Bila jednom jedna Boka Juniors koja je izgubila "finale veka"...

Vreme čitanja: 5min | čet. 17.01.19. | 20:49

Čak i kapiten Pablo Perez diže sidro

Tim Boke Juniors koje je igrao u čuvenom finalu Kopa Libertadores protiv Rivera se polako raspada...

Neki od Bokinih igrača iz legendarnog finala su već otišli, a neki će u narednim danima. A podsetimo da tu više nije ni trener Gijlermo Baros Skeloto. Očigledno da je to bio kraj jedne ere i da mnogi begom sa Bombonjere žele da zaborave na najbolniju uspomenu iz karijera.

Izabrane vesti

Standardni štoper Lisandro Magaljan je već otišao u Ajaksa za 9.000.000 evra i potpisao tamo ugovor na četiri godine. Ispostavilo se da je došao kao zamena za Meksa Vebera koji je prešao u Sevilju za 11.000.000 evra.

Sledeći koji bi trebalo da napusti Bombonjeru je golman Agustin Rosi. On je branio u onom prvom meču finala protiv Rivera na Bombonjeri i bio sjajan, ali je u revanšu sklonjen sa gola kada se oporavio Esteban Andrada. Rosi je dogovorio transfer u redove američkog MLS ligaša Minesote Junajted. U pitanju je pozajmica na 18 meseci s pravom otkupa ugovora za 12.000.00 dolara. Međutim, u poslednjim satima su se pojavile prepreke za transfer jer određeni navijači Minesote ne žele Rosija u klubu pošto je u prošlosti bio otpužen za porodično nasilje kada je tukao devojku Barbaru. Videćemo da li će to oboriti transfer Rosija kojeg želi i Sinsinati...

Još jedan član defanzivne linije odlazi. Desni bek Leo Hara je prelomio da ne želi više da igra za Boku posle tri godine u klubu. Verovatno je i dalje ljut što nije uvršten u prvu postavu revanš meču finala u Madridu. On ima ponude američkog MLS ligaša Portland Timbersa, zatim španskog Leganesa i nekih meksičkih klubova. Najverovatnije je da će karijeru nastaviti u Portlandu.

Haru je tražio i San Lorenco, ali se popualrni Ciklon potom preorijentisao na drugog Bokinog desnog beka Đina Perucija. I uspeo da završi transfer. San Lorenco je za 800.000 dolara kupio 80 odsto Perucijevog ugovora i potpisao sa njim ugovor na tri i po godine.

Iz Boke odlazi i kapiten – Pablo Perez! Posle tri godine iskusni vezista se seli u redove lokalnog rivala Independijentea. Perez je najpoznatiji po tome što je uprkos onoj povredi oka želeo da igra onaj čuveni revanš na Monumentalu koji se nikada nije odigrao na Riverovom terenu. Izgleda da mu je svega preko glave i zato je izabrao selidbu u tabor najtrofejnijeg kluba Južne Amerike. Brazilski Santos je nudio milion dolara Boki za njega, želeli su ga i brojni američki MLS klubovi, ali je on želeo u Independijente. Nema detalja o transferu osim da dolazi na pozajmicu iz Boke i da će biti najplaćeniji igrač giganta iz Aveljanede. Independijente je već doveo gomilu pojačanja i ukupno potrošio 18.000.000 dolara u ovom prelaznom roku.

Perezovim stopama ide i još jedan nezamenjivi vezista. Urugvajski reprezentativac Naitan Nandez će karijeru najverovatnije nastaviti u Kaljariju. Srce i duša Bokinog tima iz finala bi trebalo na Sardiniji da zameni Nikola Barelu koji ide u Čelsi ili Napoli. Kaljari je pristao da Boki plati otkupnu klauzulu od 21.000.000 evra za sjajnog Urugvajca i još je samo ostalo da se klubovi dogovore oko dinamike isplate obeštećenja. Bokini trener i predsednik su u više navrata potvrdili da Nandez ide u Kaljari.

A najveća Bokina transfer bomba bi trebalo da bude Kristijan Pavon. Argentinski reprezentativac je odavno na meti Arsenala, ali je problem što Boka traži prevelikih 45.000.000 evra za njega. Krilnog napadača želi i Ajaks, ali je pomenuta cena van domašaja i za njih. Ipak, u Argentini očekuju da Boka snizi cenu ove zime i da Arsenal konačno završi transfer krila koje tako dugo juri.

Podsetimo, Boka je prodala i supertalentovanog štopera Leonarda Balerdija u Borusiju Dortmund za 15.000.000 evra. Za razliku od Rosija, Hare, Magaljana, Pereza, Nandeza i Pavona, on nije bio deo onog tima koji je igrao u finalu Kopa Libertadores. Mladi defanzivac je odigrao tek nekoliko utakmica u prvenstvu Argentine pre nego što je otišao put Nemačke za velike pare.

Podsetimo i da je istekla pozajmica sjajnog kolumbijskog veziste Edvina Kardone koji je u klubu proveo godinu i po dana. Sada već bivša Bokina „desetka“ se vratila u meksički Monterej, posle čega je usledila nova pozajmica u Pačuku.

Odlazi i povremeni reprezentativac Emanuel Mas. On nije bio deo tima u finalima protiv Rivera, ali je u prethodnoj godini odigrao 22 meča za Boku u svim takmičenjima. Iskusni levi bek se seli u Gremio sa kojim je sve dogovorio.

A mogući su i još neki odlasci... Poput sjajnog veziste Vilmara Bariosa kojeg  žele brojni evropski klubovi od kojih su nekolicina engleski premijerligaši. Čak je i Dario Benedeto rekao da će saslušati ponude koje dobije i da ne želi da laže navijače zaklinjanjem na večnu ljubav. Šuška se i i odlasku startnog levog beka Olase za kojeg se interesuju San Lorenco i brazilski klubovi.

Što se dolazaka tiče, Boka je do sada završila tri transfera. Za 4.000.000 dolara je kupila 21-godišnjeg kolumbijskog vezistu Džormana Kampuzana iz Deportivo Pereire. Doveden je i iskusni golman Markos Dijaz na jednoipogodišnju pozajmicu iz Urakana. Od francuskog Lila je za 300.000 evra pozajmljen paragvajski defanzivac Žunior Alonso koji je prethodno igrao na pozajmici u Selti. S opcijom da ga Boka otkupi za 3.500.000 evra. Ugovoren je i dolazak veziste Ivana Markonea iz meksičkog Kruz Azula pošto je dogovoren transfer težak 8.000.000 dolara.

Bokine želje do kraja prelaznog roka su: Markos Roho iz Mančester Junajteda, Huan Fojt iz Totenhema (pozajmica), iskusni Urugvajac Nikolas Lodeiro iz Sijetla, Atalantin štoper Hose Luis Palomino, mladi vezista Aleksis Mek Alister kojeg je Brajton pre nekoliko dana kupio od Argentinos Juniorsa za 8.500.000 evra ali nije dobio radnu dozvolu pa bi mogao da bude pozajmljen na Bombonjeru, Valter Kaneman iz Gremija...

Bila jednom jedna Boka Juniors koja je izgubila finale Kopa Libertadores od Rivera. I koju očigledno svi žele što pre da zaborave. Pa i sami igrači Boke kojima je verovatno mučno podsećanje da i dalje nose dres giganta sa Bombonjere pošto su izgubili najvažniju utakmicu u istoriji kluba...

(FOTO: reuters)


tagovi

Boka juniorsZimski prelazni rok 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara