Belić za desetku i nulu koja nadu znači! Čuka neporažena u Moldeu, odluka na Brdu

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.07.19. | 20:51

Na Aker stadionu 0:0

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Moldea)

Govorio je posle dvomeča sa Banantsom da mu je bilo malo dosadno na gol liniji. Večeras se na severu Evrope Nemanja Belić možda i pokajao zbog tih reči. Pune ruke posla imao je golman Čukaričkog. I posao je obavio za desetku! Čak 11 lopti išlo je u okvih Čukinog gola, ali je Belić nemoguće učinio stvarnim. Čukarički je zahvaljujući Belićevoj partiji karijere na gostovanju kod Moldea u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope izborio remi bez golova i odluku o prolasku u narednu rundu takmičenja odložio za revanš u Beogradu.

Rezultat kakvom su na Brdu mogli samo da se nadaju jer preko puta je ipak bio lider prvenstva Norveške, klub sa godišnjim budžetom od 11.000.000 evra. I tim koji je, objektivno, večeras bio bolji rival na terenu. Posebno u prvom poluvremenu u kojem je i sreća bila saveznik srpskog predstavnika.

Izabrane vesti


MOLDE - ČUKARIČKI 0:0 

Stadion: Aker u Moldeu. Gledalaca: 3.198. Sudija: Don Robertson (Škotska). Crveni karton: Birmančević (Čukarički) u 94. minutu

Molde (4-2-3-1): Kraninks – Haraldsejd, Bjernbak, Foren, Haugen – Aursnes, Husain – Hestad, Volf Ejkrem (od 77. Sjelstad), Omoiđuanfo – Džejms (od 66. Boli)

Čukarički (4-2-3-1): Belić – Ćirković, Šapić, Puškarić, Bogosavac – Kovač (od 84. Aleksić), Docić – Ovusu, Stojanović (od 62. Birmančević), Đorđević – Tedić


Znali su u srpskom timu da će Molde probati da iskoristi prednost domaćeg terena i napasti od prvog minuta. Znali su, ali nisu to mogli da spreče. Nudila se Čuka domaćinu u prvom poluvremenu. Samo u prvih pet minuta tri puta su Norvežani testirali odbranu Beograđana. Na kraju se ispostavilo da su učinili uslugu timu Aleksandra Veselinovića. Razbranio se Nemanja Belić. Ključna stvar.

Jer iako je bilo perioda igre u kojima je Čuka zaličila na ekipu iz dvomeča sa Banantsom i nekoliko puta zapretila rivalu, da nije bilo Belića sve bi bilo gotovo već u uvodnih pola sata. U razmaku od samo tri ili četiri minuta, iskusni golman je skinuo tri zicera gostima. Prvo brzonogom levom krilu Ohiju Omoidžuanfu, koji je vadio dušu na pamuk Nikoli Ćirkoviću, zatim desnom spoljnjem Ejriku Hestadu, pa i kapitenu i mozgu norveškog tima Magnusu Volfu Ejkremu. Nisu domaći uspevali da svoj najveći kvalitet, prekid, pretvore u šansu, ali su ubacivanjima iz drugog plana konstantno stvarali višak po bokovima. Kad se na to doda i fizička premoć Norvežana, dolazimo do apsolutne dominacije Moldea u prvih 45 minuta.

Čuka je prosto od prvog minuta igrala u ozbiljnom grču, previše grešila u pasu, Luka Stojanović nije uspevao da poveže ekipu, raširi igru, a danas se najbolje videlo da je u ovom timu kormilo u njegovim nogama. Šteta, jer Molde nije toliko agresivna ekipa koja ti ne dozvoljava da igraš. I te kako je tu bilo prostora i svaki put kad su Brđani nešto hrabrije krenuli napred, kad bi saigrači uključili Slobodana Tedića u igru, nešto bi se dešavalo pred protivničkim golom. Odbrana jednostavno nije Moldeova jača strana, posebno kad se bekovi zalete napred i ostave neuverljive štopere same.

Nažalost, razmaci između linija bili su preveliki, pa se uglavnom igralo pred Čukinim kaznenim prostorom.

Štoperi Darko Puškarić i Stefan Šapić odlično su se držali, krpili sve propuste saigrača ispred njih, ali je stalni pritisak činio svoje i sve je poroznija delovala odbrana srpskog predstvnika. Belić i dosta sreće spasili su Čuku. Statistički podatak sa poluvremena koji sve govori: Čuka bez šuta u okvir gola, na drugoj strani čak sedam lopti je uhvatio Belić.

Početak drugog poluvremena doneo je ohrabrenje. Prvo Tedić sa ivice kaznenog preko gola, pa i prva reakcija golmana Aleksandra Kraninksa posle snažnog udarca Samjuela Ovusua u 51. minutu. Koji minut kasnije i Stefan Kovač je plasirao loptu sa 16, Kraninks je opet bio siguran.

Samo što Molde nije tim koji će tako lako odustati. Brzo su Norvežani uspostavili terensku ravnotežu, mada se i Čuka sabrala pa se u vazduhu nije osećala konstantna pretnja. Miroslav Bogosavac bio je nešto ofanzivniji i povezao linije tima, Šapić i Puškarić pozadi su držali sve pod konac, mada je još dva puta pobegao Omoidžuenfo, ali je na drugoj strani uzvraćao Tedić.

Ulazak Veljka Birmančevića umesto Luke Stojanovića uneo je nešto energije, ali je ona neumitno curila. Većim delom meča razvlačio je Molde goste i uzelo je to danak. U 76. minutu Belić vadi loptu iz ugla, u 81. opet paradom odbija udarac Omoidžuenfa, pa opet...

Krupnim slovima piše: igrač meča.

Meča u kojem je Čukarički, istina uz naklonost Fortune u prvom poluvremenu, ispunio zadatak: neporažen se vratio za Beograd. Odlučivaće se naredne srede na Banovom brdu. Samo što u revanšu neće moći da računaju na Veljka Birmančevića, koji je u finišu za kratko vreme dobio dva žuta kartona. 

Više od ovoga Čuka nije mogla ni da traži. A taj strah sa početka meča valjda su u ovih 90 minuta prevladali. 

(FOTO: Star sport).


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara