Bleštavilo Humske 1: Utakmica od 216 trofeja!

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.08.18. | 11:17

Šampioni sveta i Evrope i na jednoj i na drugoj strani, pa da vidimo ko je bolji

Da im kojim slučajem slovački sudija Ivan Kružlijak dozvoli da iz svlačionice iznesu sve trofeje što su podizali u karijerama uzan bi bio teren u Humskoj 1. Ako bi pak fudbaleri Partizana i Bešiktaša uspeli da poređaju znamenja dobijena otkako se bave fudbalom čini se da bi svetlo sa njih bilo bi dovoljno da obasja ceo Beograd.

Toliko su velika dostignuća aktuelnih igrača dva crno-bela tima, baš imaju čime da se podiče, pa se prvi meč plej-ofa za plasman u Ligu Evrope (20.30. TV Arenasport 1) može tretirati i kao utakmica od 216 pehara! Toliko zbirno imaju momci koji konkurišu za večerašnje sastave srpskog i turksog kluba.

Izabrane vesti

Precizno: 92 su osvojili fudbaleri sa Topčiderskog brda, a 124 je vlasništvo onih iz Istanbula. Uz napomenu da su ovde uračunati samo trofeji igrača koji su večeras na raspolaganju trenerima Zoranu Mirkoviću i Šenolu Gionešu, tako da nema doprinosa Zoran Tošića (11, povređen) i Bojana Ostojića (4, nije licenciran), kao ni Alvara Negreda (4), Džermejna Lensa (7), Rajana Balela (9) i Mustafe Pektemeka (1).

Sa njima se broj penje na impresivnih 252!

Naravno, vrednost je neuporediva, ne mogu se u istu ravan mogu staviti „klemponja“ Lige šampiona i pehar namenjen osvajaču Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali... Lepo je, bar za oči gledalaca, što su dobili priliku kakva im se odavno nije pružila u Beogradu. Da uživo vide ljude koji su u svom poslu (bili) ne samo bili najbolji u državi i(li) regionu, već i na kontinentu, pa i svetu.

Ubedljivo najviše odličja skupio je Adrijano. Iskusni levi bek Bešiktaša naosvajao se trofeja u Sevilji, Barseloni (vlasnik je dve Lige šampiona), ima i titulu u Turskoj, pa Kopa Amerika sa Brazilom, Mundijalito sa Kariokama... Ukupno 25 pehara što na klupskom, što na reprezentativnom planu. Njemu može u istanbulskom sastavu da koliko-toliko parira Portugalac Pepe, jer je, što u Portu, što u Real Madridu, sakupio pet prvenstava, tri kupa, četiri Superkupa, jedan Interkontinentalni kup, tri Lige šampiona, jedan UEFA Superkup, dva FIFA Svetska prvenstva za klubove, a pre dve godine je bio prvak Evrope sa reprezentacijom.

U red velikih šampiona spadaju i Vagner Lav (18) i Rikardo Kvarežma (17), zbog čega stoji konstatacija Zorana Mirkovića da je „Bešiktaš tim šampionskog gena“, ali i kad se zalgleda u svoje pitomce ima trener Partizana šta da vidi. Ima i među beogradskim crno-belima fudbalera naviknutih da igraju pod pritiskom i snalaze se bez problema u utakmicama poput ove večerašnje. Pa i da pobede, što da ne? Pre svega to se odnosi na večitog kapitena Sašu Ilića, ovenčanog sa 11 titula prvaka naše države (Jugoslavija, Srbija i Crna Gora, Srbije), jednom Turske (Galatasaraj), ali i šest kupova.

Odmah do Saše je Vladimir Stojković sa 11 pehara (Srbija, Portugalija, Izrael), dok su trofeje van granica naše zemlje osvajali i Sejduba Suma (Slovačka, Kuvajt), Nebojša Kosović (Mađarska), Marko Janković (Slovenija), Gabrijel Enake (Rumunija), Mark Valijente (Španija), Saša Zdjelar (Grčka), Goran Zakarić (BiH) i Nemanja Nikolić (Rusija).

Većina asova u Bešiktašovoj ekipi je prešla zenit, privodi kraju uspešne karijere, tako da ima vremena za pojedine crno-bele da im se, ako ništa drugo, primaknu po broju pehara. Pogotovo ako se zna da su Ognjen Ožegović, Slobodan Urošević i Saša Zdjelar bili prvaci Evrope ili sveta u mlađim kategorijama.

Da se sudare šampioni, pa da vidimo ko trenutno bolje stoji...

Pogledajte analizu večerašnjeg meča Mozzart TV-a sa Radetom Zaladom, čovekom koji je branio i za Partizan i za Bešiktaš...

GRAFIKA: Predrag Dučić/MOZZART Sport


tagovi

kvalifikacije za Ligu EvropeSaša IlićVladimir StojkovićPepeKvarežma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara