Bizarno: Sezona samo što nije počela, a glavni sponzor odlepršao!

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.03.18. | 08:57

Koji timovi su favoriti za osvajanje titule, a koji potencijalna iznenađenja? Ko je ostao bez najboljih igrača? Čiji mladi fudbaleri su obećavajući? Ko nema kvalitetne individualce, ali jak tim? Ko planira povratak u velikom stilu?

Vežite se, polećemo!

Ili ipak ne? Dan pred početak nove sezone indonežanske Lige 1 glavni sponzor takmičenja digao je sidro. Da se izrazimo slikovitije - odleteo je. Moćna kompanija Traveloka, koja posluje u oblasti elektronske trgovine (avionske karte i hoteli), zastupljena na područjima Indonezije, Malezije, Tajlanda, Filipina, Vijetnama i Singapura, iz zasad nepoznatih razloga odustala je da bude glavni sponzor Lige 1. Naravno, ovo je izazvalo frku među tamošnjim glavešinama, ali i klubovima, no funkcioneri takmičenja tvrde da nema razloga za brigu i da je pun vagon sponzora koji žele da preuzmu mesto Traveloke. Da li je reč o klasičnom gašenju požara ili istini, ostaje da se vidi, a sada malo da se pozabavimo čisto fudbalskim temama...

Izabrane vesti

Prva liga Indonezije prepuna je iznenađenja. Prošle sezone titulu je osvojila Bajangkara, klub bez šampionske tradicije i velike navijačke baze. Bio je to veliki šok. Škot Sajmon Mekenemi smućkao je idealan koktel mladosti i iskustva. Među ovim drugim bio je Crnogorac Ilija Spasojević koji je dobrim igrama skrenuo pažnju Bali Junajteda gde je na kraju i završio. Novi član Bajangkare je bivši ofanzivac kulskog Hajduka Nikola Komazec, donedavno igrač honkoškog Pegasusa. 

S obzirom na prošlosezonsko iznenađenje zaljubljenici u indonežanski fudbal detaljnije su se pozabavili timovima koji bi mogli da pođu sličnim putem kao Bajangkara. Kada je reč o tituli, maltene polovina lige slovi za favorita...

Prva na listi potencijalnih iznenađenja je Persipura Jajapura, tim sa najviše titula u Indoneziji. Ovaj klub je osvajao pehar namenjen šampionu 2005, 2009, 2011, 2013 i 2016. godine. Neki od njih su nezvanični. Persipura je ostala bez mnogih važnih igrača. Ferinando Pahabol, Ruben Sanadi, Osvaldo Haj i Nelsom Alom otišli su u Persebaju Surabaju. Marinus Vanevar je prešao u Bajangkaru, a golman Ju Je-Hon u Mitru Kukar. Znamo, imena vam ništa ne znače, ali tek da znate, jer tamošnji novinari pišu da su pomenuti fudbaleri činili okosnicu Persipure Jajapure prethodnih godina. Razlog zašto se uprkos svim nedaćama mnogo očekuje od Persipure su jake mlade kategorije. Selekcije Persipure ispod 19 godina osvojila je Ligu 1 u svom uzrastu, a mnogi od talentovanih klinaca prekomandovani su u prvi tim. 

Sledeći na redu je Barito Putera. Prošle sezone završili su na sedmom mestu, umeli su da budu nezgodan i tvrd orah za mnogo jače od sebe, prekinuli Persijin niz od 12 mečeva bez poraza... Sve to zahvaljući treneru Džeksonu Tijagu. Nije slučajno što je baš ovaj čovek zaslužan za Baritove rezultate. Reč je o Brazilcu koji je već osvajao titule sa Persipurom Jajapurom. Poznat kao veliki motivator, ume da izvuče ono najbolje iz igrača, pogotovo mladih. Pritom, veoma je hrabar. Svojevremeno se u Persipuri zahvalio veoma uticajnim "starim kukama" i zamenio ih mladim igračima.

PSMS Medan je prošle sezone izborio plasman u prvu ligu, oduševio na tamošnjem Prezident kupu i jednostavno nema šta izgubi. I u ovom timu ima mnogo mladih igrača, a oni stariji - kažu stručnjaci - daleko su od prvoligaškog nivoa. Ipak, trener Đađang Nurđaman poznat je kao vrstan taktičar i očekuje se da insistiranjem na taktičkoj disciplini prikrije nedostatatke svog tima. Možda PSMS Medan nema kvalitet, ali su jaki kao tim. Igraju brzo, čvrsto, jaki su na kontre. Za razliku od Persiba Bandunga u kojem je pritisak bio ogroman, u Medanu ne postoji ništa slično, što može da bude samo produktivno po Nurđamana.

Mitra Kukar nema snagu za najviše domete - iako gazde izdvajaju velike svote novca za tamošnje uslove - ali je proteklih sezona umeo da završi na sredini tabele. Mitra će ove sezone u svojim redovima imati ponajbolje indonežanske igrače, ali i solidne strance poput Brazilca Maurisija, Engleza Denija Gutrija (igrao za Liverpul, Njukasl, Bolton, ponikao u Mančester Junajtedu) i  Španca Fernanda Rodrigeza (nekadašnji član Sevilje). Krajem decembra je na klupu Mitre seo Španac Rafa Berges, bivši fudbaler Selte i Tenerifa. Trenirao je španske niželigaše. Navijači imaju čemu da se nadaju... Inače, donedavno je boje ovog tima branio Mohamed Sisoko, novi član meksičkog San Luisa.

Persebaja Surabaja ima status elitnog kluba. Dvaput su osvojili šampionsku titulu, 1999. i 2004. godine, ali su usled političkih previranja "nestali sa mape". Takozvana Zelena sila planira da se ove sezone vrati u velikom stilu. Ipak, videćemo koliko će to biti ostvarivo, pošto se i oni pretežno oslanjaju na mlade igrače. Persebaja je prepoznatljiva po brzoj tranziciji lopte i agresivnoj igri. Ne treba zaboraviti ni Persib Bandung koji je nedavno ostvario saradnju sa milanskim Interom. Nedavno je ovaj klub napustio Majkl Esijen...

Jedno je sigurno - očekuje nas uzbudljiva sezona u Indoneziji!

INDONEZIJA 1 - 1. KOLO:

Petak

Subota

Nedelja

Ponedeljak

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock

 


tagovi

Indonezija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara