(©FK Radnik Bijeljina)
(©FK Radnik Bijeljina)

Bijeljinski nepobedivi: Retko viđena dominacija jednog tima

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.05.24. | 15:05

Radnik se vraća u Premijer ligu nakon dve godine odsustva

Svega 15 primljenih golova u 30 utakmica priča je za sebe – fudbaleri Radnika iz Bijeljine su na dominantan način pokorili Prvu ligu Republike Srpske i pokazali narednim protivnicima da se nimalo ne šale – sa okruglo nula poraza u takmičenju.

Euforija povratka u najjači rang takmičenja najviše liči na onu iz sezone 2012/13, kada je Gradski stadion bio pun u skoro svakoj utakmici i publika je uživala u majstorijama Marka Basare, tada glavnog igrača u povratničkoj misiji Bijeljinaca. Odsustvo iz Premijer lige BiH sada nije bilo baš petogodišnje, ali očekivanja u drugom po veličini gradu Republike Srpske su, moglo bi se reći, veća.

Izabrane vesti

U poslednjih dvadesetak godina klub je ispadao u Prvu ligu RS, vraćao se u elitu, bio u teškim finansijskim situacijama, bio pred umiranjem, oživljavao... Navijači u Bijeljini svega su se nagledali, a čini se da konačno dolaze svetliji dani u semberskoj ravnici. Neki će reći da je prerano za takve zaključke, ali rezultati govore za sebe.

Protutnjao je Radnik kao brzi voz kroz Prvu ligu Republike Srpske, četiri kola pre kraja takmičenja ima 12 poena više od drugoplasiranih Laktaša i više ga ni matematika ne deli od plasmana u najviši rang takmičenja. U dosadašnjih 30 kola bijeljinski plavo-beli nisu naišli na dostojnog protivnika, pregazili su sve redom i bez ijedne izgubljene utakmice dali svima do znanja da su ovaj nivo takmičenja prerasli.

Nekoliko sjajnih pojačanja, dovedenih pre početka, ali i u toku ove sezone dodatno su pogurali Radnik ka cilju. Najistaknutiji od pomenutih je svakako Uglješa Stevanović koji je prvi strelac ekipe sa 12 postignutih golova, a još impresivnije je da nijedan nije dao nije sa bele tačke. Nekoliko ključnih pogodaka postigao je izdanak omladinske škole bijeljinskog kluba Dragan Došlo, koji je ostao u klubu prethodne tri teške sezone i u velikoj meri pomogao matičnoj ekipi da se vrati na pobednički kolosek.

Osim plejade igrača iz BiH i Srbije, plavo-bele boje brane i dvojica južnoameričkih fudbalera, od kojih je jedan značajno učestvovao u ovosezonskom uspehu Radnika. Reč je o Brazilcu Natanu Krepalđi Da Kruzu, fudbaleru kome se očigledno dopao bosanskohercegovački fudbal jer je prethedno branio boje Sarajeva, kao i Olimpika, a tek mu je 24 godine. U glavnom gradu se nije najbolje snašao, uglavnom je sedeo na klupi za rezerve i činilo se da za njega nema mesta u Premijer ligi BiH. Stvari su se u međuvremenu promenile, u bijeljinskoj ekipi dobio je pravu šansu, većinu utakmica počinjao je od prvog minuta i bio jedan od glavnih šrafova Radnikove mašinerije i jedno je sigurno – čelnici kluba moraju pokušati da ga zadrže i u narednoj sezoni. Konstantnost levog beka u ovoj godini pokazuje se i u podatku da su samo iskusni Marko Perišić i mlada nada bijeljinskog kluba, Ognjen Ristanović proveli više minuta na terenu od njega.

Pružena je podrška treneru Veliboru Đuriću, koji je od 2021. šef stručnog štaba Radnika. Imao je vremena i prostora stručnjak iz Vlasenice da skroji igrački kadar po svom ukusu i očigledno je uspeo da izvuče maksimum iz ekipe koja još uvek ne zna za poraz u ovoj sezoni. Đurić vrlo dobro zna koja je težina pehara šampiona Bosne i Hercegovine, podigao ga je za vreme igračkih dana kao član mostarskog Zrinjskog. Osim toga mladi strateg je bio kapiten bijeljinskog tima do pre tri sezone pa je sasvim jasno zašto se uprava kluba opredelila baš za njega.  

Daleko od toga da je Radnik klub bez istorije, imala je ova ekipa zapaženih rezultata, među kojima se najviše ističe trofej u Kupu BiH sezone 2015/16, čime su izborili učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope (ispali od bugarske ekipe Beroe). Srpski internacionalac Marko Obradović, koji trenutno nastupa za Novi Pazar, predvodio je Bijeljince do uspeha te sezone, ali ne sme se zanemariti ni jako jezgro kluba koje je ključ uspeha svake ekipe.

Nešto slično pokušaće da obezbedi uprava kluba i za sledeću sezonu u kojoj će glavni cilj biti učiniti Radnik stabilnim premijerligaškim klubom. Ostanak pomenutih glavnih igrača, uz kapitena Aleksandra Vasića, biće ključan. Čini se da u klubu i te kako znaju šta rade, čelnici koji su preuzeli tim 2022. godine dominantno su ga vratili tamo gde mu je i mesto, u elitni rang BH fudbala. Prema podacima Transfermarkta, igrački kadar trenutno vredi oko 2.000.000 evra i čini se da bi, uz nekoliko pravih pojačanja, Radnik mogao biti konkurentan u elitnom društvu. Bar sa klubovima iz srednjeg i donjeg dela tabele, prerano je ciljati na vrh. Mada je za par sezona sve moguće, ko zna...

Vredi istaći da drugi klub iz Bijeljine, Zvijezda 09, koja svoje utakmice igra na stadionu u Ugljeviku, napušta elitni rang takmičenja tako da se neće ponoviti situacija iz sezone 2019/20 kada su obe ekipe igrale Premijer ligu BiH.

Radnikova konkurencija naredne sezone će svakako biti mnogo ozbiljnija, a koliko će plavo-beli moći da postignu u najjačem rangu takmičenja ostaje da se vidi.

Piše: Matija MIŠKOVIĆ


tagovi

Radnik BijeljinaBiHBiH 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara