A, bogami i našim najjačim klubovima koji delom i dalje žive život između kapitalizma i socijalizma. Ali doći će vreme i za njih...

Foto: Shutterstock


tagovi

FCSBĐiđi BekaliRumunijaUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara